İsrail, Gazze Ateşkesinde 737 Filistinliyi Serbest Bırakacak
İsrail ve Hamas arasında varılan üç aşamalı ateşkes ve esir değişim anlaşmasının ilk adımı yakında başlıyor. İsrail Adalet Bakanlığı, ateşkesin ilk 6 haftasında serbest kalacak 737 Filistinli mahkumun isimlerini kamuoyu ile paylaştı. Bu kişilerin çoğunun 7 Ekim 2023 sonrasında gözaltına alındığı belirtildi. Serbest bırakılacaklar arasında, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden avukat Halide Cerrar ve gazeteci Büşra el-Tavil gibi önemli isimler de bulunuyor. Ayrıca, ömür boyu hapis cezası alan bazı Filistin İslami Cihat Örgütü üyeleri ve El Fetih hareketi üyeleri de serbest bırakılacak.
Serbest bırakma işlemi, yapılan anlaşmaya göre yarın saat 16.00’dan önce başlamayacak. Ateşkes süreci, yarının erken saatlerinde resmi olarak başlayacak ve ilk etapta Gazze’deki şiddet olaylarını durduracak, rehinelerin bir kısmı serbest bırakılacak ve bölgeye insani yardımlar artırılacak.
Anlaşmanın ikinci aşaması, ateşkesin 16. gününde başlayacak müzakerelerle devam edecek. Bu aşamada, Gazze Şeridi’nde kalan tüm rehineler serbest bırakılacak ve İsrail güçleri tamamen çekilecek. Üçüncü ve son aşama ise Gazze’deki ölen rehinelerin cenazelerinin iadesi ve bölgenin yeniden inşasını kapsayacak.
