James Jeffrey: ‘Suriye sorununun çözümünde Türkiye masaya yatırılmalı’

James Jeffrey: ‘Suriye sorununun çözümünde Türkiye masaya yatırılmalı’
23:00 - Ağustos 26 2020 Çarşamba

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Ankara’ya geldi. Havalimanının VIP kapısı önünde basına açıklama yapan Jeffrey, Cenevre’den Ankara’ya geldiğini ve Suriye konusunda heyecan verici gelişmeler olduğunu söyledi. Jeffrey, “Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının üçüncü turu Cenevre’de başladı. İyi bir başlangıçtı. Türkiye Anayasa Komisyonu’nun tüm üyeleri, özellikle muhalefeti cesaretlendirmeye çok yardımcı oldu. Ancak Anayasa Komitesinin siyasi yolda ilerlemeye devam edeceğinden ve ilerlemeyi gerçekten durdurmayacağından çok umutluyuz. “Dedi.

“Bu çatışmanın askeri aşaması sona ermeli. Rejim tarafından kazanılacak daha fazla zemin yok. Rejimin müzakere masasına dönmesi ve uluslararası toplumun geri kalanıyla ilgilenmesi gerekiyor. Bu bizim önceliğimiz, bugün ve yarın Türk yetkililerle birlikte, “dedi Jeffrey Suriye’deki durumla ilgili olarak. Konu hakkında konuşacağız “dedi.

Suriye sorununun çözümü, Türkiye’nin rolünün değerlendirilmesi sorusu üzerine Jeffrey, “Türkiye merkezi konumdadır. Türkiye, Suriye veya Irak’ın komşuları. 2014’te Suriye’de ortaya çıkmasıyla birlikte Irak’ta yaşananlara bakın. İsrail, Hizbullah İran’ın uzun menzilli füzelerinden kaynaklanan varoluşsal bir tehditle karşı karşıya.

Türkiye, Suriye’den gelen tüm tehditlerle yüzleşecek. Ürdün ve Lübnan’da yaklaşık 2 milyon mülteci var ve tabii ki burada daha da çok mülteci var. Suriye, başta Türkiye olmak üzere tüm komşuları için güvenlik ve jeopolitik açıdan büyük bir tehdittir. Bu anlaşmazlığın çözümünde Türkiye masaya oturmalı “değerlendirmesi yapılıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Jeffrey’nin Ankara’daki görüşmelerinde başta Suriye olmak üzere DEAŞ’la mücadelenin ve ikili ilişkilerin ele alınacağı belirtildi. Jeffrey ayrıca Cenevre’de Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal ile bir araya geldi.

İrfan Çalışkan – İbrahim Berat Yılmaz – Gazi Taş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi