Sivas Kangal ilçesi tanıtım rehberi

Sivas Kangal ilçesi tanıtım rehberi
11:25 - Temmuz 14 2019 Pazar

Kangal İlçesi Belediye Başkanı : Mehmet Öztürk
Kangal İlçesi Nüfusu : 21.669
Kangal İlçesi Posta Kodu : 58900

Anadolu içlerine ilerleyen Türkistan Türkleri Kangal’a yerleşmiştir. Arkeolojik kazılarda çıkan eserlerden bölgeye ilk yerleşimin Etiler devrinde olduğu tahmin edilmektedir. İlçede çok sayıda harabe ve höyük bulunması tarihinin ne kadar eski olduğunu göstermektedir. Osmanlı padişahlarından IV.Murat’ın yaptırdığı han bulunmaktadır.

İlçe dünya çapında tanınmaktadır. Tanınmasındaki en büyük pay Kangal köpeklerine aittir. Kökeni Orta Anadolu olan Kangal köpekleri saf kandır. İlçenin turizminin canlı olmasında ise Balıklı Çermik’i önemli rol oynar. Tıp dünyasında kesin tedavisi olmayan Sedef hastalığına Balıklı Çermik’i doğal çözüm sunmaktadır. Çermikte bulunan balıklar ve sudaki selenyum Sedef hastalığının tedavisini gerçekleştirmektedir. 

Kangal İlçesi Sivas’ın Neresindedir?

Doğusunda Divriği, güneyinde Gürün, güneydoğusunda Malatya, batısında Kayseri, kuzeybatısında Ulaş, kuzeyinde Suşehri, kuzeydoğusunda Zara bulunan Kangal ilçesi il merkezine 80 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Rakımı 1540 metre olan ilçenin yüzölçümü 3700 km2’dir. 39-13 kuzey paralelleri, 37-24 Doğu meridyenlerindeki ilçe Doğu Anadolu engebeleri ile Orta Anadolu düzlüğünün birleştiği noktadadır. Yani ilçenin batı ve güneyi düzlük, kuzey ve doğusu engebelidir.

kangal-nerede.jpg (860×440)

İlçenin ortalama yüksekliği 1400 m’dir. En yüksek arazisi kuzeyde yer alan Yılanlı Dağı’dır. Uzunyayla Platosu’nun uzantısında yer alan ilçenin arazisinin büyük bir kısmında tarım yapılabilmektedir. Yalnızca Güneydoğusundaki Kepez Dağı ile Kuzeyinde bulunan Yılanlı Dağı bölgelerinde tarım yapılmaz. Kangal, Malatya ilçesine devlet karayolu ile bağlı iken Gürün, Ulaş ve Divriğ ilçelerine il yoluyla bağlanmıştır. 

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi