Karadeniz’in Cesur Kadın Balıkçıları: Denizden Ekmek Mücadelesi

Karadeniz’in Cesur Kadın Balıkçıları: Denizden Ekmek Mücadelesi
03:50 - Ekim 8 2025 Çarşamba

Türkiye’nin Karadeniz bölgesi, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda kadın balıkçıların azimli hikayeleriyle de dikkat çekiyor. Ordu’nun Perşembe ilçesi Okçulu Mahallesi’nde, 1950’lerden beri süregelen bir gelenek olarak, kadınlar eşlerine denizde yardım ediyorlar. Bu alanda çalışan kadınların sayısı az olmasına rağmen, onlar yıllardır bu mesleği nesilden nesile aktarıyorlar.

Balıkçı teknesi kullanımından ağ atma işlemine kadar pek çok zorlu görevi üstleniyorlar.

Yaklaşık 20 kadın balıkçı, mezgit avı için sabahın ilk saatlerinde denize açılıyor. Bu zorlu işte, bazıları tekne kullanırken, diğerleri ağları denize bırakıp balık topluyor. İşlerini tamamladıkları zaman, ilk ışıklarla birlikte kıyıya dönüyorlar.

‘Ekmek parası için denize açılıyoruz’ diyen Havagül Arslan, yaklaşık 25 yıldır eşiyle birlikte balıkçılık yapmakta. Gecenin üçünde başlayan bu zorlu süreç, sabah yedide son buluyor. Arslan, ‘Denizde ağları çekiyor, balıkları ayıklıyor ve tekrar denize açılmak üzere hazırlık yapıyoruz. Şu anda palamut sezonu olmadığı için, mezgit avlıyoruz’ diye ekliyor.

‘Her şeyi eşimle birlikte yapıyoruz, o benim en büyük destekçim’ diyor Mehmet Arslan. Çift, gece denize açılıp sabah dönüyor ve tüm süreci birlikte yönetiyor.

Soğuk havalarda işin zorluğu artsa da, Bahar Demir gibi kadınlar eşlerine kıyıda yardım ediyor. ‘Çocukları okula hazırlayıp buraya geliyorum. Ağları temizliyor, balıkları ayıklıyor ve bir sonraki ava hazırlık yapıyoruz’ diyor Demir.

‘En büyük yardımcım’ ifadesiyle Murat Demir, eşinin kendisine verdiği desteği vurguluyor. ‘Denize çıkıyoruz, eşim çocukları okula hazırlıyor, sonra buraya gelip bizlere yardım ediyor. Eve dönünce de diğer işlerimizi beraber yapıyoruz’ şeklinde konuşuyor.

Yazar: Selim Kuşcu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi