İçişleri Bakanlığı yeni Covid-19 önlemlerini içeren genelge yayınladı

İçişleri Bakanlığı yeni Covid-19 önlemlerini içeren genelge yayınladı
08:12 - Kasım 18 2020 Çarşamba

İçişleri Bakanlığı Başkanlık Divanı’nda alınan kararlar doğrultusunda, yeni covid-19 önlemlerinin uygulanması için valiliklere gönderilen bir genelge. Genelge 20.11.2020 Cuma günü saat 20.00’den itibaren geçerli olacaktır. Genelgeye göre alışveriş merkezleri, marketler, berberler, kuaför ve güzellik merkezleri sadece 10:00 ile 20:00 saatleri arasında hizmet verebilecek. Restoran, restoran, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme-içme mekanları, paket servis veya paket servis hizmeti vermek için sadece 10:00 ile 20:00 saatleri arasında açık olabilir. Restoran, restoran veya online yemek siparişi veren firmalar sadece saat 20: 00’den sonra telefonla veya online siparişle paket hizmeti verebilecek. Şehirlerarası karayolları kenarında yer alan yeme-içme yerleri ile şehirlerarası toplu taşıma veya lojistik amaçlı araçlara hizmet veren yerler, İl / İlçe Genel Hijyen Kurullarınca ayrı ayrı belirlenmek ve yerleşim alanında yer almamak kaydıyla kısıtlamalardan muaf tutulacaktır. 31.12.2020 tarihine kadar sinema salonları, kahvehaneler, kafeler, kır bahçeleri, internet cafe / salonları, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, kulüpler ve çay bahçeleri ile astro sahalarının faaliyetleri durdurulacaktır. Daha önce faaliyetlerine ara verilen nargile salonlarının uygulamasına devam edilecek. Tüm illerimizde 65 yaş ve üstü kişiler gündüz 10: 00-13: 00, 20 yaş altı (01.01.2001 ve sonrası) 13.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecektir. gün. Bu saatler dışında sağlık / sosyal güvenlik kayıtlarını gösteren belge vb. İbraz eden çalışanlar haricinde, belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşlarımızın sokağa çıkışı kısıtlanacaktır. Yeni bir karar alınana kadar hafta sonları 10: 00-20: 00 saatleri dışında sokağa çıkma yasağı kısıtlanacaktır. Üretim, imalat ve tedarik zincirleri bu kısıtlamadan muaftır. Bu doğrultuda sokağa çıkma yasağı 21 Kasım Cumartesi 20: 00’dan 22 Kasım Pazar saat 10: 00’a, 22 Kasım Pazar 20: 00’dan 23 Kasım Pazartesi 05: 00’e kadar sınırlandırılacaktır. önümüzdeki hafta sonları yeni bir karar alınana kadar uygulama yukarıda belirtildiği gibi devam edecek.

İşyeri, işletmeler ve kurumların açık olması

Sokağa çıkma yasağının günlük hayata etkisini en aza indirmek için açılacak işyerleri, işyerleri ve kurumlar şu şekildedir:

“İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektanların üretimi, nakliyesi ve satışı ile ilgili faaliyetleri yürüten işyerleri, Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, Kamu kurum ve kuruluşları ile hayvan hastanelerinin zorunlu tutulması zorunlu kamu hizmetleri (Havaalanları, limanlar, hudut kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD Birimleri, afet konusunda çalışan kurum / kuruluşlar, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT vb.), Doğal gaz, elektrik, Petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet gösteren büyük tesisler ve işletmeler (rafineriler ve petrokimya tesisleri ile termal ve doğal gaz çevrim tesisleri gibi), Yurtiçi ve yurtdışı taşımacılık (ihracat / ithalat / transit geçişler dahil) ve lojistik, Oteller ve konaklama , Acil durum inşaat, ekipman vb. Kapasiteyi artırmak için Kent. Faaliyet yürüten işletmeler / şirketler, Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri, Üretim ve üretim tesisleri, Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete matbaaları ve gazete dağıtıcıları, 50.000 nüfusta bir olmak üzere Valilikler / İlçe yerleşim merkezleri için il sınırları Valilikler Arasından geçen uzun yol karayolu ve varsa karayolu üzerinde her 50 km’de bir belirlenecek akaryakıt istasyonu ve lastik tamircisi sayısı (Bu madde kapsamında açılacak akaryakıt istasyonları ve lastik tamircileri lot yöntemi ile belirlenir), Sebze / meyve toptancı pazarları “

Sirkülerdeki istisna kapsamına giren kişiler şunlardır:

Yukarıdaki ‘Açık İşyerleri, İşletmeler ve Kurumlar’daki yönetici, memur veya çalışanlar, kamu düzenini ve güvenliğini sağlamaktan sorumlu olanlar (özel güvenlik görevlileri dahil), Acil Çağrı Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Kızılay, AFAD ve afet bağlamında görev alanlar, görevlendirilenler, ÖSYM tarafından ilan edilen diğer merkezi sınavlara katılacaklarını belgeleyenler (eş, kardeş, anne veya baba bu kişilerin eşliğinde) ve sınav görevlileri, cenaze cenaze işleri (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri vb.) ile birinci dereceden yakınlarının cenazelerine katılacaklar, Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. bakım ve onarımlarından sorumlu olanlar Kesilmemesi gereken iletim ve altyapı sistemleri, Ürün ve / veya malzemelerin nakliyesinden veya lojistiğinden sorumlu olanlar ( g kargo), yurtiçi ve yurtdışı nakliye, depolama ve ilgili faaliyetler, Yaşlı bakım evleri, huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb.Sosyal koruma / bakım merkezleri çalışanları, Üretim ve üretim tesisi çalışanları, Koyun ve sığır otlatanlar Arıcılık faaliyeti yapanlar, Hizmet vermek için dışarıda olduklarını belgelemek kaydıyla Teknik servis çalışanları, Kapalı saatlerde / günlerde işyerlerinde sürekli bekleyenler, Hafta sonları toplu taşıma için çalışacak personel, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetleri, Zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılay’a kan ve plazma bağışı dahil), Yurtlar, pansiyonlar, şantiyeler vb. Toplantı görevlileri Halka açık yerlerde kalanların temel ihtiyaçları, mesleki sağlık nedeniyle işyerinden ayrılma riski olan çalışanlar h ve güvenlik (işyeri hekimi vb.), Veterinerler, Otizm, ağır zeka geriliği, down sendromu gibi “Özel İhtiyaçları” olan kişiler ve ebeveynleri / velileri veya refakatçileri, Genelge’miz kapsamında kurulan Hayvan Besleme Grubu Üyeleri 30.04.2020 tarih ve 7486 sayılı ve sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulaması, işlenmesi, ilaçlanması, hasat edilmesi, pazarlanması ve taşınmasında işçiler, ikametgâh önü ile sınırlı kalmak kaydıyla, Evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkmaları, Sokağa çıkma yasağı saatlerinde evlerine teslim hizmetinden sorumlu olanlar, mahkeme kararı çerçevesinde (mahkemeye ibraz etmeleri kaydıyla) çocuklarıyla kişisel temas kuracaklardır. Karar), Seyircisiz oynanabilen spor müsabakalarında sporcu, Davalı ve diğer görevliler, şehirlerarası toplu taşıma araçlarında görevli olanlar (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) ve bu toplu taşıma araçları ile seyahat edecekleri bilet, rezervasyon kodu vb. şehir içi toplu taşıma araçlarının sürücüleri ve yetkilileri (metrobüs, metro, otobüs, minibüs, taksi vb.)

Genelge’de sigara içme alanlarının genişletilebileceği de belirtildi. Genelge’de, “İl Genel Hijyen Kurulları, şehir içi toplu taşıma araçlarının yoğunluğunu azaltmak ve seferlerde seyrekliği sağlamak için yerel yönetimler tarafından başta sefer sayısının artırılması olmak üzere her türlü önlemin alınmasını sağlayacaktır. 02.09.2020 tarih ve 14210 sayılı Genelgemiz ile düğün ve nikah törenlerine ilişkin esaslar çerçevesinde düğün törenleri / törenleri maskeli, mesafeli, temizlik kuralları, minimum katılım ve her düğün arasında en az 20 dakika yapılmalıdır. oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile düğün törenlerinde en geç bir saat içerisinde, ayrıca 30.07.2020 tarih ve 12682 sayılı Genelge’miz çerçevesinde toplu taziye ile ilgili hükümler tam olarak uygulanmaya devam edilecektir. Hafta sonları sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemlerde vatandaşlarımızın şehir içi veya şehirlerarası özel araçları ile seyahat etmemeleri esastır. Ancak tedavi gördükleri hastaneden taburcu edilerek asıl ikametgahına dönmek isteyenler, doktor raporu ile sevk edilen ve / veya doktor randevusu / kontrolü bulunanlar, kendilerinin veya eşlerinin cenazesine katılmak için, vefat etmiş birinci derece akraba veya kardeşi veya cenaze nakline eşlik edecek (en fazla 4 kişi), son 5 gün içinde şehre gelen ancak kalacak yeri bulunmayan ancak ikamet ettiği yere dönmek isteyenler ( 5 gün içinde seyahat biletini, geldiği araç plakasını, seyahatini gösteren diğer belgeleri, bilgileri ibraz edenler, günlük sözleşme ile özel veya resmi davetleri tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen vatandaşlar, serbest bırakılanlar ceza infaz kurumlarından, yukarıda sayılan durumların varlığı halinde, İçişleri Bakanlığına ait E APPLICATION ve ALO 199 sistemleri üzerinden Seyahat İzin Kurullarından veya vesayetle izin alın Temin edilen özel araçlar ile seyahat eden Valilik / Kaymakamlıklara ct başvuru yapabilecektir. Salgınla mücadelede alınan önlemlere uyum sağlamak için başta Valilerimiz ve Kaymakamlarımız olmak üzere tüm kamu görevlilerimiz için toplumsal bilinci artırıcı faaliyetlere odaklanmak ve hep birlikte fedakarlık yapmaya devam etmek hayati önem taşımaktadır. bu süreci atlatmamız ve sağlıklı günlere yeniden kavuşmamız için bugüne kadar olmuştur ”ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi