IPTV

IPTV
00:37 - Haziran 14 2020 Pazar

IPTV, İnternet üzerinden görüntü ve ses aktarımı anlamına gelmektedir. Açılımı, “Internet Protocol Television”dur. İlk yayın 1994 yılında ABC (American Broadcasting Company) tarafından Cu-SeeMe adlı video konferans yazılımı yardımıyla geçekleştirilmiştir. İlk önemli yatırım ise İngiltere’de hizmet veren Kingston Communications şirketi tarafından yapılmış ve 1999 yılında ADSL altyapısı kullanılarak IP TV teknolojisi ile hizmet verilmiştir.

Televizyon yayınlarının kablo TV, uydu veya havadan izleyicilere aktarılması yerine internet geniş bant altyapısı aracılığıyla gerçekleştirilen yayın sistemi olan IPTV, uydu kablo ve diğer sistemlere rakip olmaktan ziyade onların tamamlayıcısı niteliği taşımaktadır.

IPTV Teknolojik Olanakları

  • İçerik özelliklerine göre yapılandırılabilen sınırsız kanal kapasitesi sunmaktadır.
  • HD (Yüksek görüntü kalitesi) ve yüksek çözünürlüklü görüntülerin aktarımı için oldukça elverişli alternatiflerden biridir.
  • Arşivdeki binlerce film, dizi, belgesel veya müzik yayını seçenekleri isteğe göre tercih edilebilmektedir.
  • Yayını durdurma, ileri veya geri sarma imkanlarıyla yayını kontrol etme imkanı sağlamaktadır.
  • İçerikleri kaydedebilme ve aynı anda birçok içeriği kaydedebilme imkanı vardır.
  • Geçmişte yayınlanmış programları izleyebilme olanağı sunmaktadır.
  • Yayına kapsama alanı içinde özel içerik sağlanabilmekte ve yayın bölgesel olarak özelleştirilebilmektedir.
  • Hızlı alışveriş, oyun gibi interaktif internet platformlarını kullanma fırsatı içermektedir.
  • E-posta, ses gibi etkileşimli alternatifler bir arada kullanılabilmektedir.
  • Şebeke tabanlı kişisel görüntü kaydı özelliği sağlamaktadır.
  • Taşınabilir özelliktedir.

IPTV Çalışma Mantığı

IPTV, yayıncı tarafı ve izleyen tarafı olarak iki taraflı olarak değerlendirilmektedir. Yayıncılar, öncelikle yayınlanacak televizyon içeriklerini seçmekte ve bunları seyirciye aktarabilmek için dijital forma dönüştürmektedirler. Yayınları yalnızca abonelerin izlemesi için şifreleme yöntemi kullanılmaktadır. Kullanıcılar ise bilgisayar, tablet, cep telefonu veya herhangi bir alıcı yardımıyla yayıncı tarafına bağlanmaktadırlar. Kullanıcı, abonelik bilgilerini doğruladıktan sonra yayını izlemeye başlamaktadır.

IPTV gerek kolay kurulumu, gerekse farklı içerik seçenekleriyle teknolojinin sunduğu önemli hizmetlerden biridir. Lisanssız yayın yapan ve orijinal yayıncılara büyük zarar veren IPTV hizmetleri de bulunmaktadır. Bunlardan uzak durup yasak platformlardan IPTV hizmeti satın alınmalıdır.

IPTV ve Diğer Yayın Hizmetleri Arasındaki Farklar

Servis kalitesi açısından yayın hizmetlerine bakıldığında; IPTV ve uydu TV bunun garantisini verirken, karasal yayıncılık ve kablo TV bu konuda garanti verememiştir.

Etkileşim açısından; IPTV tam etkileşim sağlarken, karasal yayıncılıkta etkileşim bulunmamaktadır. Kablo TV ve uydu TV ise sınırlı etkileşim sağlamaktadır.

İçerik akışı bakımından; IPTV yalnızca izlenen kanalın akışını yayınlamaktadır. Karasal yayıncılık, kablo TV ve uydu TV ise tüm kanalları her zaman yayınlamaktadır.

İzleyici kontrolü bakamından ise; IPTV fatura aracılığıyla izleyici tarafından kontrol edilebilmektedir. Karasal yayıncılık tamamen kontrolsüzken, kablo TV ve uydu TV kısıtlı kontrol sunmaktadır.

IPTV Verileri

IPTV yayınlarının izleyicilere ulaşabilmesi için gerekli bant genişliğini sağlayan DSL aboneleri çoğaldıkça, IPTV uygulamaları da artmaktadır. 2007 yılında dünyada 13 milyon IPTV abonesi bulunmaktaydı. IPTV uygulamalarında en aktif ve en büyük bölge Kuzey Avrupa’dır. En yaygın müşteri kitlesi ise Fransa’dır.

Geleneksel TV yayınlarının tersine IPTV teknolojisi, istenilen programın istenildiği zaman izlenmesini mümkün kılmaktadır. Bu da günümüzün yoğun iş ve yaşam temposu içerisinde insanların plan ve programlarını, TV yayınlarının akışına göre değil, kendi uygunluklarına göre ayarlamalarına imkan tanımaktadır. İsteğe bağlı görüntü (Video on Demand) gün geçtikçe popüler bir kavram haline gelmekte ve IPTV uygulamaları da bu hizmet için en iyi altyapıyı sunmaktadır.

2009 yılı sonu itibariyle dünya genelinde IPTV abone sayısı yaklaşık 68 milyondur. Hizmet gelirleri 2009 sonunda 4 milyar Amerikan dolarına ulaşmıştır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi