İstanbul Havalimanı ‘5 Yıldızlı Havalimanı’ ödülünü aldı

İstanbul Havalimanı ‘5 Yıldızlı Havalimanı’ ödülünü aldı
12:00 - Aralık 15 2020 Salı

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan İstanbul Havalimanı, dünya çapında kazandığı ödüllerle Türk havacılığının gururu olmaya devam ediyor. Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI) dijital altyapısı ve teknolojik gelişimi ile düzenlediği “16. ACI Avrupa Ödülleri” kapsamında Dijital Dönüşüm kategorisinde son olarak ‘En İyi Havalimanı’ olarak tescil edilen İstanbul Havalimanı, İstanbul Havalimanı’na bir yenisini daha ekledi. ödülleri.

İstanbul Havalimanı iki ‘5 yıldız’ ödülü aldı

1989 yılında kurulan, Londra merkezli havacılık enstitüsü Skytrax tarafından ‘5 Yıldızlı Havalimanı’ olarak tanımlanan İstanbul Havalimanı, dünyada bu unvanı elde eden 8 küresel aktarma merkezi havalimanı arasında adını altın harflerle yazdı. Ayrıca Covid-19 salgını sürecine özel ‘5 Yıldızlı Covid-19 İhtiyati Havalimanı’ ödülüne layık görülen İstanbul Havalimanı; Roma’da Fiumicino Havalimanı, Doha’da Hamad Uluslararası Havalimanı ve Bogota’da El Dorado Havalimanı’ndan sonra bu unvanı elde eden dünyadaki dördüncü havalimanı olduğu belirtiliyor. İstanbul Havalimanı, bu başarılarının yanı sıra dünyanın en büyük terminali olan ve ‘5 yıldız’ alan havalimanı olma başarısını da göstermiştir. Skytrax ödülleri öncesinde İstanbul Havalimanı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden ‘Havalimanı Pandemi Sertifikası’nı aldıktan sonra Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) tarafından yayınlanan “Covid-19 Havacılık Sağlığı Güvenliği Protokolü” nü imzaladı; Havaalanları Konseyi Uluslararası (ACI) tarafından verilen “Havaalanı Sağlık Akreditasyonu” sertifikasını alan dünyadaki ilk havalimanı olmayı başardı.

İstanbul Havalimanı zorlu değerlendirmeden ‘5 Yıldız’ ile çıktı

Uluslararası bir hava taşımacılığı araştırma kuruluşu olan Skytrax, 1989 yılından beri havalimanlarına ve havayollarına kalite kontrol, yıldız derecelendirmesi ve kalite kıyaslama hizmetleri vermektedir. Kapsamlı düzenlemeler ve detaylı hazırlık sürecinden sonra 3 gün süren yoğun fiziksel denetimler sonucunda, İstanbul Havalimanı’nın mükemmelliği yolcu deneyimi ‘5 Yıldızlı’ uluslararası bir kurum tarafından onaylanmıştır. İstanbul Havalimanı, ‘5 Yıldız’ alan havalimanları arasında en büyük terminale sahip olarak ne kadar zor bir başarı elde ettiğini de göstermiştir. En iyilerden biri olan İstanbul Havalimanı’nda giden yolcuların, transfer yolcuların ve gelen yolcuların deneyimini etkileyen denetçiler, otopark, toplu taşıma, web sitesi, mobil uygulama, güvenlik / pasaport kontrolü, temel yolcu hizmetleri, mağazalar, yiyecek ve içecekler mimarisi ve teknolojisi ile dünyadaki havacılık merkezleri. bagaj talebi gibi temas alanlarını deneyimlemek; Bu noktalarda sunulan hizmeti, hizmete erişim kolaylığını ve yolcu konforunu titizlikle inceledi. Ayrıntılı olarak değerlendirilen 800’e yakın kriterin yanı sıra salgına karşı alınan tedbirler de derecelendirildi. Yolcu seyahat deneyimini etkileyen her noktanın kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği muayenelerde; güvenlik, check-in, pasaport, gümrük, temizlik, bagaj alımı, yiyecek içecek alanları, alışveriş gibi temel hizmetler gibi misafirlere dokunan her nokta puanlar, salon vb. Pandemi sürecinin yanı sıra pandemiye karşı alınan önlemler de kalite denetiminde ayrıca değerlendirildi. Skytrax uzmanlarının uzun denetimleri sonucunda 2 önemli ödül alan İstanbul Havalimanı’nda yolcu deneyimine verilen önem teyit edildi.

“İstanbul Havalimanı’nda hayali gerçeğe, gerçeği liderliğe taşıdık”

Alınan ödüllerle ilgili değerlendirmelerde bulunan İGA Havalimanı İşletmeciliği İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, “Bir havalimanı açılışından bu yana 2 yıl, tam kapasiteyle faaliyete başlamasından 1.5 yıl sonra, gibi önemli bir havacılık otoritesi tarafından açıldı. Skytrax. ‘ve’ 5 Yıldızlı Covid-19 İhtiyati Havalimanı ‘eşine benzer nadir bir durumdur. Gururla söyleyebilirim ki bunu İGA olarak İstanbul Havalimanı’nda başardık. Havalimanımızda müşteri odaklı bir kültür oluşturduk, bunu daha da ileriye taşıyacağız ve bu yönde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Küresel merkez havalimanları arasında, Doha, Hong Kong, Münih, Seul Incheon, Şanghay, Singapur ve Tokyo’dan sonra ‘5 Yıldız’ alan dünyadaki 8. merkez havalimanıyız. Havalimanlarında uygulanan Covid-19 önlemleri kapsamında ‘5 Yıldızlı Covid-19 İhtiyati Havalimanı’ ödülünü alan dünyadaki dördüncü havalimanı olduk. Her iki unvanı aynı anda taşıyabilen dünyadaki ikinci havalimanıyız. İstanbul Havalimanı, diğer tüm özelliklerinin yanı sıra ‘5 Yıldızlı’ havalimanları arasında en büyük terminale sahip olanıdır. Bildiğiniz gibi Skytrax’ın verdiği bu önemli ödüllerin hemen öncesinde Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından düzenlenen 16. ACI Avrupa Ödülleri’nde Dijital Dönüşüm kategorisinde ‘En İyi Havalimanı’ seçildik. Tüm bu değerli ve prestijli ödüller, başta yolcularımız olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki havacılık otoritelerinin İGA ve İstanbul Havalimanı’na olan güveninin bir kanıtıdır. Bunu özellikle vurgulamak isterim; İnandıkları değerler uğruna güvenle yürüyenler, hayal ettikleri hedeflere er ya da geç ulaşırlar. İstanbul Havalimanı’nda İGA olarak önce hayali gerçeğe, şimdi de liderliğe gerçeği taşıdık. Böyle bir başarıya ulaştığımız için ülkemiz adına gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu başarıda emeği geçen herkese ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ederim. İlk günkü heyecan ve coşkuyla ülkemizi, İstanbul Havalimanı’nı dünyanın en önemli havacılık merkezi yapmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz ”dedi.

“Yüksek standartları gösteren hak edilmiş bir başarı”

Skytrax CEO’su Edward Plaisted, “İstanbul Havalimanı’nın prestijli 5 Yıldızlı Havalimanları’na katılmasından çok memnunuz. Bu, İstanbul Havalimanı’nda yüksek standartlara ulaşıldığını gösteren hak edilmiş bir başarıdır. İstanbul Havalimanı, 3 buçuk yılda tamamlanan 90 milyon yolcu kapasiteli terminali ile önemli bir mühendislik başarısıdır. Bu büyük havalimanının yolcu tesisleri etkileyicidir ve farklı terminal alanlarına erişim kolaydır. İstanbul Havalimanı ayrıca 5 Yıldızlı Covid-19 Havalimanı Güvenlik Derecelendirmesine de layık görüldü. Bu derecelendirme, havalimanının corona virüsünün yayılmasını azaltmak için aldığı kapsamlı önlemlerin yanı sıra tüm bu protokollerin uygulanmasını sağlamak için ayrı bir Hijyen Ekibinin uygulanması gibi kapsamlı önlemleri içermektedir ”.

Ferhat Yasak

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi