İznik Gölü’nde ürkütücü bir geri çekilme … İskele var, su yok

İznik Gölü’nde ürkütücü bir geri çekilme … İskele var, su yok
11:00 - Eylül 17 2020 Perşembe

İznik Gölü su çekilmesi nedeniyle her geçen gün daha da kötüye gidiyor. İlçenin en büyük iskelesi, suyun çekilmesi nedeniyle endişe verici bir görüntü oluşturdu.

Marmara Bölgesi büyük ölçüde, beşinci büyük doğal göl olan İznik Gölü, en fazla 80 metre derinliğinde tektonik tatlı su gölüdür. Ancak son zamanlarda tarım alanlarında kullanılan kuraklık ve su nedeniyle İznik gölü kıyıdan 30 metre çekildi.

İznik’in Çakırca Mahallesi’ndeki büyük iskele, su alımı nedeniyle endişe verici bir görüntü yarattı. Göl kıyısında işi olan Naci Özsoy, “30 yıldır balık tutuyorum. İznik gölünde gölün çekilmesi çok nadir görülse de bu yıl büyük bir geri çekilme var. Bunun nedeni, tarımsal su pompalarının çalışıyor olması ve bazı fabrikaların gölden su çekmesidir. Ben bu yerin müdürüyüm. Çekimden sonra bataklık ve kir vardı, bu yüzden çok kötü bir görüntü vardı. Yetkililerden acil bir çözüm bekliyoruz ”dedi.

Gölder’den açıklama

İznik Gölü Derneği Başkanı Semih Öz, “Gölümüzü besleyen en büyük kaynaklar yeraltı suları ve yağışlardır. Son birkaç yıla baktığımızda İznik, Derbent, Aydınlar, Orhangazi, Çakırlı ve Yenişehir’in birkaç ilçesinde irili ufaklı sulama havuzları yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bu mahallelerde (köylerimizde) yapılan bu göletlerin çiftçilerimize katkısı büyük, önemli ama gölümüzün beslenmesini de engellediği aşikâr. Tarımsal sulamanın yanı sıra gölümüzün suyu endüstriyel alanda da kullanılmaktadır. Orhangazi’de bir fabrika ile Gemlik Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren bazı fabrikaların da gölümüzün suyunu çektiğini biliyoruz ”dedi.

Mehmet Buldu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi