İznik’te Tarihi Keşif: Papa 14. Leo’nun Ziyareti Öncesinde Roma Dönemine Ait Mozaik Bulundu

İznik’te Tarihi Keşif: Papa 14. Leo’nun Ziyareti Öncesinde Roma Dönemine Ait Mozaik Bulundu
16:31 - Haziran 3 2025 Salı

İznik, Bursa – Kraliçe Nicea’nın sarayı olduğu iddia edilen bir konumda, İznik’te yapılan arkeolojik kazılarda büyüleyici bir Roma dönemi mozaği gün yüzüne çıkarıldı. Mozaik, üzerindeki eşsiz motiflerle dikkat çekiyor ve alan uzmanları tarafından incelenmektedir.

Papa 14. Leo’nun ziyareti öncesinde Eşrefzade Mahallesi’nde restorasyon çalışmaları yapılan bir evde keşfedilen mozaik, İznik Müzesi tarafından detaylıca incelenmek üzere alana alındı. Restorasyon sırasında ortaya çıkan bu tarihi eser, bölgeyi kazı alanı olarak ilan eden yetkililer tarafından koruma altına alındı.

Bu keşfin, İznik’te bugüne kadar bulunan en önemli tarihi eserlerden biri olduğu ifade ediliyor. Mozaikte yer alan motiflerden biri av sahnesini, diğeri ise İznik Gölü’nden gelen bir balıkçı teknesini tasvir ediyor, bu da mozağin hem estetik hem de tarihi değerini artırıyor.

Kraliçe Nicea’nın sarayına ait olabileceği düşünülen mozaik, 2500 yıllık geçmişiyle göz kamaştırıyor. Mozaik, İznik’in antik dönemdeki önemini ve zenginliğini bir kez daha kanıtlar nitelikte.

Emekli Müze Müdürü Taylan Sevil, mozağin kompozisyonunun ve içerdiği detayların, Roma dönemine ait olduğunu ve büyük ihtimalle 1. veya 2. yüzyıla tarihlenebileceğini belirtiyor. Sevil, mozaik üzerindeki desen ve motiflerin dönemin zengin ailelerine ait bir konak ya da malikane gösterdiğini ifade ediyor.

Mozaik, bugüne kadar korunmuş olmasıyla da dikkat çekiyor ve İznik’in tarihine ışık tutan bu önemli keşif, hem arkeolojik hem de kültürel açıdan büyük önem taşıyor.

Mehmet Buldu – Özdemir Yiğit

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi