İrlanda’da yılda ortalama 10 kadın öldürülüyor

İrlanda’da yılda ortalama 10 kadın öldürülüyor
12:00 - Kasım 16 2020 Pazartesi

İrlanda’da 1974 yılından bu yana kadınlara ve çocuklara yönelik aile içi şiddeti durdurmaya çalışan bir kadın yardım kuruluşu olan Women’s Aid, 1996 yılından beri İrlanda’da kadın cinayetlerini araştırıyor ve rapor ediyor. 1996 ile 2019 yılları arasında 230 kadının öldürüldüğünü belirten Women’s Aid, İrlanda’da her yıl ortalama 10 kadın öldürüldü. 2018 yılında 19 bin 89 kadınla temasa geçildiğini belirten Kadın Yardım, 16 bin 994 kadının aile içi şiddete maruz kaldığını, 3 bin 728 kadının da çocuk istismarının ifşa edildiğini bildirdi. Women’s Aid’in raporlarına göre, İrlanda’da yüz binlerce hanenin kadın ve erkek şiddetine maruz kaldığı tespit edildi.

En çok şiddete maruz kalan 35 yaş altı kadınlar

Kadın cinayetleriyle ilgili Kadın Yardımı raporuna göre, İrlanda’da 1996 ile 2019 yılları arasında 230 kadın öldürüldü, 180 dava çözüldü, 10 dava duruşmayı bekliyordu ve 40 dava çözülmeden kaldı. Rapor edilen cinayetlerin yüzde 61’inde kadınların kendi evlerinde öldürüldüğü ve kendi evlerinde öldürülme riskinin daha yüksek olduğu belirtildi. İrlanda’da 16 çocuğun anneleriyle birlikte öldürüldüğü ve her yaştan kadının kadın cinayetine kurban olabileceği belirtildi. Kadın Yardımı, vakaların yüzde 52’sinin 35 yaş altı kadınlardan oluştuğunu, ülkenin başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri Dublin’de vaka sayısının daha fazla olduğunu belirtti.

Kadın cinayetleri çoğunlukla aile içinde görülüyor

İrlanda’da bir kadının erkek akrabası tarafından öldürüldüğü, 20 cinayetten 16’sında kadınların oğulları tarafından öldürüldüğü bildirildi. Her 2 cinayetten birinin eşi veya eski bir eş tarafından işlendiğinin kaydedildiği raporda, kadınların yüzde 87’sinin katilini tanıdığı belirtildi.

İrlanda’da aile içi şiddetle mücadele

İrlanda’daki kadın yardım kuruluşu Women’s Aid, her 5 kadından birinin aile içi şiddetten etkilenirken, aile içi şiddetin ne kadar tehlikeli olabileceğine dair bir anlayış geliştirmeye çalıştıklarını belirtti. Kadın yardım merkezinde 24 saat yardım hattı ve bire bir destek hizmeti verdikleri belirtildi. Yardım hattının “kadınları ilişkilerinde kendileri için neler olup bittiğini belirleme, onları güvende tutma ve ilişki içinde yaşayan çocukların güvenliğini destekleme konusunda güçlendirmeyi” amaçladığını söyleyen Women’s Aid, kamuoyunu bilinçlendirme kampanyaları da yürütüyor. “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Farkındalık Kampanyası”, “Erkek Şiddetini Kırma Modeli”, “Ulusal Flört Tacizi Kamu Kadınlarına Yardım” gibi kampanyalar kapsamında kadın ve çocuklara yönelik aile içi şiddetle mücadele ediliyor. İnsanların tutumlarının değiştirilmesi gerektiğine inandığını söyleyen Women’s Aid, kampanyaların kadına yönelik şiddet konusunda halkın bilinçlendirilmesinde hayati bir rol oynadığını bildirdi.

Aylin Karadeniz

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi