İşte Kaftancıoğlu’nun cezalandırılmasına neden olan süreç

İşte Kaftancıoğlu’nun cezalandırılmasına neden olan süreç
14:00 - Haziran 24 2020 Çarşamba

27 Mayıs 2019’da CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sosyal medya hesabından gönderilen tweetler nedeniyle dava açtı. Hazırlanan iddianamede, Kaftancıoğlu’nun 27 Temmuz 2016 ve 12 Ekim 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hakaretini ‘hakaret’ suçu ile paylaştığı ifade edildi.

6 Ekim 2012 ve 15 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleşen 11 tweet’te ‘kamu görevlisine görevine hakaret etmek’ suçunu işlediği ifade edildi. 24 Nisan 2012 Google’ın Ermeniler hakkındaki tweet’lerini paylaştığı ve 2015-2013 yılları arasında alınan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde Hakaret Suçları’nın suçları sorguyu içeren paylaşımda kaydedildi. Kaftancıoğlu’nun sosyal medya hesabındaki görevlerinde “halkı nefret ve düşmanlığa teşvik etme” suçunu işlediği iddianamesine, 11 Ocak 2013 tarihinde Sakine Casız’ın ölümünden sonra yaptığı pay da dahil edildi. İddianamede, kırmızı bültenle aranan PKK terör örgütü kurucusu Cailmez’in söyleminin halka duyurulmasının ve ölümünün insanlığın kaybı olduğu vurgulandı ‘terörist suçu örgüt propagandası ‘.

17 yıla kadar hapis cezası talep edildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şikayetçi olarak iddianamede yer alan 8 kişi, şüpheli Canan Kaftanoğlu “Türkiye Cumhuriyeti’nin aşağılanması” ve “kamu görevlilerinin görevinden ötürü hakaret”, “cumhurbaşkanına hakaret”, “açıkça” kışkırtma “terör örgütü için” propaganda yapmak “ve” propaganda yapmak “suçlamaları için toplam 4 yıl, 10 ay ve 17 yıl hapis cezası talep edildi.

5 ayrı suçtan 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası

İddianamenin kabulünden sonra, 6 Eylül 2019’da, duruşması başlayan Kaftancıoğlu hakkında karar verildi. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Kaftancıoğlu’nu ‘silahlı terör örgütü için propaganda yapmak’ için 1 yıl 6 ay, ‘kamu görevlisine hakaret etmek’ için 1 yıl 6 ay ve 20 gün, ‘kamuoyuna hakaret etmek’ için 2 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Cumhurbaşkanı ” Türkiye Cumhuriyeti’ni kamuoyunu aşağılamak için ‘1 yıl 8 ay’ hakaret ediyor, 2 yıl 8 ay hapis cezası verildiği takdirde 9 yıl hapis cezası verildiği takdirde ‘alenen din ve düşmanlık kullanan insanlar’ 8 ay 20 gün hapis cezası.

Dosya Istinaf’a taşındı

Sanık Canan Kaftancıoğlu’nun avukatları dosyayı Temyiz Mahkemesine taşıdı. İstanbul Bölge Adalet Divanı 2. Ceza Dairesi incelemesini tamamladı ve dosyaya karar verdi.

Temyiz: “Yerel mahkemenin kararı yasaldır”

Ceza Dairesi, sanığın avukatının temyizinin esasen reddedilmesi gerektiğine karar vererek, sanığın suçunun olayın niteliğine uygun olduğunu, eyleminin olayın niteliğine ve kovuşturma sonuçlarına uygun olduğuna karar vermiştir. Tarafların oybirliğiyle karar kapsamında Yüksek Mahkemeye başvurma hakları vardır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi