İzin serbest bırakıldı ancak sinema salonları açılamadı

İzin serbest bırakıldı ancak sinema salonları açılamadı
17:00 - Temmuz 1 2020 Çarşamba

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını dünya çapında film endüstrisini vurdu. Dünyanın dört bir yanındaki sinema salonları, virüsün bulaşma riskini azaltma kararı ile geçici olarak kapatıldı. Türkiye, sinema endüstrisi açısından da aynı duruma sahipti. Ancak ülkemizdeki normalleşme süreci ile birlikte alınan Bakanlar Kurulu kararı ile sinema salonlarının bugünden kapılarını açabileceği kararlaştırıldı.

Perde boş kaldı

1 Temmuz’dan itibaren açılması beklenen sinemalar kapılarını açamadı. Türkiye’de bugün 15-20 civarında bir tiyatro şirketinde misafir kabul etmeye başladı. Türkiye’de salgının vizyonu Ocak ayından Mart ayının ilk filmlerine kadar gözlemlendi. Vizyonu Mart ayında bitmemiş olan filmler, açılışta ikinci perdede izleyicilerini bekliyor. Dünyada film endüstrisinin de piyasaya sürülmesi beklendiği için filmler daha yüksek ücretler alacak.

Ekim ayı için tam açılış planlanıyor

Bu süreçte, Dünya’yı tanımlayan Young’a paralel olarak ilerliyorlar, Türkiye Ağustos ayında tiyatrolarda genel açılış oranının yüzde 40’ına ulaşacak, ayrıca Ekim başlarında açılışını tam olarak ne beklediklerini de söyledi.

“500 sinema salonu kapatılacak”

Geçen yıl üreticilerle gerçekleşen bilet ücreti krizinden sonra sektör bir pandemi ile karşılaştığında sektör mali açıdan zor bir durumdaydı. Konuyla ilgili görüş bildiren Sinema Yatırımcıları Derneği (SİSAY) Genel Sekreteri Fevzi Genç, mali sıkıntı içinde olan yaklaşık 500 salonun önümüzdeki dönemde kapılarını kapatmak zorunda kalacağını belirtti. Türkiye genelinde salonda 2 bin 400 genç bilgilendiren, “Sektörümüz 2019 yılında yaralandı ve bu nedenle bu sezon finanse etmek için artık gücü yok” dedi.

“2019 gibi 2020 de bizim için kayboldu”

Normalleşme sürecine katkıda bulunamadıklarını belirten Genç, sektördeki bu sorunları çeşitli nedenlere bağladı. Sinema sektörünün salonlardan oyunculara ve yapımlara kadar geniş bir sektör olduğunun altını çizen Genç, “Sektördeki salgın nedeniyle doğru planlar yapılamadı. Sinema sektörü genellikle yaz aylarını düşük gelirle kapatır. Ayrıca, mevcut salgın bariyerler buna eklendiğinde, 2019’daki gibi 2020 bizim için kaybedildi ”.

Ali Canberk Özbuğutu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi