İlkokul mezunu kamyon şoförü yaptıklarıyla mühendis gibi görünmüyor

İlkokul mezunu kamyon şoförü yaptıklarıyla mühendis gibi görünmüyor
15:00 - Eylül 11 2020 Cuma

İlçenin Demirli ilçesinde yaşayan 64 yaşındaki Salih Onat, ilkokul mezunu ancak projeleri mühendisler gibi. Evine elektrik için başvuran ancak olumsuz sonuç alınca kendi elektriğini üretmeye karar veren Salih Onat, dere üzerine kurduğu aparat ile elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Boşa giden dere suyunu değerlendirerek evinin elektrik ihtiyacını karşıladığını belirten Onat, yıllardır şoförlük yaptığını ve bozuk aracını tamir ettirmeden tamir ettirdiğini söyledi. Dereye kurduğu aparatla 20-25 bin TL harcayarak 1.400 çevrim elektrik ürettiğini belirten Onat, barınma amaçlı kullandığı konteyneri bile yaptığını belirtti.

Elektrik için defalarca ilgili kuruma başvurduğunu, sonuç alamadığını belirten Onat, “Uzungöl sınırları içerisinde Demirli Mahallesi’nde yaşıyorum. Yaşadığım yere elektrik almak için ilgili kuruma başvurdum. Ancak elektrik veremeyeceklerini söylediler. Bu yüzden kendi elektriğimi üretmeye karar verdim. Şu anda 20 kW-bin 400 çevrim elektrik ürettim. Ben kendim kullanıyorum. Ben kimseye vermem. Dereler boşuna denize akıyor, israf etmek yerine değerlendirerek kendi elektriğimi üretiyorum. İlkokulu zor bitirdim. Benim işim bir kamyon şoförü. Arabam bozulsa bile kendim yapabilirim, tamirciye kolayca götürmem. Kabı kendim yaptım. Orada da elektrik üretiyorum. “Nereye gidersem gideyim elektriksiz kalmayacağım” dedi.

Projesine 25 bin TL civarında harcadığını belirten Onat, “Bana 20-25 bin TL’ye mal oldu. Hepsi benim projem. Bir kişi takılıp kaldığında bir çözüm arar. Çareyi bu şekilde buldum. Boşa harcanan su yerine neler yapabileceğimi düşünerek bu projeyi gerçekleştirdim. Sadece motor kısmını aldım ve diğer aparatları yaptım. Benim de farklı projelerim var, fırsatım olmadığı için yapamıyorum. Suyumu 1 kilometre mesafeden kendi imkanımdan getirdim. Ayrıca suyun temiz bir şekilde ihtiyacı olduğunu görüyorum. Kaldığım kabı da kendim yaptım. “Traktörü çalıştırarak geliştirdiğim proje sayesinde elektriği konteynere bağlıyorum.”

Bekir Koca – Ozan Köse

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi