İzmirli depremzedeler 1 yılda yeni binalarına kavuşacak

İzmirli depremzedeler 1 yılda yeni binalarına kavuşacak
13:12 - Kasım 6 2020 Cuma

12 binanın yıkımının tamamlandığını belirten Bakan, “Binaları daha az hasarlı ve hasarsız olanlar evlerine girebilir. Hem taşıma hem de kiralama sürecini takip ediyoruz. Aşırı bir fiyat artışı yaşamamak için takip ediliyoruz. ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AFAD Koordinasyon Merkezi’nde İzmir depremiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Depremin üzerinden bir hafta geçtiğini belirten Kurum, “Binalarla ilgili yıkım sürecini başlattık. Vatandaşlarımızın ulaşımını sağlayarak riskli binaların yıkılması sürecini yürütüyoruz.” Dedi. Afet ve koordinasyon merkezimiz. ihtiyaçların anında karşılanması için çalışıyor. Binaları daha az hasarlı ve hasarsız olan vatandaşlarımız evlerine girebilirler. “

” 2 bin 508 hasarlı binamız ve 338 orta hasarlı binamız var ”

Hasar gören binaların hızla yıkılmaya başladığını belirten Kurum, “12 hasarlı binanın yıkımını tamamladık. Salı günü hedefimiz İzmir genelinde işi tamamlamak. 2 bin 508 hasarlı binamız ve 338 orta hasarlı binamız var. Ağır hasarlı binaların yıkım sürecini hızla yürütüyoruz. Hasar tespit çalışmalarımıza giden arkadaşlarımız vatandaşlarımızı detaylı olarak bilgilendiriyor. Ancak dairelerinde bulunmayan vatandaşlarımız hasar tespitini hasartespit.cbc.gov.tr adresinden de öğrenebilirler. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda binaları daha az hasarlı ve hasarsız olan vatandaşlarımız evlerine girebiliyor. Orta hasarlı binaları güçlendirmek zorundayız. Bugün bu konuda danıştık. Orta hasarlı binalarda yaşayan vatandaşlarımız bir yıl içinde binalarını güçlendirmek zorunda. Bu konuda belediyemiz ve bakanlığımızın verebileceği her türlü desteği vermeye hazırız. ”

Vatandaşlar 1 yıl sonra yeni evlerine kavuşacak

Yeni rezerv alanları ile ilgili detayları paylaşan Bakan Kurum, “Şu anda ağır hasarlı olan binamız 4 bini aştı. Tabii daha önce 1 milyon 380 bin metrekare rezerv alanımız vardı. Rezerv alanında yaklaşık 4 bin alana konut yapacağımızı söylemiştik. İlave rezerv alanları ile İzmir’de kentsel dönüşüm ile ilgili riskli binalarda kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz. Enkaz ve riskli alanlarda çökmüş tüm binalarda diğer rezerv alanları gerçekleştireceğiz. Bu çalışmaları en geç bir ay içerisinde tamamlayıp 1 yıl içerisinde vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. ”

Taşıyıcıların fahiş fiyatlar vermesine izin verilmeyecek

Deprem krizini fırsata çeviren nakliyecilerin fahiş fiyatlar uyguladıklarını belirlediklerini belirten Kurum, “Valiliğimizin koordinasyonunda vatandaşlarımızı güven içinde taşıma sürecini yürütüyoruz. Valimiz dün tüm nakliye şirketleriyle bir toplantı yaptı. Burada tek bir yer değiştirme oranı uygulanacaktır. İkinci bir fiyat belirlenmeyecektir. Hem taşıma hem de kiralama sürecini takip ediyoruz. Ayrıca fahiş bir fiyat artışı yaşamamak için takip ediliyoruz. Tespit edilmesi durumunda gerekli işlem yapılacaktır. ”

111 baraj ve 97 gölette incelemeler tamamlandı

Hasar gören barajların tamamlandığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Depremde kurtardıklarımızdan o kadar mutluyuz ki etrafa baktığınızda göçük altında kalanların neredeyse yüzde 50’si kurtarıldı. Uluslararası kurtarma faaliyetlerinde olağanüstü bir başarı olduğu görülüyor. Burada AFAD’dan diğer kurtarıcılara herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreç yaraların iyileşmesi ve normale dönmesi ile ilgili çalışmaları tamamlamaktır. İlk günden itibaren bununla ilgili gerekli çalışmalar yapılır. Bunu çadır kentte kalan vatandaşlarımız için söyleyebilirim. 7 gün yağış beklemiyoruz. Depremde öncelikli olarak kontrolünü sağladığımız 111 baraj ve 97 havuzda incelemeler tamamlandı. Şu anda bir sorun yok. ”

Hakan Gönül – Abdullah Cibir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi