İçişleri Bakanlığından 81 İl Valiliğine “Koronavirüs Salgını” Konulu Ek Genelge

İçişleri Bakanlığından 81 İl Valiliğine “Koronavirüs Salgını” Konulu Ek Genelge
14:00 - Ekim 18 2020 Pazar

Genelgeye göre; Genel Hijyen Kurulları en geç 48 saat içinde tüm il ve ilçelerde toplanacaktır.

Toplantıda, salgınla mücadele kapsamında bugüne kadar alınan tedbirlerin uygulanmasına, alınan tedbirlere ve yürütülen denetim faaliyetlerine ilişkin “izleme”, “teftiş”, “uyarı” ekseninde mevcut durum analiz edilecek. dışarı değerlendirilecektir.

19 Ekim Pazartesi gününden itibaren 7 gün olmak üzere ülke genelinde her gün ayrı bir sayıda genel denetimler yapılacaktır.

Havalar soğumaya başlayınca kapalı alanlarda yoğunluk artacağı için vatandaşlara duyuru ve duyurularla maske ve fiziki mesafe kuralına uymaları bir kez daha hatırlatılacak.

Toplu taşıma sistemleri ile HES entegrasyonunu henüz gerçekleştirmemiş belediyeler bir an önce bu entegrasyonu sağlayacak ve bu konu özellikle İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak inceleme veya incelemelerde takip edilecektir.

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine “Koronavirüs salgını” ile ilgili ek genelge gönderdi.

Genelge’de koronavirüs salgınının etkilerinin ve vakalardaki artışın tüm dünyada, özellikle Avrupa kıtasında hala devam ettiği, salgının seyrinde bir artış olduğu ve yeni tedbirler alındığı belirtildi. insanların bir araya gelmesini önlemek için birçok Avrupa ülkesinde alındı.

Türkiye ayrıca koronavirüs salgınının halk sağlığı ve kamu düzeni açısından ortaya çıkardığı riskleri yönetmekte, sosyal izolasyonu sağlamakta, fiziksel mesafeden koruma ve hastalığın yayılma hızını kontrol etmek için dönemin mevcut kontrollü sosyal yaşamının temel ilkelerini temizlemek, maske ve rota, mesafe çıkması kuralları ve hayatın her alanında uyulması gereken ek kurallar ve önlemler olası riskler göz önünde bulundurularak belirlenmiş ve uygulanmıştır.

Genelgede, koronavirüs salgını ile mücadelede gelinen aşamanın Sağlık Bakanlığı ile birlikte değerlendirildiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine ek kararlar alındığı belirtildi. Buna göre;

İl / İlçe Sağlık Kurullarının 48 Saat İçinde Toplanması Sağlanacak

Genel Hijyen Kurullarının en geç 48 saat içerisinde tüm il ve ilçelerde toplanması sağlanacaktır. Salgınla mücadele için alınan önlemlerin uygulanmasına ilişkin “izleme”, “teftiş” ve “uyarı” ekseninde mevcut durum analiz edilecek, alınan önlemler ve yürütülen denetim faaliyetleri değerlendirilecektir.

Genel Hijyen Kurulu toplantılarında, salgınla mücadelede kurumsal kapasitenin artırılması için ilgili kurum ve kuruluşların (özellikle yerel yönetimler) izleme, teftiş ve uyarı sistemine katkılarına ilişkin konular tartışılacak ve çözüme kavuşturulacaktır.

Önümüzdeki 7 gün içerisinde her gün ayrı bir konuda Kovid-19 denetimi yapılacak.

19 Ekim Pazartesi gününden itibaren 7 gün olmak üzere tüm il ve ilçelerde 7 ayrı konuda genel denetimler yapılacaktır.

7 gün boyunca yapılacak denetimler şu şekilde planlanacaktır:

19 Ekim Pazartesi Halka açık rekreasyon ve eğlence yerleri, özellikle kafe, restoran gibi yeme-içme mekanları

20 Ekim Salı Her türlü toplu taşıma araçları (okul otobüsleri dahil) ve havaalanı / tren istasyonu / otogar gibi yerler

21 Ekim Çarşamba Özellikle organize sanayi bölgelerinde toplu işçi çalıştırılan fabrika, işletme vb. yerler ve personel hizmetleri,

22 Ekim Perşembe Teşhis veya temas nedeniyle tecrit edilenler,

23 Ekim Cuma Alışveriş merkezleri, cami ve mescitler, astro sahalar / spor tesisleri,

24 Ekim Cumartesi Vatandaşlarımızın kalabalık içinde bulunabileceği umuma açık alanlar (sokaklar, sokaklar, parklar ve bahçeler, piknik alanları, pazar yerleri, plajlar vb.)

25 Ekim Pazar Berberler / kuaförler / güzellik merkezleri, internet kafeler / salonlar ve elektronik oyun mekanları, düğün ve / veya düğün salonları, eğlence parkları / eğlence parkları

Denetimler, etkinliği ve görünürlüğü en üst düzeyde olacak şekilde planlanacak ve uygulanacaktır. Teftiş ekipleri, her iş kolunun veya lokasyonunun uzmanlığını dikkate alarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının (kolluk kuvvetleri, mahalli idareler, il / ilçe müdürlükleri vb.), Köy / mahalle muhtarları ve meslek odalarının temsilcilerinden oluşacaktır.

Maskeler ve fiziki mesafe konusu duyuru ve duyurularla vatandaşlara bir kez daha hatırlatılacak.

Her türlü duyuru ile vatandaşlara fiziksel mesafe kuralının yaşamın her alanında ve tüm mekanlarda uyulması gereken bir kural olduğu, kapalı alanlarda kalabalık bir araya gelmenin halk sağlığı açısından risk teşkil ettiği ve kapalı alanların uyması gerektiği hatırlatılacaktır. Hava soğumaya başladığında kapalı alanlarda konsantrasyonun artacağı öngörüldüğünden sık sık havalandırılmalıdır.

Ülke genelinde vatandaşların bu konudaki farkındalığını artırmak amacıyla,

“Değerli vatandaşlarımız;

Salgınla mücadelede maske, temizlik ve mesafe kurallarına uymaya çok dikkat etmeliyiz.

Değerli yurttaşlarımız,

Sonbahara girdik, kış yaklaşıyor. Özellikle tüm kapalı mekanlarda ve yoğunluğu artan alanlarda fiziksel mesafe kuralına daha dikkat etmeliyiz. Salgında hepimiz birbirimize karşı sorumluyuz. Umarım birlikte başarırız. “duyurular yapılacaktır.

Yanlış, eksik veya yanıltıcı temas bildiriminde bulunanlara karşı işlem başlatılacaktır.

Son zamanlarda temas bildirme oranında düşüş olduğu ve vatandaşların birinci derece akrabaları dışında temas bildirme konusunda isteksiz oldukları tespit edildi. Bunun üzerine Kovid-19 teşhisi konulan kişilerin yanlış, eksik ve yanıltıcı ifadelerinin tespit edilmesi halinde Genel Hijyen Kanunun ilgili maddelerine göre idari işlem yapılacaktır. Ceza fiilleriyle ilgili olarak Türk Ceza Kanununun 206 ncı maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacaktır.

Belediyeler, şehir içi toplu taşıma ve HES entegrasyonunu mümkün olan en kısa sürede sağlayacak

Genelgede ayrıca büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere bazı belediyelerin Sağlık Bakanlığı’nı HES’e entegre etmek için yeterince hızlı çalışmalar yapmadıkları belirtildi. Bunun üzerine şehir içi toplu taşıma sistemleri ile HES entegrasyonuna ilişkin temel usul ve esaslara ilişkin hükümlerin daha önce illere gönderilen genelge çerçevesinde yürütülmesi ve gerekli entegrasyonların bir an önce yapılması istenmiştir. . Genelge’de özellikle İçişleri Bakanlığı denetçileri tarafından yapılacak inceleme veya soruşturmalarda bu konunun takip edileceği belirtildi.

Söz konusu kararlar doğrultusunda Valiler ve Kaymakamlar Genel Sağlık Kanunun 27. ve 72. maddelerine göre İl / İlçe Genel Hijyen Kurullarının kararlarını alacaklardır. Uygulamada herhangi bir kesinti olmayacak ve herhangi bir şikayete neden olmayacak. Alınan kararlara uymayanlar, Genel Hijyen Kanunun ilgili maddelerine göre idari işleme tabi tutulacak. Ceza davranışına ilişkin olarak Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacaktır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi