İki mahalle çatlak ve yarıklardan dolayı dikenler üzerinde yaşıyor

İki mahalle çatlak ve yarıklardan dolayı dikenler üzerinde yaşıyor
13:00 - Kasım 4 2020 Çarşamba

Bolvadin ilçe merkezindeki Akçeşme ve Şıhlar mahallelerinde 6 yıl önce meydana gelen yüzey deformasyonlarındaki çatlaklar artmaya ve genişlemeye başladı. Çatlaklar nedeniyle çok sayıda ev ve ek bina zarar görürken, bölgedeki mezarlıkta da hasarlar meydana geldi. Konut sakinleri, özellikle evlerin duvarlarında büyük çatlaklara neden olan yüzey deformasyonları nedeniyle evlerine girmekten korkuyor. Çatlakların ilk ortaya çıkışından sonra bölgeye gelen bilim adamları, yüzey deformasyonlarına neden olan olayın bölgeden geçen fay hatları olduğunu belirlediler. Bilim adamlarının 6 yıldır bölgeyi takip ettikleri ve araştırmalarının devam ettiği öğrenildi.

“İzmir depremine benzer bir sarsıntı olsa bile hiçbir bina sağlam kalmayacak!”

Mahalle sakinlerinden Hasan Kandemir, Çay ilçesinde 2002 yılında meydana gelen depremlerden sonra ev, odunluk, samanlık gibi ilavelerde çatlakların oluşmaya başladığını, boşlukların genişliğinin ve sayısının her geçen gün arttığını iddia etti yıl. Bölgedeki çatlak sayısının bu yıl hızla arttığını belirten Kandemir, “Dışarıdan topladığımız taş ve toprakları sürekli bu yarıklara dolduruyoruz. Çünkü bir ev yapıp başka bir yere gidecek durumumuz yok. İyi kötü hayattan geçide burada duracağız. Umarım iyi bitiririz. Evlerdeki çatlaklar ve zemindeki çatlaklar bu fay hattı boyunca uzanmaktadır. Bunun gibi birçok ev. “İzmir depremine benzer bir sarsıntı burada olsa bile burada hiçbir yapı sağlam kalmayacaktır.”

İzmir depreminden sonra evlerine giremiyorlar

Hasan Hüseyin Özaşık, amcasının evindeki deformasyon nedeniyle oluşan derin çatlaklar nedeniyle evini boşaltmak zorunda kaldığını ifade ederek, “Amcalarım bu çatlak ve yarıklardan korktukları için Eskişehir’e göç ettiler. İlçeye gelseler bile uzun zamandır burada evlerine girmemişler. Buradaki çatlaklar ve yarıklar her geçen gün daha da artıyor. “Afyonkarahisar’da deprem olsaydı buradaki evler yıkılırdı.”

Öte yandan İzmir’de meydana gelen ve Afyonkarahisar’da hissedilen depremin ardından bataklık halkı evlerine daha fazla girmekten kaçınmaya başladı.

Mücahit kuzu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi