İsteğe Bağlı Sigorta Ne Kadar Maaş Alır?

İsteğe Bağlı Sigorta Ne Kadar Maaş Alır?
03:37 - Nisan 29 2020 Çarşamba

İsteğe bağlı sigorta ile alınacak maaş kişilerin yatırdığı primlerin miktarlarına, yatırma sürelerine göre değişiklik göstermektedir. En düşük isteğe bağlı sigorta ödemesi, 1.685 TL olarak belirlenmiştir. Ancak isteğe bağlı sigortada kişilerin ödeyecekleri sigorta primi miktarlarını kendileri seçiyor olmaları, yapılacak maaş ödemelerini etkilemektedir. Düşük prim ödemesi yapan kişiler, haliyle düşük emekli maaşı alır.

İsteğe Bağlı Emeklilik Kolları Nelerdir?

İsteğe bağlı emeklilik çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bağ-Kur (4B)
  • Ek 5 tarım sigortası 
  • Ev hanımları için Bağ-Kur 
  • Emekli sandığı

Bu emeklilik çeşitleri, isteğe bağlı sigortada da seçenekler arasında yer almaktadır. Kişilerin, konumlarına en uygun sigorta seçeneğine yatırımlarını yapmaları gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigortada Ne Kadar Prim Ödenir?

İsteğe bağlı sigortada ödenecek prim tutarları, hangi sigorta tipinden ödeme yapıldığına göre değişiklik göstermektedir. 2020 yılında en düşük sigorta primi aylık 941.76 TL, en yüksek ise 7.062 ,2 TL şeklinde belirlenmiştir. 2019 yılında en yüksek aylık prim ödemesi 6.139 TL iken, en düşük prim ödemesi 818 TL olarak belirlenmişti. 

2020 yılında isteğe bağlı Bağ-Kur emeklisi olmak isteyen kişiler, en düşük 1.015 TL, en yüksek 7.615 TL ödeyebilecektir. Ev hanımlarının sigortalı olmak istemesi halinde ise ödenecek en düşük ve en yüksek prim miktarı henüz belirlenmemiştir. Buradan anlaşılacağı gibi, sigorta türü, ödenecek prim tutarını etkilemektedir. Prim tutarı ile orantılı olarak alınacak maaşa karar verilir. isteğe bağlı sigorta da dahil olmak üzere, e- devlet sisteminden emeklilikte alınacak maaş miktarı belirlenebilmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta başvuru koşulları, temelde herhangi bir işte çalışmayan kişileri hedef almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu için Bağ-Kur ile eşdeğer tutulan isteğe bağlı sigorta, şu şartlarla verilmektedir:

  • Başvuru sahibinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.
  • Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmıyor olmalıdır. Çalışması durumunda da yapılan sigorta yarım olmalıdır. Çalışma iş günü sayısı, 30 günden az olmalıdır.
  • Daha önce malullük veya yaşlılık aylıklarından yararlanmamış olmalıdır.

Bu şartların sağlanması durumunda kişiler isteğe bağlı sigorta hizmetlerinden yararlanabilmektedir. 

İsteğe Bağlı Sigortada Emeklilik Gün Sayısı Nasıl Belirlenir?

İsteğe bağlı sigortada emeklilik için gerekli gün sayısı, sigorta başlangıcına göre belirlenmektedir. Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılmış kişiler, 3.600 gün ve 10 yıllık sigorta süresinin dolmasının ardından emekli olabilecektir. Eylül 1999- Nisan 2008 tarihleri arasında emeklilik girişi yapılan kişiler, 4.500 gün ve 60 yaş şartı ile emekli olabilecektir. 2008 yılından sonra emeklilik girişi yapılan kişiler ise 63 yaş şartı ve 5.400 gün prim ödemesi ile emekli olabilir. 

İsteğe Bağlı Sigorta Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İsteğe bağlı sigortada hesaplama, asgari ücret baz alınarak yapılmaktadır. İsteğe bağlı sigortanın özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bu sigorta tipinden çiftçiler, ev hanımları, sigortalı sabit bir işi olmayanlar yararlanabilmektedir.
  • Prim günü sayısı ve yaş şartını taşıyanlar, Bağ-Kur kapsamında emekli sayılacaktır.
  • İsteğe bağlı sigorta sonucunda alınacak maaş, maaşın alınacağı tarih ve diğer emeklilik değişkenleri, kişinin daha önce sigortalı olarak çalışma durumuna ve gün sayısındaki değişikliğe bağlı olarak değişkenlik gösterir.
  • İsteğe bağlı sigorta, hem sağlık hem emeklilik hizmetlerini kapsar. Bu sigortayı yaptırmış kişiler, sağlık hizmetlerinden de yararlanabilir.
  • İsteğe bağlı sigorta prim ödemeleri her yıl değişiklik göstermektedir. Kalan prim tutarları her yıl tekrar hesaplanır.
Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi