2020 IMEI Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

2020 IMEI Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?
23:44 - Nisan 8 2020 Çarşamba

IMEI sorgulaması için kişinin başvuracağı platformlar çoğaltılmış ve kolaylaştırılmıştır. IMEI kelimesi orijinal İngilizce International Mobile Equipment Identityyani “Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği” kısaltılarak oluşturulmuştur. IMEI numarası kişisel ve her cep telefonuna özeldir. IMEI numarası telefonun kimlik numarası olarak sayılır. On beş haneden oluşan IMEI numarası telefonun güvencesidir. Çalınma, kaybolma gibi durumlarda IMEI numarası sorgulanarak telefona ulaşmak mümkündür. Çalıntı cihazlar da IMEI numarası sorgulanarak tespit edilebilir. IMEI numarası telefona özeldir, mobil hatla karıştırılmamalıdır. Son yıllarda cep telefonlarının usulsuz yollarla kullanılmaya ve satılmaya başlaması sebebiyle teknolojik cihazların verilerini kayıt altında tutan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu IMEI sorgulama işlemini dijital ortamlara taşımıştır.

Telefonun IMEI Numarası Nasıl Kayıt Yaptırılır?

Yurt dışından alınan cep telefonlarının IMEI numarasını kaydetmek için pasaport bilgisi ve harç ücreti gerekir. Harç ücreti 2020 yılında güncellenerek 1,838.70 TL olarak düzenlenmiştir. Telefonun alınmasından sonra 120 gün içerisinde kayıt yaptırılabilir. Bu yüzden öncesinde e-devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanması gerekir. Kayıt hakkı bulunuyorsa kaydedilebilir. Eğer kayıt yapılmazsa telefon kullanılamazç Kayıt işleminin amacı telefon kaçakçılığı gibi suçların önüne geçmektir. İmei numarası kaydı için öncelikle vergi dairesine gidip harç ücretini yatırıp pasaport bilgilerini sisteme kaydettirmek gerekir. Vergi dairesinden alınan dekont GSM operatör şubelerine elden teslim edildiği zaman IMEI numarası kaydedilmiş olur. 

İşletim Sistemine Göre IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır? 

IMEI sorgulama işletim sistemine göre farklılık gösterir. iOS kullanıcıları ve Android kullanıcıları cihazlarının IMEI numarasını aynı şekilde öğrenmeleri operatörleri aracılığıyla yapılırsa telefon arama ekranına *#06# yazılıp gönderilir ve gelen numara IMEI numarasıdır. 

  • iOS Kullanıcıları İçin IMEI Sorgulama: iOS ürünlerde IMEI sorgularken IMEI yerine MEID, CDN veya ICCID numaraları bulunabilir. İşlevsel olarak hepsi teleonun kimliğini temsil eder. iOS ürünlerden IMEI sorgulama ayarlardan, ürünün ambalajından ya da iTunes gibi iOS uygulamalarından öğrenilebilir.
  • Android Kullanıcıları İçin IMEI sorgulama: Android telefon kullanıcıları IMEI numarasını sorgulamak için telefonun ayarlar bölümünden telefon bilgisine giderek öğrenebilirler. 

E-devlet yoluyla IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-devlet sistemine tarayıcıdan veya mobil uygulamadan kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle, mobil imzayla ya da e-imza yöntemini kullanarak giriş yaptıktan sonra arama kısmına “IMEI Sorgulama” yazılır. Açılan ekrana IMEI numarası yazılır “Sorgula” komutu verilir. Sorgulatıldığında “IMEI numarası kayıtlı” uyarısı veriliyorsa telefonun kaydı yapılmış, “Kayıt bulunamadı” uyarısı veriliyorsa telefonun kaydı yapılmamıştır. İkinci el cep telefonu veya yurt dışından alınmış cep telefonu kullanan kişilerin kaydedilmeyen cihazları kaydetmeleri gerekir. Aksi takdirde telefon kullanıma kapanır. Bu yüzden IMEI sorgulama kullanıcılar için önem taşır. Eğer cihazda kayıt yapılmasına rağmen “Servis yok” uyarısı alınıyorsa sebebi kopya IMEI olabilir.

Kopya IMEI Nedir?

IMEI kopyalanması yasal olmayan yollarla, cihaz hasar görerek yapılan IMEI yüklemesidir. Kullanılmayan, eski bir telefonun IMEI numarası alınarak yapılır. Yenilenen teknolojisinde akıllı telefon kullanıcılarını zor duruma sokar. Harç ücreti vermemek için veya kaçak yollarla ülkeye sokulan telefonlar için yapılan klon IMEI hukuken büyük bir suçtur. Bu yüzden ikinci el telefon alımında dikkat edilmesi gereken bir husustur. İkinci el telefon satın alan kişi e-devlet üzerinden IMEI sorgulama işlemini yaptırarak telefonun kaydını ve telefon hakkında detaylı bilgiye sahip olmalı ve faturası olmayan ürünü almamalıdır. 

IMEI Numarası Kaydedilmesi Gereken Cihazlar Nelerdir?

Yaygın olarak cep telefonu kaydı yapılsa da yurt dışından alınan tüm elektronik cihazların kaydedilmesi gerekir. Yurt dışından alınan tablet ve dizüstü bilgisayarların da IMEI kaydı yapılmazsa 120 gün içerisinde cihaz kapanır. 

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi