İstanbul’da balık tezgâhları incelendi: 1 ton balık ele geçirildi

İstanbul’da balık tezgâhları incelendi: 1 ton balık ele geçirildi
10:00 - Ocak 12 2021 Salı

Denizlerde balık üretiminin sürdürülebilirliği ve sağlıklı balık tüketimi açısından, mevzuatta belirtilen limitlerde balık avlayabilmek için balık tezgahlarında denetimler devam etmektedir. İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü gece Gürpınar Su Ürünleri Pazarı’nda inceleme yaptı. Ekipler balık boyutlarını kontrol ederek ölçülere uymayan 1 ton balık ele geçirdi. Ocak ayında Gürpınar Su Ürünleri Pazarı’nda standartlara uymadığı için 6 tondan fazla balık türünün ele geçirildiği bildirildi. Ayrıca, balıkçılığı yasaklanan balığı yakalayan balıkçılara idari para cezası verildi.

“Bir balığa hayatında bir kez üreme fırsatı vermezsek, nesline devam edemez.”

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “1380 sayılı su ürünleri kanununa göre denizde uzunluk, zaman ve yer yasaklarına bakıyoruz. İniş noktalarında yükseklik kontrolüne bakıyoruz. Avlanacak her balığın boyutları vardır. Burada yükseklik kontrolüne baktık. Transfer belgelerini kontrol ettik. Denetimler sırasında yaptığımız boy yasaklarından bahsetmek istiyorum. Bir balığa hayatında bir kez üreme fırsatı vermezsek, boy yasağı neslini devam ettiremez “

“Bazı bölgelerde 10 günlük hamsi avlama yasağı kaldırıldı”

“Sürdürülebilir balıkçılık için, gelecek nesillerin balık yemesi için ve balıkçıların balık tutup mesleklerini icra etmeleri için buna da dikkat ediyoruz. Hamsi balıklarında boy 9 cm’dir. Geçtiğimiz günlerde hamsinin küçük olması nedeniyle bakanlığımız bazı bölgelerde hamsi avcılığını 10 gün süreyle yasakladı. “

“Küçük boy balık alırsanız, balıklar tehlike altında olacak”

“Bugün yaptığımız incelemelerde hamsinin genellikle donmuş olarak geldiğini gördük. Herhangi bir boy yasağı ile karşılaşmadık. Ama uskumru, mezgit balığı ve turna balığı ele geçirdik. Denetimlerimiz denizde, iniş noktalarında, hareket halindeyken ve perakende satış noktalarında devam etmektedir. Sürdürülebilir balıkçılık için vatandaşlara küçük boy balık almayın. Küçük balık satın alırsanız, balığın neslinin tükeneceğini söylüyoruz. “

“Hamsi 9 cm, istavrit 13 cm, mezgit 13 cm, lüfer 18 cm, palamut 25 cm.”

“Vatandaşlarımız almazsa, balıkçımız zaten yakalayamaz. Hamside 9 cm, uskumruda 13 cm, mezgitte 13 cm, lüferde 18 cm, palamutta 25 cm yasaklara dikkat etmemiz gerekiyor. “Vatandaşlarımız küçük balıkları görüp ‘Alo 174’ yemek hattını aradığında, gerekli incelemeleri yapıp onlara dönüş sağlayacağız.”

Ensar Kıranlıoğlu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi