İnsanlık tarihte ilk kez deniz değişikliğine tanıklık ediyor: Akdeniz tropik

İnsanlık tarihte ilk kez deniz değişikliğine tanıklık ediyor: Akdeniz tropik
10:12 - Haziran 17 2020 Çarşamba

Akdeniz’de insanlık tarihinden bu yana ilk kez büyük bir değişim yaşanmıştır. Süveyş Kanalı’ndan geçen tropikal türler 1800’lerin sonlarında Akdeniz’e açıldı, burada bir nüfus kurarak Doğu Akdeniz’in ekosistemini derinden değiştirdi. Bu değişiklikle Akdeniz tropik deniz karakteri kazanmaya başladı.

“Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla tropikal türler Akdeniz’e geçmeye başladı”

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Deniz Ayaş, Akdeniz’in İHA muhabirine tropizasyon sürecini anlattı. Doç. Dr.Ayas, Akdeniz’deki büyük değişime bilimsel literatürde “Akdeniz’in tropikalleştirilmesi” denildiğini söyledi. Süveyş Kanalı’nın 1800’lü yılların sonlarında insan etkisi ile açılmasından sonra, oradaki tropikal türlerin Akdeniz’e geçmeye başladığını belirten “Bu, 100 yıldan uzun süredir devam eden bir süreç. Süveyş Kanalı’ndan Akdeniz’e çok sayıda mikroskopik ve makroskopik deniz canlısı girmektedir. Bunlar arasında balık türleri, denizanası, deniz kestanesi ve midye türü gibi kabuklular bulunur. ”

“Son 25 yılda hızlandırılmış”

Lessepsian türlerin Doğu Akdeniz’e göçünün son 25 yılda deniz sıcaklığındaki genel artışla hızlandığını belirten Ayaş, “En büyük faktör Süveyş Kanalı’nın açılmasıdır. Ancak 1900’lerin başına baktığımızda sıcaklık ve tuzlulukta bir artış görüyoruz. Bu, hem Akdeniz’in oşinolojik koşulları hem de türlerin geçişi ile biyolojik çeşitlilik açısından bir değişiklik getirmektedir. Bu süreç, özellikle genel iklim ısınmasının artan aşaması olan 1990’dan beri daha hızlı ilerliyor. Ana nüfustan bazı bireyler Akdeniz’i geçer, yerleşir ve nüfus oluşturur. Şimdi bu türlerin Akdeniz’deki varlığı hakkında konuşabiliriz. Bunlar, balon balıkları ve aslan balıkları gibi iyi bilinen türleri içerir. Bunlar, Süveyş Kanalı’ndan Akdeniz’e geçen, nüfusu kuran, burada yetişen ve hala dağıtılan türlerdir. ”

“Akdeniz’de 8.500’den fazla makroskopik deniz canlısı yaşıyor”

Akdeniz’de tropikal türlerle birlikte yaşayan 8.500’den fazla makroskopik deniz canlısı bulunduğunun altını çizen Ayaş, “Tabii ki bu, Akdeniz ekosisteminde bir farklılaşma ve dönüşüm sağlıyor. Akdeniz’in yerli türleri yerine ya da onlarla birlikte tropikal türleri görmeye başlıyoruz. Yeni bir besin piramidi şekillenmeye başlıyor. Bu yeni türler Akdeniz besin piramidinin belirli noktalarına girer, yani besin zincirini genişletebilirler; Popülasyonlarını mevcut türlere ortak bir besin maddesi olarak daraltabilir. ”

Bazı tropikal balık türlerinin şu anda insanlar tarafından tüketildiğine dikkat çeken Ayas, artık bir balık pazarında çok fazla tropikal balık görebildiğine dikkat çekti. Ayaş, “Şimdi Akdeniz’in türlerini söyleyebiliriz, çünkü bu balıklar her zaman burada kalacak; Bunlar, nüfusu oluşturdukları için Akdeniz balıklarıdır. Bazı mercan, kefal, sardalya ve karides türleri aslında tropikal denizlerden ülkemizin sularına geldi. Bu balıklar artık Akdeniz’den. Bu mekanizma 100 yıldır devam ettiğinden, birçok tür geçişi olmuştur. ”

“Mersin Körfezi ülkemizde en hızlı tropikleşmenin yaşandığı yerlerden biri”

Akdeniz’in 22 ülkeye yayılmış Avrupa’nın en büyük deniz olduğunu vurgulayan Ayaş, Doğu Akdeniz’in tropizasyonu en hızlı ve en belirgin olarak gördüğü bölge olduğunu söyledi. Bunun yüzlerce yıl sürecek bir değişiklik olduğunu belirten Ayas, “Akdeniz, özellikle Doğu Akdeniz’de tropikal bir deniz karakteri kazanırken, ülkemizde en hızlı tropikalleşmenin gerçekleştiği yerlerden biri de Mersin Körfezi . Mersin Körfezi’nde Akdeniz’i geçen birçok balık ve karides türünün nüfus oluşturduğunu ve insanlar tarafından tüketildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. ”

“İnsanlık tarihi boyunca denizin karakter değişimini ilk kez gördük”

Akdeniz’in dünyada insanın şahit olduğu ilk ve tek karakter değiştiren deniz olduğunu vurgulayan Ayaş, şunları söyledi:

“Bu, insanlık tarihi boyunca bir denizin karakter değişimini ilk kez gördük. Milyonlarca yıl önce, Akdeniz olmadığı zaman Tetis Denizi denilen bir deniz vardı. Sonra Akdeniz ve sonra Karadeniz. Denizler milyonlarca yıl boyunca karakter değiştirebilir. İnsanların var olduğu zamanda görsel olarak görebildiğimiz bir değişiklik bugün gerçekleşiyor. Bu bir ilk. Akdeniz’in tropikal bir deniz kazandığı görünürlüğünü yaşıyoruz. Bu, deniz biyologları için çok heyecan verici bir durumdur. Dünyada deniz değişikliği var ve onu görsel olarak görebiliyoruz. Her gün yeni türler gelir ve adapte olurlar, besin zincirine katılırlar, deniz ekosisteminin bir parçası olurlar. Akdeniz, Doğu Akdeniz’den başlayarak karakterini değiştirir. Bu, insanlar tarafından gözlemlenebilen bir ilktir. Bizim için bir tarih var ve gerçekten heyecan verici. ”

Kıymet Gökçe-Koray Ünlü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi