İşte Çin’de normalleşmenin sırrı

İşte Çin’de normalleşmenin sırrı
15:00 - Kasım 17 2020 Salı

Kış aylarının gelmesi ve kapalı mekân toplantılarının artması ile birlikte Covid-19 enfeksiyonu yine tüm dünyada ivme kazandı. Ancak virüsün ilk görüldüğü ülke olan Çin’de, günlük vaka sayısı uzun süredir 20’nin altında açıklandı. Bu vakaların çoğunun yurt dışından kaynaklandığı ve salgının ülke içinde halen kontrol altında olduğu açıklandı. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof.Dr. yoğun tarama testlerinin uygulanması ve ülke giriş ve çıkışlarında uygulanan katı kurallar. Prof.Dr.Oğuztürk ise açıklanan rakamların gerçekliğinin de tartışmalı olabileceğini kaydetti.

“Çin hükümet yetkilileri tarafından açıklanan bilgiler, aşıların Temmuz ayından bu yana ülkedeki birçok vatandaşa uygulandığı yönünde”

Avrupa’da ve dünyada Covid-19 vaka sayısının son zamanlarda artmasına rağmen virüsün kaynaklandığı ülke olan Çin’de günlük vakaların 20’nin altında olduğunu ifade etti. Dr. Hakan Oğuztürk, “Covid-19 faktörünün corona virüs olduğu ve kısa bir süre sonra Çin’de vakaların azaldığı belirtildi. Bunun birçok nedenini sıralayabiliriz, ancak bir şey kesindir; dediğiniz gibi Çin’de bu vakalar azaldı. Son günlerde günlük vakalarda 13-15 arasında değişen rakamlar ifade edildi. Bunların yurt dışı kaynaklı davalar olduğu ve ülkeye girişte olumlu tespit edildiği belirtiliyor. Peki rakamlar nasıl bu seviyelere indi? Bunun için birçok nedeni vardır. Bunlardan ilki, aşı konusunda 13 firma olduğu belirtiliyor. Ciddi bir çalışma gösteriliyor ve temmuz ayından itibaren sahada bu çalışmaların uygulama aşamasından geçtiler. Çin devlet yetkililerinin açıklamasına göre bu aşılar, Temmuz ayından bu yana ülkede pek çok vatandaşa uygulanıyor. Bilgimiz dahilinde olan burun spreyi şeklindeki aşıların toplumun geniş kesimlerine uygulandığına dair verilerimiz bile var ”dedi.

“Çin’de ülkeye giriş ve çıkışta katı kurallar esnetilmeden uygulandı”

Çin’de 13 firmanın aşılar konusunda çok yoğun bir şekilde çalıştığını belirten Prof.Dr.Oğuztürk, bu çalışmaların yanı sıra ülke giriş çıkışlarında ve hatta devlet geçişlerinde çok katı kurallar uygulandığını belirtti. Oğuztürk, “Çin’de katı kurallar uygulandı. Bu katı kurallar, ülkeye giriş ve çıkışlarda herhangi bir rahatlama olmaksızın uygulanmıştır. Aşılara sağlık mesleği mensuplarına ve sınır karakollarına öncelik verildiğini de biliyoruz. Aslında bu burun spreyi aşısının Eylül ayında resmi onay aldığını söyleyebiliriz. Eyaletlerden birinde çok az miktarda pozitiflik tespit edildikten sonra 10 milyon kişiye nükleik asit bazlı tarama testi yapıldığı da veriler arasında yer alıyor. Bu anlamda işi sıkı tuttuklarını ifade edebiliriz. Ayrıca yurtdışına çıkmak isteyenleri yurt dışına aşıladılar. Ayrıca yurtdışındaki okullarda okumak isteyen veya resmi bir işte çalışmak isteyen Çinli kişilerin aşı olduğunu ve ülkeyi terk ettiğini de biliyoruz. Elbette bu rakamların bu seviyede olması dünyaya örnek olabilir. Elbette buradaki tartışmalı durum; Rakamlar ne kadar gerçekçi, ayrı bir durum. “Sahadaki verilerin resmi projeksiyonunda gerçeklik (gerçeklik) nasıl, bunlar da tartışmaya açık?”

“Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu aşılar hakkındaki ‘ihtiyatlı iyimserlik’ ‘cümlesini açıklamalıyız.”

Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği bir aşı olan Coronavac’a da değinen Oğuztürk, onay alırsa ve güvenilirliği kanıtlanırsa 1 milyon doz sipariş verebileceğimizi belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dedi. Türkiye bu ülkelerden biriydi. Bu aşının uygulandığı şehirler vardı. Şimdiye kadar bize ulaşan ciddi bir yan etki yok. Bakanımızın da belirttiği gibi bu aşılar yıl sonundan itibaren ülkemiz dahil pek çok ülkede sipariş sonrası kullanılabilir. Burada Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu aşılar hakkında ‘temkinli iyimserlik’ cümlesini açıklamalıyız. Bu aşıların uzun vadede ne yapacağına dair net verilere sahip değiliz, ancak başarı oranının sadece Çin aşısı için değil, diğer birçok aşı için de yüzde 90’ın üzerinde olduğu görülüyor. “Şu anda bir pandemiyle karşı karşıyayız ve bu salgının daha fazla zarara yol açmaması için bu aşıları kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Utku Şimşek – Tatil Türü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi