Karantina sızıntıları için kötü haber

Karantina sızıntıları için kötü haber
11:00 - Eylül 23 2020 Çarşamba

Korona virüs testleri pozitif olan ve evde ya da hastanede karantina altında tedavi edilmesi gereken pek çok kişi, sadece kendisinin değil tüm toplumun sağlığını tehlikeye atarak karantina kurallarına uymuyor. Şehirler arasında seyahat eden, düğüne katılan ve hatta işe dönen bu insanları hapis dahil birçok cezai yaptırım bekliyor.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Candide Şentürk, karantinadan kaçan bir kişinin karantina kapsamına girmesine rağmen başka bir corona virüsüne bulaşıp bulaşmadığının kontrol edilmeyeceğini belirtti. , “Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesinde, bu hastalıklardan birine yakalanan veya ölen kişinin bulunduğu yeri karantina makamı, yetkililer tarafından alınan tedbirlere uymayan bir kişinin 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor. ”Kurallara uymayanların bu madde kapsamında ele alınabileceğini belirtti.

Kasıtlı öldürme kasıtlı yaralama olarak kabul edilebilir

Konuyla ilgili temel düzenleme olan bu madde hükmüne istinaden sağlanmak istenenin bulaşıcı hastalığın oluşturduğu veya oluşturabileceği tehlikenin önlenmesi olduğunu belirten Şentürk, “Kasıtlı öldürme, kasıtlı yaralanma Corona virüsünün taşıyıcısı olduğunu ve karantinada olması gerektiğini bilen kişi buna uymayarak başka bir kişiye bulaştırırsa yapılacak değerlendirmede. Suç türleri göz önünde bulundurulmalı “dedi.

TCK’nın 195. maddesi kapsamında belirtilen konuların da 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesindeki “Suistimal” tanımına uygun olduğunu belirten Dr. Candide Şentürk, “Karantina tedbirlerine uyulmazsa Türk Ceza Kanunun 195. maddesinde hem kabahat hem de suç teşkil edecek bir fiil, hem kabahat hem de suç olarak tanımlanmışsa, sadece suç için cezalandırılacaktır.Ancak nedeniyle yaptırım uygulanamayacak hallerde Suçta kabahat nedeniyle yaptırım uygulandığı söyleniyor, bu konuda anlatıldığı gibi TCK’nın 195. maddesi uygulanacak.

Candide Şentürk, Genel Hijyen Kanunun 282. maddesi uyarınca Kanunun ilgili maddelerine göre 3 bin 180 liraya kadar idarî para cezası uygulanabileceğini, konunun cezai davranışla ilgili olması halinde gerekli olduğunu belirtti. TCK’nın 195. maddesine göre adli işlem başlatılabileceği kaydedildi.

Dr. Bu ayın başlarında yayınlanan genelgeye göre Şentürk, vatandaşlara istisnasız tüm alanlarda (halka açık alanlar, sokaklar, sokaklar, parklar, bahçeler, piknik alanları, plajlar, toplu taşıma araçları, iş yerleri, fabrikalar vb.) Maske takmakla yükümlüdür. .), konutlar hariç. Bu kanuna uymayanlara 282. maddeye göre 3 bin 180 liraya kadar para cezası verilebileceğini de söyledi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi