İlginç kaya oluşumlarının sebebi çözülüyor

İlginç kaya oluşumlarının sebebi çözülüyor
14:49 - Mayıs 17 2019 Cuma

Sivas’ın Kangal ilçesinin Sarıpınar köyü yakınlarında bir arazide yer alan ve farklı özeliklere sahip kayaların oluşumu ile ilgili Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülpınar Akbulut Özpay açıklamalarda bulundu. Özpay kayaların aşınma sonucu bu hale gelmiş olabileceği konusunda bulgulara ulaştıklarını söyledi.

Sivas’ta Kangal ilçesine bağlı Sarıpınar köyünde boş bir arazi üzerinde oluşan ve uzun zamandı burada bulunan mantar şeklindeki kayaları görenler şaşkınlık yaşıyor. Kayaların üst üste farklı tip kayalardan oluşması ve elle yerleştirilmiş gibi ayakta durması görenlerin dikkatini çekiyor. Kayaların bu halini görenler ve köy sakinleri buraya gelerek dua edip kurban kesiyorlar.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülpınar Akbulut Özpay kayaların oluşumu hakkında yapmış oldukları incelemeler hakkında bilgi verdi. Bu tip kayalara şahit kaya denildiğini ifade etti.

SİVAS’TAKİ ESRARENGİZ KAYALAR İNCELEME ALTINDA

Prof. Dr. Gülpınar Akbulut Özpay Kangal ilçesinin Sarıpınar köyü civarında oluşmuş olan bu kayalara jeomorfolojide şahit kayalar denildiği ve bu kayaların yatay tabakalaşmış kayalardan oluştuğunu belirtti.
Bu kayaların farklı dirençlerdeki kayalardan oluşması sebebiyle sel, erozyon gibi aşındırmalar sırasında bazı kısımları aşınırken bazı kısımlar aşınmadan kalmaktadır şeklinde açıklamada bulunan Özpay kayaların aşınmayan kısımları çok eski zamanlara şahitlik ettiği için şahit kaya olarak adlandırılıyor dedi.

Prof. Dr. Gülpınar Akbulut Özpay bu kayaların ilginç görüntüleri sebebiyle turizme kazandırılabileceğini ifade etti. Kangal’ın kaplıcası ve köpeklerinin yanında şahit kayaları ile de turizm açısından uğrak yeri olacağını söyledi.