İnternet kafeler ve elektronik oyun odaları 1 Temmuz’da açılacak.

İnternet kafeler ve elektronik oyun odaları 1 Temmuz’da açılacak.
11:12 - Haziran 26 2020 Cuma

İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen genelgede, korona virüsünün ortaya çıktığı andan itibaren (Covid-19), salgın hastalığın yarattığı riski yönetmek için Sağlık Bakanlığı ve Coronavirus Bilim Kurulu’nun önerileri halk sağlığı ve kamu düzeni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarına uygun olarak, güvenli bir mesafe uygulamak ve yayılma hızını kontrol altında tutmak için birçok ihtiyati kararın alındığı hatırlatıldı. İlgili bakanlıklar tarafından Coronavirus Bilim Kurulu’nun tavsiyelerine göre kararlaştırıldığı ifade edilen genelgede, salgınla mücadelede izlenecek temel ilkeler olan temizlik, maske ve mesafe koşulları kontrollü sosyal yaşam döneminde 17 Mart itibarıyla faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilmiştir. Coronavirus Bilim Kurulu tarafından internet kafelerin / salonların ve elektronik oyun yerlerinin kontrollü sosyal yaşam dönemindeki koşullara bağlı olarak çalışabileceği kaydedilmiş ve İçişleri Bakanlığı’na bildirilmiştir.

İnternet kafeleri faaliyetlerine izin veren yasal hükümlere (İşyeri Açılış ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliği, vb.) Ek olarak, ilgili bakanlıklar ve kamu kurum ve kuruluşları ile görüşmeler ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarına göre yapılan görüşmeler salonlar ve elektronik oyunlar ve iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri. Genelgede belirtilen önlemlerin alınması kaydıyla 1 Temmuz itibarıyla faaliyetlerine başlayabilecektir.

İnternet kafeler ve elektronik oyunlar tarafından alınacak genel ilkeler şunlardır:

“İşyerlerinin işletmecileri, bu genelgede belirtilen kurallar, özellikle de temizlik, maske, mesafe ölçütleri ve Coronavirus Bilim Kurulu tarafından belirlenen kurallar ile ilgili önlemler almakla yükümlü olacaklar / salonların ve elektronik oyun yerlerinin müşteri kapasitesi mesafe kuralına göre belirlenecek, kapasite bilgisi işin girişinde görünür bir yere asılacak ve müşteri sayısı bu kapasiteye göre kabul edilecek, eşzamanlı olarak bulunabilecek kişi sayısı planlaması internet kafelerde / salonlarda ve elektronik oyun yerlerinde (çalışanlar ve müşteriler dahil edilerek hesaplanacak) kişi başına 4 metrekareden daha az yapılmayacak Kişiler ile masalar / birimler arasında en az 1 metre mesafe kuralı izlenecektir Aynı anda içeride olmak, bu mesafe yer işaretlerine göre belirlenecek Tek bir birimde iki veya daha fazla kişiyle oynanan oyunlarda en az 1 metre dista olacak herkes arasında. Şeffaf branda, cam bölme ve ahşap kenarlık gibi elemanlarla masa / üniteler arasındaki teması azaltmak için önlemler alınacaktır. İnternet kafelere / salonlara ve elektronik oyun alanlarına hiçbir maskeli müşteri veya çalışan kabul edilmeyecektir. Maske zamanla giyilmeye devam edecektir. Kullanılmış maskeler kapaklı çöp kutusuna atılır ve düzenli olarak boşaltılır. Giriş kapısında söz konusu işyerlerinde kontrolsüz kalabalığı önlemek için önlemler alınacaktır. Bu bağlamda, dış kapının üzerine basit bir uyarıcı / engelleyici (kapının her iki tarafından asılarak takılabilen basit bir kırmızı kordon veya şerit vb.) Yerleştirilecektir. Gazetelerde, dergilerde vb. Ortak kullanım için kullanılabilir. dikkate alınmayacaktır. Müşterilerden tercihen temassız ödeme yapmaları istenecektir. Ödeme terminali (POS cihazı) genellikle yüzde 70 alkolle temizlenir. Müşterilere kartla temassız ödeme yapabildiklerini hatırlatarak, mümkün olduğunca fazla nakit ödemekten kaçınılması sağlanacak ve müşterilerin temas edeceği / yüzde 70 ile temizleneceği / dezenfekte edileceği ödeme terminali (POS cihazı vb.) her müşterinin ardından alkol. Masalar / sandalyeler, bilgisayar ekranı, klavye ve fare, oyun konsolu vb. Ekipman ve malzemeler, her müşteri kullanımından sonra yüzde 70 alkolle silinecektir. Mesafe kuralına uygun olarak işletme personeli tarafından yiyecek / içecek servisi yapılacaktır ve insanların kendi yiyecek ve içeceklerini satın almasına izin verilmeyecektir. Tek kullanımlık malzemeler çay / kahve ve diğer içeceklerin servisinde kullanılacaktır. İnternet kafeler / salonlar ve elektronik oyun alanlarındaki mutfak, çay evi ve servis alanları, Bakanlığımızın 30.05.2020 tarih ve 8556 sayılı genelgesi hükümlerine ve Bakanlık tarafından kafe ve restoranlar için hazırlanan kurallara göre düzenlenecektir. Covid-19 Kapsamında Sağlık Coronavirüs Bilim Kurulu Başkanı. ”

Genelgede “Personel İçin Tedbirler” başlığı altında, personelin alması gereken önlemler aşağıdaki gibidir:

“Personel Covid-19’un iletim yolları ve koruma önlemleri hakkında bilgilendirilecek. Personelin giriş / çıkışındaki vücut sıcaklığı ölçümleri termal sensörler veya temassız ateş ölçerler ile yapılacak ve bu veriler günlük olarak kaydedilecek ve En az 14 gün Personel veya Covid-19 semptomları yaşarsa, bunu gecikmeksizin iş yöneticisine bildirir, personel il / ilçe sağlık müdürlüğü tarafından kurallara uygun olarak yönetilir. Sağlık Bakanlığı Covid-19 Yönergeleri, tüm personel kurallara göre bir maske takacak, maske nemli veya kirli hale geldikçe değiştirilecek ve en az yüzde 70 alkol içeren el antiseptik veya kolonya kullanacaktır. personelin iş kıyafetleri günlük olarak değiştirilecektir.Personel temizlik ve bulaşık yıkama dışındaki çalışanlar eldiven kullanmaz (ord yanlış güvenlik duygusu yaratmamak). Dinlenme alanlarındaki personel arasında en az 1 metre mesafe kalacak ve maske takılacaktır. ”

“Müşteriler için Önlemler” başlığı altında, müşterilerin alması gereken önlemler şu şekilde sıralanmıştır:

“İçinde uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgiler okunacak ve içeri girmeden belirtilen kurallara uyulacaktır. Müşteriler vücut ısısı 38 derecenin üzerinde olan en yakın sağlık kurumuna götürülecek. Covid-19 davası veya ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan kişilerle iletişim kurmak internet kafelere / dinlenme salonlarına ve elektronik oyun alanlarına kabul edilmeyecektir. Müşteriler diğer müşterilerden ve çalışanlardan en az 1 metre mesafeyi koruyacakları konusunda uyarılırlar. salonları ve elektronik oyun alanlarında, ağız ve burnu tamamen kaplayacak şekilde maske giyilecektir.Internet kafe sahipleri tarafından girişlerde yeterli miktarda maske tutulacak, maske maske olmadan müşterilere dağıtılacaktır. ya da fesies / salonlara ve elektronik oyun alanlarına girerken en az yüzde 70 alkol içeren kolonya kullanılacaktır. ”

1 Temmuz’da tekrar hizmete girecek olan internet kafeler / salonlar ve elektronik oyun alanlarında alınacak “Temizlik ve Hijyen” ilkeleri ile ilgili genelge şu açıklamalarda yapılmıştır:

“İnternet kafeler / salonlar ve elektronik oyun alanları her gün düzenli olarak temizlenecektir. Sık kullanılan alanlar ve malzemeler daha sık temizlenecektir. Zeminlerin ve yüzeylerin temizliği için nemli silme-paspas tercih edilecektir. Toz giderme fırçası kullanılmayacak. Özellikle sık Dokunma yüzeylerin (bilgisayar klavyeleri, fareler, oyun konsolları, kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri vb.) temizlenmesine dikkat edilecektir. Bu amaçla 1/100 seyreltilmiş (yarım küçük bir çay bardağı) Su ve deterjanla dezenfeksiyon için 5 litre su içinde (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılacaktır. yüzey temizliği ve dezenfeksiyon için virüsler için etkili olduğu gösterilmiş aktif maddeler içeren alkol yüzdesi Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ‘Biyosidal Ürün Lisansı’nı bulun Yüzey dezenfektanı s şu anda kullanılabilir. Temizlik bezleri kullanım alanına göre ayrılacak ve her kullanımdan sonra düzgün bir şekilde temizlenecektir. Yıkanabilir, tekrar kullanılabilir temizlik malzemelerinin en az 60oC’de yıkanması sağlanacaktır. El yıkama afişleri tuvalete asılacaktır. Tuvaletlere tuvalet kağıdı ve tek kullanımlık kağıt havlular konulacaktır. Havalı el kurutma makineleri çalıştırılmayacaktır. Sıvı sabun tuvalette tutulacak ve korunacaktır. Tuvaletlerdeki piller ve sabun dağıtıcılar mümkünse fotosel olacaktır. Tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 seyreltilmiş çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılacaktır. Temizlik personelinin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanacaktır. Temizlikten sonra personel maskelerini ve eldivenlerini çıkarır, çöp kutusuna atar ve ellerini en az 20 saniye sabun ve suyla yıkar. Merkezi havalandırma sistemleri ile işyerlerinin havalandırılması, doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenecek, havalandırma sistemlerinin bakım ve filtre değişiklikleri üreticinin önerileri doğrultusunda yapılacaktır. Klimaların ve fanların kullanılması durumunda, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Kılavuzu’ndaki Covid-19 Kapsamında Klima / Klima Sistemlerindeki Önlemler uyarınca önlem alınacaktır. İnternet kafe / salonların ve elektronik oyun alanlarının kapı ve pencereleri açılarak, yeterli hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde sık sık havalandırılması sağlanacaktır.

Genelgede, alışveriş merkezlerinde bulunan elektronik oyun merkezlerinin (slayt, salıncak, kum / top havuzu vb. Hariç), bu genelgede valilikler ve ilçe tarafından belirtilen usul ve esaslar dahilinde hizmet verebileceği belirtilmektedir. valilikler, internet kafeler / salonlar ve elektronik oyun alanları faaliyetleri. Belirtilen kurallara göre devam etmek için Genel Sağlık Kanununun 27 ve 72 nci maddelerine göre gerekli kararların alınacağına dikkat çekilmektedir. İl / İlçe Kamu Hijyen Kurullarının kararları doğrultusunda faaliyete geçecek internet kafeler / salonlar ve elektronik oyun yerlerinin ayda en az iki kez denetleneceği ve başvurunun tam olarak yapılacağı vurgulandı. belirtilen çerçevede. Tedbirlere uymayanlar hakkında Genel Sağlık Kanununun 282. maddesi uyarınca idari para cezası verileceğini belirten genelgede, işlemin ilgili maddenin ilgili maddeleri uyarınca yapılacağı ifade edilmiştir. Hukuk, ihlalin durumuna göre. Türk Ceza Kanununun 195. maddesi uyarınca cezai işlemler yapmak için gerekli cezai takibat başlatılacağı bildirilmiştir.

Mevlüt Hasgül

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi