İznik’ten Vatikan’a Kültürel Köprü: Usta Çini Sanatçısının Eseri Papa’ya Sunulacak
İznik, tarihi bir ziyarete ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, yerel çini ustası Mesude Künen tarafından hazırlanan özel bir eser, bu anlamlı etkinlikte Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo’ya sunulacak. Yaklaşık 1,5 ay süren hassas çalışmalar neticesinde tamamlanan minyatür eser, İznik’in zengin kültürel mirasını ve tarihi simgelerini gözler önüne seriyor.
Eser, 28 Kasım’da gerçekleşecek tarihi buluşmada kültürel bir köprü kuracak. Künen’in bu özel çalışması, İznik surları, anıtsal kapılar ve kentin simge yapılarını detaylı bir şekilde betimliyor. Geleneksel İznik çini sanatının modern bir yorumunu sunan bu eser, aynı zamanda Künen’in ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı’ unvanını da taşıyor.
Papa’nın ziyareti, İznik Konsili’nin 1700. yıl dönümüne denk gelmekte olup, bu özel yıl İznik için büyük bir önem arz ediyor. Künen, bu tarihi anı ölümsüzleştirmek amacıyla hazırladığı minyatürle, hem manevi hem de sanatsal bir katkı sağlamayı hedefliyor.
‘İznik’in ruhunu bu eserle yansıtmak istedim,’ diye konuşan Künen, eserin Papa’ya sunulacak olmasının kendisi için büyük bir onur olduğunu ifade etti. Bu eser, İznik’in uluslararası alanda tanıtılmasına ve turizmine katkı sağlamasının yanı sıra, bir kültür elçisi görevi görecek.
