İkinci el otomobil pazarı durdu

İkinci el otomobil pazarı durdu
10:00 - Aralık 26 2020 Cumartesi

Pandeminin ilk aylarından sonra oldukça hareketli olan ikinci el otomobil pazarı, son 2 aydır adeta durdu. Satışların durması ve yılbaşı gecesi nedeniyle fiyatlarda yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı. Her yıl sonunda pazarda durgunluk yaşandığını belirten galeri sahipleri, bu yıl daha fazla durgunluk yaşandığını söyledi.

“Fiyatlar yüzde 10 düştü”

Samsun’da 20 yıldır galeri olan Abdullah Çelik, fiyatların yüzde 10 civarında düştüğünü belirterek, “Şu sıralar pazar çok durgun. Bu durgunluk her yıl son günlerde yaşanıyor. Salgının etkisiyle bu yıl geçen yılın sonuna göre daha sakin geçiyor. 2 ay önceki dönemde piyasa çok hareketliydi. Sonuç olarak fiyatlar çok şişmişti. Pazar ikinci el araçlar için durdu. Bunda çeşitli faktörler var. Araba fiyatları piyasa değerinin çok üzerinde. Bunda kayıtsız oto alım satımı yapanların etkisi büyük. Şu anda beklemedeyiz. Fiyatlarda hafif bir toparlanma oldu. Fiyatlarda yüzde 10 civarında düşüş oldu. “Otomobil pazarının ortadan kalkması bizi etkilemedi” dedi.

‘İsteğe bağlı’ oyun

30 yıldır galeri sahibi olan Rıfat Bilgili, 50 bin TL’nin altındaki arabalardan verim almanın mümkün olmadığını belirterek, “Pandemi ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle satış potansiyelimiz azaldı. Her yıl, yılın son günlerinde işler azalır. Bu yıl daha fazla düşüş oldu. 50 bin TL olan otomobil şimdiden 100 bin TL oldu. Yüzde 100 primli arabalarda yüzde 10-20 düşüş yaşandı. Önümüzdeki dönemde 100 bin TL’lik otomobili 75’e alıp 80 bin TL’ye satmanın yoluna bakacağız. Bizim için değişen veya kötü bir durum yok. Son 2 aya kadar araç pazarı oldukça hareketliydi ve ciddi bir kar elde edildi. Daha yakın zamanlarda, daha fazla devlet memuru galeri sahipleri ortaya çıktı. ‘Memurdan, doktordan, öğretmenden araba’ diyen ilanlar arttı. “Doktordan satılık 1 milyon 700 bin TL otomobil”, “Polisten satılık 600 bin TL” ve “imamdan satılık 400 bin TL” görebilirsiniz. Bunlar artık bitti. Şu anda gerçek tüccarlar ortaya çıktı. Bazı satıcıların ayrıca ‘isteğe bağlı’ bir oyunu vardır. Daha düşük fiyatlardan satılan arabaların daha yüksek fiyatlara opsiyonlu olduğunu göstererek pazarı yükseltirler. Şu anda 50 bin TL’nin altında araba alan sektörden çıkamaz. “Ortalama bir araba için 100 bin TL feda edilmeli” dedi.

“İkinci el otomobil fiyatları yeni yılda tekrar artabilir”

10 yıldır galeri sahibi olan Cihat Keskin, sıfır otomobil üretimine bağlı olarak yeni yılda ikinci el otomobillerin artabileceğini vurgulayarak, “Pandeminin başlangıcında birincisi durgunluk yaşandı. 2 ay. Ardından pazarda 6 aylık bir hareketlenme oldu. Son 2 aydır durgunluk devam ediyor. 1 aydır tamamen durmuştur. Kış ve pandemi bir araya geldiğinde böyle oldu. Vatandaşlar fiyatların düşmesini bekliyor ancak sıfır araçta fiyat düşmedi. İkinci el otomobil fiyatlarındaki artış, piyasada kayıt dışı otomobil satma girişimidir. Zihinlerine göre web sitelerine fiyatlar yazıyorlar. Bu yapay bir pazar yaratır. Devletimiz bunu engellemeli. İnsanlar istedikleri sitede istedikleri fiyattan reklam yaptıkları sürece pazar yükseliyor. Yeni yılda fiyatların yeniden yükseleceğini düşünüyorum. Fabrikalar hala yarım çalışıyor ve sıfır araç üretimi pek yapılamıyor. Kadınlar erkekler kadar sürmeye başladıkları için en popüler araçlar hatchback otomatik şanzımanlardır ”.

Erdi Demür-Oğuzhan Uysal

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi