Japonya’da kuş gribi paniği

Japonya’da kuş gribi paniği
11:00 - Kasım 5 2020 Perşembe

Japonya’nın Kagawa Eyaletindeki bir çiftlikte binlerce tavukta H5 tipi kuş gribi rapor edildi. Yetkililer, Çarşamba ve Pazar günleri arasında 3 bin 800 tavuğun ölmesi üzerine harekete geçti ve detaylı incelemeler sonrasında çiftlikte bir kuş gribi salgını tespit edildi.

Japonya Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanı Kotaro Nogami bugün yaptığı açıklamada salgını doğrulayarak, tavukların itlafı da dahil olmak üzere gerekli önlemlerin alınacağını söyledi. Başbakan Yoshihide Suga, kabine üyelerine önleyici tedbirler alma ve süreci şeffaf bir şekilde yürütme talimatı verdi.

İtlaf süreci başladı

Kagawa Valisi Keizo Hamada öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, virüsün yayılmasını önlemek için acil önlemler alınacağını belirtti. Valiliğin yaklaşık 330 bin tavuğun itlafı için yapılacak çalışmalara başladığını, Japon Öz Savunma Kuvvetleri (SDG) personelinin de destek için bölgeye çağrılacağı belirtildi. Tavukların itlaf işleminin 10 gün sürmesi bekleniyor.

Alarm verildi

Yetkililer salgından alarma geçerek riskli bölgeye tavuk ve yumurta taşınmasını yasaklarken, salgının yayılma ihtimaline karşı aynı ortamda bulunan 26 çiftlikte yaklaşık 2 milyon tavuğun rastgele alınmaya başlandığı bildirildi. Tarım Bakanlığı, Japonya’nın şimdilik tavuk ve yumurta ihracatını askıya alacağını açıkladı.

2018’den beri ilk

Tespit edilen son salgının, Ocak 2018’de aynı eyaletteki başka bir hayvan çiftliğinde kuş gribi vakalarının görülmesinden bu yana ilk olduğu kaydedildi.

Burak Ersoy

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi