Java Güvenlik Açığı Yazılımları Etkiliyor

Java Güvenlik Açığı Yazılımları Etkiliyor
10:06 - Aralık 12 2021 Pazar

Java güvenlik açığı pek çok yazılımı ciddi bir şekilde etkiliyor. Özellikle Java kullanıcıları bu güvenlik açığına karşı önlem almalı.

Java, günümüzün en çok kullanılan yazılım dillerinden birisi. Oldukça popüler olan Java, Minecraft oyununda da kullanılan bir dil. Minecraft için eklenti geliştirenlerin Java kullanmasının yanı sıra bazı web sitelerinde ve bazı uygulamalarda Java tercih ediliyor. Günümüzde her ne kadar Javascript ile web yazılımı geliştirmek yaygınlaşmış olsa da halen Java kullanan pek çok yazılım mevcut. 1995 yılından beri yayın hayatına devam eden Java, son zamanların en ciddi güvenlik açığı ile karşı karşıya kaldı.

Java Güvenlik Açığı Çok Tehlikeli

Java ile ilgili yeni keşfedilen güvenlik açığına göre bu açık Log4j2 isminde bir kitaplıkta keşfedildi. Bu kitaplık, günlük kaydı tutan bir sistem sağlıyor. Bu kod yığınında keşfedilen güvenlik açığı ile birlikte kötü amaçlı yazılımcılar sisteme erişerek verileri toplayabilir veya makineyi istediği gibi düzenleyebilir. Kısacası Log4j2 kitaplığında yer alan güvenlik açığı kötü amaçlı yazılımcının makine üzerinde yetki almasını sağlıyor.

Java Güvenlik Açığı

Java güvenlik açığı ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra pek çok yazılımcı hemen aksiyon aldı ve bu sorunun kısa sürede çözülmesi adına çalışmalar gerçekleştirdi. Bazı yazılımcılar konuyu öğrendiği andan itibaren hemen çözüm uygulayıp güvenlik açığını kapatırken bazı yazılımcıların bu konudan haberi olmayabilir. Özellikle de güvenlik açığına önlem almayan veya bu durumdan haberi olmayan sunucular daha büyük bir riskte yer alıyor.

Java, dünya genelinde pek çok yazılımda mevcut olan bir programlama dili olduğundan dolayı bazı uygulamalarda Java kullanılıyor. Örneğin Java tabanlı pek çok oyun mevcut. Bunun yanı sıra bazı sunucular Java üzerinde işlem yapıyor. Kısacası bu tehlikeli güvenlik açığı son zamanların en ciddi sorunu olarak tarihe geçti.

Bu açığın ilk olarak Microsoft’un sahibi olduğu Minecraft oyununda keşfedildiği açıklandı. Buna göre sunucudayken sohbete yazılan bir yazı bu açığa neden oluyor. Microsoft, güvenlik açığını kapatmak için bir güncelleme yayınlarken en çok kullanılan Minecraft sunucusu yazılımlarından birisi olan Spigot da bu konuda bir çalışma gerçekleştirdi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi