İznik Gölü çekilince 1500 yıllık bazilika ortaya çıktı

İznik Gölü çekilince 1500 yıllık bazilika ortaya çıktı
11:00 - Eylül 12 2020 Cumartesi

Bursa’nın İznik ilçesinde göl kıyısından yaklaşık 2 metre derinliğinde, 25 metre açıkta bulunan, 1500 önce Aziz Neophytos adına yapıldığı ve su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi planlanan bazilika kalıntılarından bazıları suyun çekilmesiyle görünür.

Türkiye’nin en büyük beşinci gölü, İznik Gölü’nün su seviyesinin düşmesinden endişe duyan insanlar. Önceki yıllara göre kurak hava ve dış etkenler nedeniyle su seviyesinin düşmesi ile birlikte 100 yıllık keşifler arasında yer alan tarihi bazilika kalıntılarının bazı kısımları su yüzüne çıktı. Yılın belirli aylarında arkeologlar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bazilikanın kazıların tamamlanmasının ardından müze olması planlanıyor.

Turizm işletmecisi Ali Karaman, “İznik Gölü’nde su maalesef her dakika azalıyor. Bu dönemde tarihte önemli bir yere sahip olan bazilika, İznik için oldukça önemli bir yerdir. Su müzesi olmasını beklerken, bu hızla su üstü müzesi haline gelecektir. Nitekim İznik Gölü’nde su çekilmekte, bazilikada ise tarihi taşlar ve kalıntılar su yüzeyine yükselmektedir. Son yıllarda bu kadar yoğun bir geri çekilme olmadı. 35 yıldır burada yaşıyorum ve İznik Gölü’nün bu kadar uzağa gittiğini ilk kez görüyorum. Bu durum bizim için de endişe verici ”dedi.

Samet Doğru – Mehmet Bul

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi