İçişleri Bakanlığından 81 valiye iki ayrı genelge

İçişleri Bakanlığından 81 valiye iki ayrı genelge
15:00 - Eylül 30 2020 Çarşamba

Valiliklere gönderilen genelgelerde, hastalık teşhisi konulan veya corona virüs salgını ile temas halindeki kişilerin toplumdan tecrit edilmesinin vurgulanması gereken önemli konulardan biri olduğu vurgulandı. Buna göre, Sağlık Bakanlığı’nın bulaşma riskini azaltmak ve hastalığa yakalananların ve bu hastalığa yakalananların tespit edilerek izole edilmesini sağlamak amacıyla “Hayat Eve Sığar (HES)” uygulamasını geliştirdiği hatırlatıldı. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı için her türlü toplu taşıma aracı (uçak, tren, otobüs vb.) İle seyahat ederken HES kod sorgulamasının hem biletleme hem de araca binme sırasında yapıldığı, yapanların da mümkün olduğu belirtildi. herhangi bir riski yok (teşhis edilmiş veya temas halinde değil). Benzer şekilde şehir içi toplu taşıma araçları ile yolcu taşımacılığında HES koduna göre insanları takip etmenin önemine dikkat çekilerek genelgede alınan önlemler şu şekilde sıralanmıştır:

“- Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Fit (HES arasında gerekli entegrasyonlar sağlanacaktır) uygulaması.

– Büyükşehir belediyeleri, mahalli idare birimleri ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından halihazırda kullanılmakta olan, şehir halkı için kullanılan ulaşım kartlarını henüz kişiselleştirmemiş elektronik / akıllı seyahat kart sistemlerinin kişiselleştirilmesi için gerekli çalışmalar bir an önce başlatılacaktır. ulaşım faaliyetleri.

– Covid-19 hastalığı teşhisi konulan veya temas halinde olan vatandaşların varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartları tecrit süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak.

– İçişleri Bakanlığı aracılığıyla (elektronik ortamda e-İçişleri sistemi üzerinden) ilgili valilik tarafından gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerektiğinde suç duyurusunda bulunduğu tespit edilen kişilerin bilgilerine Şehir içi toplu taşıma araçları, Covid-19 teşhisi veya teması nedeniyle tecritte olmaları gerektiği konusunda bilgilendirildikleri halde kaymakam ile paylaşılacak. “

HES, bugün itibariyle tüm konaklama tesislerine giriş için zorunludur.

İçişleri Bakanlığı ayrıca 81 il valiliğine “konaklama tesislerinde HES kodu şartı” konulu bir genelge gönderdi. Genelgede, konaklama tesisleri için HES kod kontrol uygulaması açısından bugün itibariyle alınan önlemler şu şekilde sıralanmaktadır:

“- Life Eve Fit (HES) uygulama kodu, tüm konaklama tesislerinde (otel, motel, pansiyon, pansiyon, kamp vb.) Herhangi bir ayrım gözetilmeksizin (özel-kamu, turizm işletmesi ruhsatlı / belgesiz, ruhsatlı) müşterilerden istenecektir. idare) ve sorgulama yapıldıktan sonra müşteri konaklama tesisine kabul edilecektir.

– Müşterilerin konaklama tesisine kabulü sırasında HES kod sorgusu yapılacak, herhangi bir riski bulunmayan (tanılı veya temas kurmayan) kişilerin kabul işlemleri yapılacaktır.

– 1774 sayılı Kimlik Bildirim Kanununun 2. ve ek 1.maddesi hükümlerine göre, ilgili genel kanunun sağladığı veri entegrasyonu çerçevesinde konaklama tesisleri tarafından genel kolluk kuvvetlerine bildirilen müşteri bilgileri Sağlık Bakanlığı ile icra birimi, Covid-19 teşhisinin durumuna veya temas durumuna göre sorgulanacak.

– İçişleri Bakanlığı tarafından hem konaklama tesisine giriş, hem de genel kolluk kuvvetleri tarafından yapılan sorgulama ve Covid-19 teşhisi konulan veya kalış sırasında temas halinde olduğu tespit edilen kişilere ilişkin daha önce gönderilmiş olan genelgeler, ve Sağlık Bakanlığı ‘Barınma Tesislerinde’ Salgın Yönetim ve Çalışma Rehberi ‘Alınacak Önlemler’ başlıklı maddesinin ilgili hükümlerine göre gerekli iş ve işlemler yapılacaktır.

Bu bağlamda Covid-19 teşhisi konulan veya temas halinde olduğu tespit edilen kişilerle ilgili olarak;

– Covid-19 teşhisi konulan veya temas halinde olduğu anlaşılan müşteriler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın genelgeleri kapsamında ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ uygulamasına göre oluşturulan misafir izolasyon odalarına yerleştirilecek.

– Misafir tecrit odalarının sayısının yetersiz olduğu durumlarda, ilgili bakanlık genelgeleri ve Salgın Yönetim ve Çalışma Rehberi hükümleri dikkate alınarak vali / kaymakamlarca gerekli önlemler alınacaktır.

Bu sirküler hükümleri için yapılan denetimler neticesinde HES kod sorgusuna veya sorgu sonucuna göre kabul edilmemesi gereken müşterilerin konaklama tesisleri tarafından 10 gün süreyle faaliyetten men edilecektir. İl / İlçe Genel Hijyen Kurulu kararı doğrultusunda ilgili valilik / kaymakamlık. “

Genelgede, vali / kaymakamlar gerekli kararların acilen alınmasını ve uygulamada sorun yaratmamasını istedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi