İçişleri Bakanlığı’ndan 81 il valiliğine “Corona Virüsü Salgını” konulu ek genelge

İçişleri Bakanlığı’ndan 81 il valiliğine “Corona Virüsü Salgını” konulu ek genelge
15:00 - Ekim 18 2020 Pazar

Genelgede, corona virüs salgınının etkilerinin ve vaka sayısındaki artışın tüm dünyada, özellikle Avrupa kıtasında hala devam ettiği, salgının seyrinde bir artış olduğu ve yeni tedbirler alındığı belirtildi. insanların bir araya gelmesini önlemek için birçok Avrupa ülkesinde çekildi. Türkiye ayrıca mevcut kontrollü sosyal yaşam dönemi temizliğinin temel prensipleri olan fiziksel mesafe koruma ve hastalığın yayılma hızını kontrol etmek için virüs salgını corona, sosyal izolasyon temini, halk sağlığı ve kamu düzeni açısından ortaya çıkan riskleri yönetmektedir. Mesafe kuralı, maske ve salgın hastalıklar. Seyir ve olası riskler dikkate alınarak hayatın her alanında uyulması gereken ek kural ve önlemlerin belirlendiği ve uygulandığı belirtildi. Genelgede, corona virüs salgını ile mücadelede gelinen aşamanın Sağlık Bakanlığı ile birlikte değerlendirildiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine ek kararlar alındığı belirtildi.

İl / İlçe Hijyen Kurulları 48 saat içinde toplanacaktır.

Genelge ile Genel Hijyen Kurullarının en geç 48 saat içerisinde tüm il ve ilçelerde toplanması sağlanacak. Salgınla mücadele için alınan önlemlerin uygulanmasına ilişkin “izleme”, “teftiş” ve “uyarı” ekseninde mevcut durum analiz edilecek, alınan önlemler ve yürütülen denetim faaliyetleri değerlendirilecektir. Genel Hijyen Kurulu toplantılarında, salgınla mücadelede kurumsal kapasitenin artırılması için ilgili kurum ve kuruluşların (özellikle mahalli idareler) izleme, teftiş ve uyarı sistemine katkılarına ilişkin konular görüşülerek karara bağlanacaktır. Önümüzdeki 7 gün içinde her gün ayrı bir konuda Covid-19 denetimi yapılacak. 19 Ekim Pazartesi gününden itibaren 7 gün olmak üzere tüm il ve ilçelerde 7 ayrı konuda genel denetimler yapılacaktır. 7 gün boyunca yapılacak denetimler şu şekilde planlanacaktır:

“19 Ekim Pazartesi günü dinlenme ve eğlence yerleri başta olmak üzere kafe, restoran gibi yeme-içme mekanları, her türlü toplu taşıma araçları (okul otobüsleri dahil) ve havaalanı / istasyon / otogar gibi yerler 20 Ekim Salı günü düzenlenmiştir. 21 Ekim Çarşamba günü sanayi bölgeleri, toplu işçi çalıştırılan fabrikalar, işletmeler vb. personel hizmetleri, 22 Ekim Perşembe günü teşhis nedeniyle tecrit edilenler, 23 Ekim Cuma günü AVM, cami ve cami, astro sahalar / Spor tesisleri, 24 Ekim Cumartesi günü vatandaşların kalabalık olabileceği umuma açık alanlar (sokaklar, sokaklar, parklar ve bahçeler, piknik alanları, marketler, plajlar vb.) ve 25 Ekim Pazar günü berber / kuaför / güzellik merkezleri, İnternet kafeler / salonlar ve elektronik oyun mekanları, düğün ve / veya düğün salonları, eğlence parkları / tema parkları denetlenecek. “

Denetimler, etkinliği ve görünürlüğü en üst düzeyde olacak şekilde planlanacak ve uygulanacaktır. Teftiş ekipleri, her iş kolunun veya lokasyonunun uzmanlığını dikkate alarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının (kolluk kuvvetleri, mahalli idareler, il / ilçe müdürlükleri vb.), Köy / mahalle muhtarları ve meslek odalarının temsilcilerinden oluşacaktır.

Maskeler ve fiziki mesafe konusu duyuru ve duyurularla vatandaşlara bir kez daha hatırlatılacak.

Her türlü duyuru ile vatandaşlara fiziksel mesafe kuralının yaşamın her alanında ve tüm mekanlarda uyulması gereken bir kural olduğu, kapalı alanlarda kalabalık bir araya gelmenin halk sağlığı açısından risk teşkil ettiği ve kapalı alanların uyması gerektiği hatırlatılacaktır. Hava soğumaya başladığında kapalı alanlarda konsantrasyonun artacağı öngörüldüğünden sık sık havalandırılmalıdır. Ülke genelinde vatandaşlarımız arasında bu konuda farkındalığın artması için “Değerli vatandaşlarımız salgınla mücadelede maske, temizlik ve mesafe kurallarına uymaya çok dikkat etmeliyiz. Değerli yurttaşlarımız, sonbahara girdik, kış yaklaşıyor. Özellikle tüm kapalı mekanlarda ve yoğunluğu artan alanlarda fiziksel mesafe kuralına daha dikkat etmeliyiz. Salgında hepimiz birbirimize karşı sorumluyuz. İnşallah birlikte başarırız ”açıklamaları yapılacak.

Yanlış, eksik veya yanıltıcı temas bildiriminde bulunanlara karşı işlem başlatılacaktır.

Son zamanlarda temas bildirme oranında düşüş olduğu ve vatandaşların birinci derece akrabaları dışında temas bildirme konusunda isteksiz oldukları tespit edildi. Bunun üzerine Covid-19 teşhisi konulan kişilerin yanlış, eksik ve yanıltıcı ifadelerinin tespit edilmesi halinde Genel Hijyen Kanunu’nun ilgili maddelerine göre idari işlem yapılacaktır. Türk Ceza Kanununun 206 ncı maddesi kapsamında cezai davranışa ilişkin gerekli adli işlemler başlatılacaktır.

Belediyeler, şehir içi toplu taşıma ve HES entegrasyonunu mümkün olan en kısa sürede sağlayacak

Genelgede ayrıca büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere bazı belediyelerin Sağlık Bakanlığı’nı HES’e entegre etmek için yeterince hızlı çalışmalar yapmadıkları belirtildi. Bunun üzerine şehir içi toplu taşıma sistemleri ile HES entegrasyonuna ilişkin temel usul ve esaslara ilişkin hükümlerin daha önce illere gönderilen genelge çerçevesinde yürütülmesi ve gerekli entegrasyonların bir an önce yapılması istenmiştir. . Genelge’de özellikle İçişleri Bakanlığı denetçileri tarafından yapılacak inceleme veya soruşturmalarda bu konunun takip edileceği belirtildi. Vali ve kaymakamların söz konusu kararları doğrultusunda İl / İlçe Genel Hijyen Kurullarının kararları Genel Sağlık Kanunu’nun 27. ve 72. maddeleri gereğince ivedilikle alınacaktır. Uygulamada herhangi bir kesinti olmayacak ve herhangi bir şikayete neden olmayacak. Alınan kararlara uymayanlar, Genel Hijyen Kanunun ilgili maddelerine göre idari işleme tabi tutulacak. Ceza davranışına ilişkin olarak Türk Ceza Kanunun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacaktır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi