İranlı Öğrenciler Haber Ajansı

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı
14:28 - Haziran 10 2020 Çarşamba

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı İran’ın önemli haber ajanlarından biri olarak faaliyet göstermektedir. İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA kısaltması ile bilinir. domainli internet sitesi ile Fransızca, Farsça, İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

Editörleri ve muhabirler kendileri çeşitli konularda öğrencilerdir ve birçoğu gönüllüdür. ISNA, Batı medyası tarafından İran’daki en bağımsız ve ılımlı medya kuruluşlarından biri olarak kabul edilir ve sıklıkla alıntılanır.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın kuruluş amaçlarından en önemlisi İran üniversitelerini dünya üniversiteleri ve bilim çevreleri ile yakınlaştırmak ve İran üniversite dünyasını dış dünyaya açmaktır. Ajansın bu konuda haber çizgisi ağırlıklı olarak bilimsel haberler ve dünya genelinde yapılan bilimsel araştırmalar yönündedir.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı aşağıdaki temel başlıklarda haberler vermektedir:

  • Bilimsel araştırma ve geliştirmeler konusunda İran ve Dünya üniversitelerinden son gelişmelere yer verilen haberler,
  • Sosyal hayat güncel dünya haberleri konusunda haberler,
  • İran ve dünya ekonomisi ile ilgili olarak bilimsel araştırmalara ve çalışmalara yer verilen haberler,
  • Dünya politikası ile ilgili haberler,
  • Kültür ve sanat haberleri,
  • Dünya ve İran’dan spor haberleri.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ilkeleri gereği bilhassa objektif ve tarafsız haber vermeye dikkat eden bir kurumdur. Gerek ekonomi gerekse siyaset olsun haberlerinde her zaman bilimsel araştırma verilerini kullanmaya ve haberlere yorum katmadan okuyucuya sadece gerçek ve somut veriye dayalı haberler vermeye çalışmaktadır. Bu sebeple de özellikle İran ile ilgili haber kullanılması gerektiğinde dış haber ajanslarının sıklıkla başvurduğu bir haber ajansı olduğu söylenebilir.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı Nasıl Kuruldu?

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın kuruluşu 1999 yılına denk gelir. Kuruluş amacı ilk zamanlarda İran üniversitelerinde yapılan faaliyetler ve bilimsel araştırmalar konusunda haber vermekti. İranlı Öğrenciler Haber Ajansı kurulduğu zamandan bu yana daha çok İran’ın entelektüel yazarlarının çalıştığı ve daha çok bilim kültür haberlerinin ağırlıklı verildiği bir ajans olmuştur. Ajansın merkez ofisi Tahran’da yer alır.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı Nerelerde Faaliyet Gösteriyor?

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın ofisleri irtibat ofisleri şeklindedir. Ajans Tahran merkezli faaliyet göstermekte olup dünya genelindeki üniversiteler ve haber ajanslarını kaynak olarak kullanmaktadır. Ajansın nispeten siyasetten uzak oluşu ve bilimsel türde haberlere yoğunlaşması dış haber ajansları ile olan ilişkilerini güçlendiren bir etkendir.

Ajans yöneticileri birçok kez İran’da hükümet karşıtı veya yasa dışı haber yaptıkları iddiası ile yargılanmıştır. Ancak şu ana kadar İran devleti tarafından yayın durdurma veya kapatma gibi bir ceza almamışlardır.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın Yönetimi

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın idaresi tamamen bağımsız akademik bir kuruldan oluşur. Ajansın ana kurucusu ve 2005’in sonlarında istifa eden ilk editör Abolfazl Fateh ve Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi olarak bilinir. İranlı Öğrenciler Haber Ajansı genel olarak bağımsız kabul edilmesine rağmen kısmen İran hükümeti tarafından mali olarak desteklenmektedir ve başka bir öğrenci kuruluşu olan ACECR (Akademik Eğitim, Kültür ve Araştırma Merkezi) tarafından da desteklenmektedir.

Abolfazl Fateh’in Eylül 2005’te istifasının ardından Mehdi Nad’alizadeh ISNA’nın siyasi haber başkanı ve direktörü olarak atandı. İranlı Öğrenciler Haber Ajansı uzun yıllar hem İran hükümeti hem de dış ülkelerin çok yoğun baskısında faaliyetlerini sürdürmüştür. Özellikle bağımsız bir haber ajansı olma düşüncesi ile ortaya çıkışı ajansın batılı ülkeler tarafından daha fazla özgür haber ve bilimsel haberler yanında siyasi haberlere de yer verme yönünde baskı altında kalmasına sebep olmuştur.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi