İstanbul’daki barajlar endişe verici!

İstanbul’daki barajlar endişe verici!
13:00 - Aralık 11 2020 Cuma

Büyükçekmece Barajı alarm veren barajlardan biridir. Yüzde 16 doluluk oranına sahip olan barajın son hali havadan izlenirken, suların yüzlerce metre çekildiği, adacıkların oluştuğu ve balıkçı teknelerinin karaya oturduğu görüldü.

Alibeyköy Barajı’nda korkunç görüntü

Yüzde 28,86 doluluk oranına sahip Alibeyköy Barajı’nda imaj değişmedi. Son durumu havadan izlenen barajda suyun çekildiği bölgede çölü andıran görüntüler korkunç tabloyu ortaya koydu. Mağlova Kemeri’nin ayakları da gün ışığına çıktı.

Sazlıdere Barajı’nda su seviyesi yüzde 5’e düştü

Kuraklıktan en çok etkilenen barajlardan biri Sazlıdere oldu. Ocak ayında yüzde 43,80 olan su seviyesi bugün itibarıyla yüzde 5,54’e düştü. Barajın içinde bir balıkçı teknesinin karaya oturduğu görüldü.

Son 10 yılın en düşük seviyesi İstanbul barajlarında ölçüldü

İstanbul’daki barajlarda doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre bugün itibarıyla barajlardaki doluluk oranı yüzde 22,15’e geriledi.

İstanbul’daki barajların doluluk oranları aşağıdaki gibidir:

“Ömerli 22.64, Pabuçdere 6.17, Sazlıdere 5.54, Büyükçekmece 16.07, Alibeyköy 28.54, Terkos 22.82, Elmalı 23.19, Darlık 51.39, Istrancılar 26.98”

Türkiye’de barajlar da endişe verici!

Bu yıl sonbaharda beklenen yağış düşmediğinde ülke genelinde barajlar endişe verici. Kocaeli’de Yucavık Barajı’nda doluluk oranı yüzde 18’e düşerken, Trakya’daki barajlarda durum değişmedi.

DSİ’nin güncel verilerine göre Edirne’deki Süloğlu Barajı’nın doluluk oranı yüzde 28, Kadıköy Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 5. Tekirdağ Naipköy Barajı’nın doluluk oranı yüzde 36, Çokal Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 40 seviyesinde.

Sivas’ın Ulaş ilçesine bağlı Yapalı köyünde 2008 yılında inşa edilen Karacalar barajı, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kurumaya başladı. Karacalar barajı 2020 yılında yağmur yağmaması nedeniyle metrelerce çekildi. Baraj inşaatı sırasında sular altında kalan köy mezarlığı gün ışığına çıkarken, baraj yüzeyinde oluşan adacıklar ortaya çıktı.

Ülke genelinde kuraklıktan etkilenen illerden biri olan Çorum’da 5 aylık içme suyu rezervi kaldı. Son yılların en kurak yılı olan kentte barajlarda tehlike çanları çalmaya başladı.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi