Kanuni Sultan Süleyman’ın dua ettiği 2. Murad Camii 600 yıl sonra ibadete açılıyor

Kanuni Sultan Süleyman’ın dua ettiği 2. Murad Camii 600 yıl sonra ibadete açılıyor
10:00 - Aralık 31 2020 Perşembe

Denizli’nin Honaz ilçesinde bulunan tarihi camide 591 yıl sonra çalışmalar yeniden başladı. Sultan II.Murad’ın emriyle 1429 yılında tamamlanan cami, bölgedeki diğer yapılara göre bunca yıl sonra ayakta kalan ender bir yapıdır. Honaz Belediyesi ve Denizli Müze Müdürlüğü’nün bilimsel danışmanlığında restorasyonu devam eden tarihi caminin 2021 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Geçtiğimiz 529 yılda neredeyse yarısı olmak üzere 2. Murad Camii’nde hararetli çalışmalar devam ediyor. alüvyon ile kapatılmıştır.

Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, projenin yüzde 35’inin tamamlandığını belirterek, “Camimiz 2. Murat Camii olarak anılıyor. 1429 yılında yapılan bir cami. Bu bölgenin en eski ve karakteristik özellikleri diğer camilerden farklı bir yapıya sahip. Hedefimiz 2021 yılı sonuna kadar pencerelerimizi yükseltmek. Burada Cuma namazını bayram namazını kılmaktır. Çünkü burada Kanuni Sultan Süleyman dua etti. Bu bizim için ve cami için çok değerli bir yapı. Honaz’ın tarihi sembollerinden biri. Bunu dönemimizde yükseltebilirsek, tarihimiz açısından geleceğe taşıdığımız değerli bir eser olacaktır. Bu tür işleri her yerde bulmak her zaman kolay olmuyor. Yaklaşık yüzde 30 ila 35’lik bir mesafe kat ettik. Gerisini tamamlarsak bu bölge için önemli bir turizm merkezi haline gelecektir. Bu eserleri korumak en önemli görevimizdir. “Bu eseri hem ibadet hem de inanç turizmine taşıyarak gelecek nesillere büyük bir miras bırakacağız.”

“Açık müzemiz ve dua edebileceğimiz camiimiz olacak”

Cami alanındaki restorasyon çalışmalarının hem ibadete hem de turizme açık olacağını belirten Başkan Kepenek, şunları söyledi:

“1429’da bu güne taşınan açık müze. Aynı zamanda namaz kılıp namaz kılabileceğimiz bir camiimiz olacak. Tıpkı İstanbul’daki camilerimiz gibi gelecekte de kullanabileceğimiz, geçmişten izler taşıyan ve atalarımızın geride bıraktığı değerli eserleri insanlara tanıtmanın onurunu yaşayacağız. Yerel inanca ve tarihi turizme açık bir alan olacak.

1950’lere kadar tatillerde ve özel günlerde kullanılır

2. Murad Camii’nde devam eden çalışmalara başkanlık eden Uzman Sanat Tarihçisi Dilek Kaçar, ekibiyle birlikte restorasyon çalışmalarını tamamlamak için çok çalışıyor. 2. Murad Camii ile ilgili bilgiler veren Dilek Kaçar, şu bilgileri paylaştı:

“Üzerinde bulunduğumuz Sultan II. Murad Camii, 1429 yılında Sultan II. Murad’ın emriyle yaptırılmıştır. Bu yer hakkında daha detaylı bilgiyi Evliya Çelebi’nin gezi kitabından bulabiliriz. Yukarıda gördüğümüz kale şehrin ana merkezidir ve Bizans Dönemi’nde yapılmıştır. Selçuklular döneminde Afşin Bey tarafından fethedilmiştir. Daha sonra Osmanlı döneminde II. Murad tarafından fethedilmiştir. Orada bir Osmanlı yerleşimi olduğunu biliyoruz. Burayı 400’e yakın ev, tekke, hamam, tepede bir cami ve kale dışında inşa edilmiş ikinci bir cami olarak yaptığını biliyoruz. Kanun yolculuğu sırasında bu camiye uğradığını ve burada dua ettiğini biliyoruz. Cami o dönemin tipik bir örneğidir ve çok büyük ölçekli bir cami değildir. Yamaçta eğilerek inşa edilmiş bir cami. Bölgenin traverten taşından yapılmış olup, ortası sekizgen kasnak üzerine tek kubbe ile yükseltilmiştir. 1950 yılına kadar bayramlarda ve özel günlerde buraya geldiklerini ve aşure aylarında aşure veya kurban kestiklerini biliyoruz ”.

Fadıl Pişkin – Köksal Kılınç

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi