Jin Haber Ajansı

Jin Haber Ajansı
16:42 - Mayıs 25 2020 Pazartesi

Jin Haber Ajansı merkezi Diyarbakır olan 8 Mart 2012 yılında kurulan bir haber ajansıdır. Jin Haber Ajansı için kuruluşundan yaklaşık 4 yıl sonra devletin çıkardığı kararname ile kapanmasına karar kılınmıştır. Bu sürece kadar Jin Haber Ajansı Diyarbakır halkı başta olmak üzere Türkiye’ye haber hazırlamaktadır. Jin Haber ajansının 4 yıllık hizmet süresi içerisinde jinnews.com.tr internet adresi üzerinden habercilik hizmeti vermekteydi. Fakat 2016 yılının sonlarına doğru kapanması kararlaştırılan haber ajansının internet sitesi de beraberinden kapanmıştır.

Jin Haber Ajansı Kuruluş Amacı

Jin Haber Ajansı kuruluşundaki amacı kadınların habercilik sektöründe ismini duyurmasıydı. Haber ajansları içerisinde kurucusu ve çalışanlarının hepsi kadın olan tek haber ajansı olarak anılmaktaydı. Jin Haber ajansının kurulduğu ve kapandığı süre boyunca habercilik sektöründe kadınlara büyük istihdam sağlamaktaydı.

Jin Haber Ajansı kadın dayanışması adı ile çıktığı bu yolda habercilik sektöründe kadınları temel alan habercilik yapma ve erkek habercilik düşüncesi yıkmak adına habercilik hizmeti sunmaktaydı. Kadın dayanışmasının en büyük göstergesi haber ajansının ismi olan jin kelimesidir. Jin kelimesi Kürtçede kadın anlamına gelmekte ve aslında Jin Haber Ajansı kadın haber ajansı demektir.

Jin Haber Ajansı Neden Kapatıldı?

Jin Haber Ajansı 15 Temmuz sürecinden sonra yayınlanan kararname hükmündeki karar ile 29 Ekim 2016 tarihinde kapanmıştır. Kapanışı ile 56 aylık yayın hayatına son vermiştir. 15 Temmuz sürecinden sonra çok fazla tepki toplayan yayınları ve birçok editörünün sicilinin bozulması ile yayın hayatı serüveni sona ermiştir.

Kapanma serüveni içerisinde haber ajansının editörü olan Fatma Koçak haber ajansının kapanması ile alakalı devletin tutumunu eleştiren röportajlar vermiştir. Aynı zamanda haber ajansının avukatı olan Aslı Pasinli haber ajansının kapatılmasını halkın çektiği çileleri yayınlamalarını neden olarak göstermiştir. Bu tutumun yanlış olduğunu birçok yerde dile getirmiştir.

Jin Haber Ajansı Kurucusu Kimdir?

Jin Haber Ajansı diğer haber ajanslarına kıyasla kadın dayanışması ile kurulmuştur. Kurulma sürecinde Diyarbakır’da 10 tane kadın gazeteci bir araya gelerek medyada kadının sesini göstermek adına kurulmuştur. Kuruluşundan itibaren amacı erkek egemen medyacı anlayışı kırmak olan haber ajansı süreç içerisinde 3 farklı dilde haber yayınlamaktaydı. Amaçları sadece Diyarbakır ve Türkiye olmadan Türkçe, Kürtçe ve İngilizce haberler ile dünyaya seslenmeyi amaçladılar.

Jin Haber Ajansı Türkçe haber müdürü Hazal Peker ve  Kürtçe haber müdürü Hangül Özbey’dir. Jin Haber Ajansı haber müdürleri olduğu gibi ajans içerisinde çalışan herkes kadındır. Kadın bakış açısı ile hazırlanan özgün haberler ile emsali az olan habercilik anlayışını Türkiye’ye tanıtmayı amaçlamışlardır.

Dünyada Kadın Haber Ajansı Deneyimleri

Dünyada kadın dayanışma düşüncesi ile ortaya çıkan haber ajansların dünyanın birçok ülkesinde olduğu bilmektedir. Son yıllarda adından söz ettiren kadın haber ajansları ise şunlardır:

  • Women’s Feature Service
  • Jin Haber Ajansı
  • TVNA
  • İran Kadın Haber Ajansı’dır.

Women’s Feature Service İtalya’nın Roma kentinde kurulan kadın habercilik anlayışını esas alan bir haber ajansıdır. Haber ajansı UNESCO desteği ile 1978 yılında kurulmuştur. Kurulduğu andan itibaren toplumsal cinayet ve aile içi şiddet gibi konuları analizler yapılmaktadır.

İran Kadın Haber Ajansı 14 Aralık 2014 yılında bağımsız ve kadın haberciliğini temel alarak kurulmuştur. İran Kadın Haber Ajansı kurucusu kuruluşundan itibaren feminist düşünce yapısı ile değil kadın sorunlarını ele alacaklarını siyaset ile işlerinin olmadığını açıkça belirtmiştir.

TVNA 19 Ekim 2009 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde kurulmuştur. Sadece kadın çalışan bulunduran haber ajansı amacının kadın meseleleri olduğunu kuruluşundan itibaren yinelemektedir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi