İçişleri Bakanlığı’ndan 81 il valiliğine orman yangınları ile ilgili genelge

İçişleri Bakanlığı’ndan 81 il valiliğine orman yangınları ile ilgili genelge
23:00 - Ağustos 7 2020 Cuma

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine orman yangınları ile ilgili genelge göndererek ormanlık alanlarda ve çevresinde yangın çıkmaması talimatını verdi. İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Orman Yangınları” konulu genelge gönderdi.

Genelgede, önde gelen doğal kaynaklar olan ormanların korunması için orman yangınlarının mevsimsel veya insani faktörlere bağlı olarak artabileceği değerlendirilerek valiliklere gerekli önlemleri almaları talimatı verildi.

Genelgede, vatandaşların özellikle yaz ve tatil sezonu nedeniyle yoğun olarak mangal, semaver veya soba yaktığı, bu durumun yüksek hava sıcaklığı ve kuru ot miktarının artması nedeniyle orman yangınlarında artışa neden olduğu belirtildi. / çalılar.

Artan orman yangınları ile önceki tedbirlere ek olarak yeni tedbirler alındığını belirten genelgede, alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:

“Bu kapsamda, Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevliler Tarafından Yapılacak İşler Hakkında Yönetmeliğin 32. maddesinde; il ve ilçelerde vali ve kaymakamların başkanlığında,” Orman Yangınlarıyla Mücadele ” orman yangınları şefi, emniyet müdürü, jandarma komutanı, başkanlığını vali ve kaymakamlar yapmakta olup, yönetmelikte belirtilen üyelerin yanı sıra ilgili belediye temsilcilerinin ve özel il idareleri ve diğer kurum ve kuruluşların (meslek odaları vb.) temsilcileri.

Bu komisyon ile mangal / semaver / ateş yakılabilecek yerler ve mangal / semaver / ateş yakılabilecek yerler ile il / ilçe sınırları içindeki ormanlık alanların çevresinde bulunan ve yapılabilecek yasak yerler yakınlığı nedeniyle orman yangınlarına neden olabilir (özel mülkiyete konu arazi dahil), Orman Kanunun 76. Maddesi (d) en geç 15 Ağustos 2020 tarihine kadar belirlenecek ve haritası çıkarılacaktır. Bu yöndeki komisyonlar tarafından karara bağlanacak ve kamuoyuna duyurulacak.

Orman alanlarında yetkili kurumlarca belirlenen mangal / semaver / ateş dinlenme alanları ve tabiat parklarının Valilik ve Kaymakamlıklar tarafından vatandaşlarımıza en geniş şekilde duyurulması sağlanacaktır.

Orman Kanunun 76 ncı maddesinde yer alan “Ormanlarda izin verilen ve ocak olarak belirlenen yerlerin dışında ateş yakılması yasaktır” hükmü gereğince ormanlık alanlarda mangal / semaver / ateş yakılmasına izin verilmeyecektir ( Yetkili kurumlarca belirlenen tescilli piknik ve rekreasyon alanları hariç), avcı ve çobanların ateş yakması engellenecektir.

Ormanlık alanlar ve ormanlık alanlar çevresinde izin verilen yerlerde (ormanlık alanlarda önceden belirlenmiş ve ilan edilen kamp alanları hariç) 31.10.2020 saat 20.00’den sonra mangal / semaver / ateş yakılmasına izin verilmeyecektir.

Özellikle ormanlık alanların yakınında anız yakılmasına veya bitki örtüsünün (üzüm bağları ve bahçe çöp otları, dallar vb.) Yakılmasına izin verilmeyecektir. Ormanlık alanlara yakın yerlerde düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınlarına neden olabilecek havai fişek ve dilek balonları gibi yanıcı malzemelerin kullanılmasına izin verilmeyecektir.

Yüksek riskli orman alanlarına girişler, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde mülki idare amirleri tarafından belirli bir süre / süreyi kapsayacak şekilde sınırlandırılabilir. Mangal / semaver / ateşe izin verilen piknik ve rekreasyon alanlarına girişte uyulması gereken kurallar, kamu kurum ve kuruluşlarının billboardlarında kullanılacak görseller, duyuru vb. Konularda bilgilendirici el ilanları veya broşürler dağıtılacaktır. Bu araçlar ile vatandaşların konudaki bilinci artırılacak.

Genel kolluk görevlileri ve orman koruma görevlileri başta olmak üzere polis ve özel güvenlik görevlileri tarafından düzenli olarak yapılacak devriye ile vatandaşlara genelgede belirtilen hususlar kontrol edilecek ve gerekli uyarılar yapılacaktır. Denetimlerde tespit edilen ihlallere karşı ilgili mevzuat hükümlerine göre gerekli adli ve idari işlemler yapılacaktır. ”

Muhammet Muahit Dereli

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi