İstanbul ormanları 15 yıldır Büyükada’dan Hatun kardeşe emanet

İstanbul ormanları 15 yıldır Büyükada’dan Hatun kardeşe emanet
10:00 - Eylül 30 2020 Çarşamba

Büyükada Gözetleme Kulesi’nde 15 yıldır ormanları seyreden Hatun Aydın, gençlere adeta taş getiriyor. 15 yıldır şehrin kirli hava ve gürültüsünden uzak, doğa ile iç içe bir çalışma hayatı yaşayan Hatun Aydın, çalışan eşi Hüseyin Aydın ile birlikte İstanbul’un ciğerleri olan ormanları izliyor. Büyükada’da orman şoförü olarak. Yaklaşık 15 yıldır gözetleme kulesinde eşiyle birlikte çalışan Hatun Aydın’ın evi de gözetleme kulesine yakın bir mahallede bulunuyor. Kulede İstanbul ve Deniz manzaralı çalışan Aydın, telsizini asla yanında bırakmaz. Dürbünle sürekli ormanları gözlemleyen Aydın, ormanda duman gördüğünde anında merkeze rapor veriyor.

“Büyükada’da 15 yıldır ormanları seyrediyorum, çocuklarım kulede büyüdü”

Büyükada yangın gözetleme kulesinde çalışan Hatun Aydın, “Yaklaşık 15 yıldır Büyükada’daki yangın gözetleme kulesinde çalışıyorum. 09:00 – 21:00 saatleri arasında gece gündüz dönüşümlü olarak gözlemliyoruz. Ormanda bir duman gördüğümüzde bölge şefimizin bilgisi dahilinde hızla Merkeze bildiriyoruz. İlk müdahale aracını yangının büyüklüğüne göre yönlendiriyoruz. Rüzgarın yangına etkisi göz önüne alınarak bilgileri Merkeze aktarıyoruz. Bu yaz Anadolu yakasında çok fazla yangın çıktı. Dumanı ilk gördüğümüzde Merkeze haber verdik ve karşı taraf ekipleri yangına müdahale etti. Eskiden çocuklarımla bu kulede nöbet tutardık, büyüdüler. “Belirtilen zamana göre yakın olan evimizden geliyoruz ve gözetleme faaliyetlerimizi yapıyoruz.”

İstanbul Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan, “Büyükada gözetleme kulesi ile Adalar bölgesini ve Anadolu Yakası ormanlarını gözlemleyebildiğimizi belirterek, Büyükada yangın gözetleme kulesinden geniş orman alanlarının görüldüğünü belirterek,” Büyükada gözetleme kulesi 2017 yılında inşa edildi. ” Anadolu yakasının yanı sıra Kayış Dağı, Sultanbeyli ve Maltepe ormanlarını da görebiliyoruz. İstanbul’da 15 kule, 16 seyyar kule, 40 kamera, 2 termal kamera olmak üzere yangın gözetleme faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. “

“Yangınlara cevabımız 12 dakikaya düştü, hedef 10 dakika.”

Şahan; “2020’de orman yangınları önceki yıllara göre daha yaygındı. Kule çalışanlarımız 24 saat esasına göre çalışmalarını sergiliyor. 2020 yangınlarına müdahale süremiz 12 dakika ve önümüzdeki yıl bu süreyi 10 dakikaya indirmeyi hedefliyoruz. Ada Tower’da çalışan kız kardeşimiz yaklaşık 15 yıldır burada çalışıyor. Bölgeye hakimdir, dumanın çıktığı noktayı anında tespit eder, ekiplerimizi en kısa sürede sevk eder ve kulelerimizin yangına daha kısa sürede müdahale etmesini sağlar ”

Aykut Zor

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi