Kapya biberi çiftçiyi yaktı … tonlarca tarlada kaldı

Kapya biberi çiftçiyi yaktı … tonlarca tarlada kaldı
10:00 - Ekim 10 2020 Cumartesi

Kırmızı biber salçası market raflarında kilo başına 30-35 TL’ye satılırken, bir kilo kapya biber tarlada 45 kuruşa satılıyor. 7-8 kilo kapya biberinden 1 kilo salça elde edilir.

Çanakkale’nin Yenice ilçesinde 12 bin dönüm tarım arazisinde kapya türü kırmızı biber yetiştiren köylüler ürünlerini 45 kuruş dökme ezme, 60 kuruş çuvalda kavurma ve 1 liradan ihraç ediyor.

Ağırlığını 1 liradan alıp yurt dışına ihraç ediyor

Yenice ilçesine bağlı Hamdibey köyünde kapya biberini 1 liraya alıp Avrupa ülkelerine ihraç ettiğini söyleyen Tüccar Mehmet Özdemir, “Hamdibey köyünden aldığımız biberi burada paketliyoruz. Bulgaristan, Makedonya ve Avrupa ülkelerine sevkiyat yapıyoruz. Şu anda 1 liradan alım yapıyoruz. Burada biberleri kendimiz ayırıp kasalara dolduruyoruz. Yurt dışına kamyonlarla gönderiyoruz. Burada işçi sıkıntımız var. Kamyonlarımız beklemek zorunda ”dedi.

“Ürünümüz çok güzel ama haklarımızı alamıyoruz”

Hamdibey köyünde biber üreticisi Hasan Basri Özçelik, “Kapya biberinin pazardaki fiyatı 1 lira. Daha ucuz satılan yerler var. Ürünümüz çok güzel, sadece malımıza değer verilmiyor. Tarlada yetiştiriciliği ve tarımı devam etmektedir. Haklarımızı alamayız, mağduruz. Geçen sene biberimi salça için 1.80 sente sattım. En iyi biberi 2,5 sente sattım. Şimdi 1 liraya veriyorum. Şimdi her şey çok pahalı, ürettiklerimiz ucuz, o neden? Dedi.

“Çabalarımızın karşılığını alamayız”

Reşadiye köyü muhtarı Nuran Şen, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçi kayıt sistemine göre 10 bin dekar ve 2 bin dekar kayıt dışı tarım arazisi olmak üzere toplam 12 bin dekar tarım arazisi olduğunu söyledi. Yenice’de, “Verimden memnunuz. Ancak bu yıl üreticilerimiz fiyatlar yüzünden üzgün, dibe vurduk. İşimizi geri alamıyoruz. Bizim için büyük bir yıkım oldu. Önümüzdeki yıl için hazırlık yapmayacağız Mazot, gübre ve işçilik maliyetleri arttı Ne yapacağımızı bilemiyoruz Ne yapacağımızı bilemiyoruz Tarlaya ekim işini Mayıs ayında yapıyoruz Hasata başlıyoruz Eylül ayında. Kırmızı biber salçası market raflarında 30-35 TL’ye satılırken, biberimizi kilosu 45 sente satıyoruz. 7-8 kilo kapya biberi 1 kilo domates salçası üretiliyor. ” . Ama bu yıl neyin kurbanları olduğumuzu bilmiyorum “dedi.

Utku Yaşar Cüce

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi