İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan ‘Düğün Törenlerinde Uygulanacak Önlemler’

İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan ‘Düğün Törenlerinde Uygulanacak Önlemler’
16:00 - Haziran 13 2020 Cumartesi

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine ‘Düğün Törenlerinde Uygulanacak Önlemler’ konulu bir genelge gönderdi.

Genelgede alınan tedbirler sonucunda, virüsün yayılma hızındaki azalma ve artış oranındaki azalma doğrultusunda kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda kontrollü normalizasyon sürecinin başlatıldığı bildirilmiştir. Davaların ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen düğün salonlarının kurallarının 15 Haziran 2020 itibariyle düzgün hizmet vermeye başlayabileceği kararının verildiği belirtildi.

Bu kapsamda, mekanların faaliyetlerinin evlilik töreni için kullanılmasına izin veren mevzuat hükümlerinin (Açılış ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliği vb.) 24 maddede ek önlemler alınmış ve alınan önlemler 24 öğeler.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen 24 maddelik önlemler listesi aşağıdaki gibidir:

“Kirlenme riskini azaltmak için evlilikler mümkün olduğunca dışarıda tutulacak ve zaman mümkün olduğunca kısa tutulacaktır. Genel kullanım alanları ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı, evlenecek yerlerin işletmecileri tarafından hazırlanacaktır. Tesisin misafir kapasitesi mesafe planına göre belirlenecektir. Bu kapasite için uygun sayıda konuk kabul edilecek ve kapasite bilgileri tesisin girişindeki görünür bir yere gönderilecektir. Hazırlanan plan çerçevesinde, mekanın girişlerinde ve sıranın meydana gelebileceği her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı olmak için yer işaretleri yapılacaktır. Düğünün yapılacağı yerlerin girişlerine ve uygun yerlere kurallar, mesafe, maske kullanımı ve temizlik uygulamaları hakkında bilgi afişleri asılacaktır. Konukların girişinde ateş ölçümleri yapılacak ve 38 dereceden daha yüksek olanlar en yakın sağlık kurumuna yönlendirilecektir. ”

Dezenfektan ve el antiseptiklerinin odaların girişinde tutulması gerektiğini vurgulayan genelge kapsamında düğüne gelen misafirlerin, ellerini temizledikten sonra içeri alınacakları belirtildi. Düğün yapılacak bölgelere maske takarak girme zorunluluğu bulunduğunu belirterek, “Düğünün takılacağı yerlere maske takarak girilecek ve mal sahiplerinin yeterli miktarda maskeleri olacak. yer girişi. Mekanın girişinde konuklara maske olmadan maske dağıtılacaktır. Evlilik töreni sürecinde maske takılması (gelin, damat, evlilik görevlisi ve tanıklar dahil) sağlanacaktır ”dedi.

Düğün töreninin yapılacağı mekanlarda yemek, kokteyl ve benzeri yiyecek içecek hizmetleri konusunda İçişleri Bakanlığı, “Konukların oturma düzeninde, masalar arasında en az 1,5 metre ve sandalyeler arasında 60 santimetre olacak. Mesafe ve oturma kuralları, aynı evde yaşayan çekirdek aileden gelen misafir grubu için geçerli olmayacaktır. Her tabloda en az yüzde 70 alkol içeren yeterli sayıda kolon veya antiseptik bulunur. Evlilikte yemek, yemek, kokteyl vb. Olması durumunda 30 Mayıs Valiliğine gönderilen genelgenin hükümleri takip edilecektir ”.

Düğün salonu olarak kullanılan masa, sandalye ve koltukların bulunmadığı yerlerde, düzeni olan mekanlarda, “Sabit sandalye ve koltukların bulunduğu düğün mekanlarında konuklar boş bir koltuk / koltuk ile kabul edilebilir. Sabit koltuk ve koltukların bulunmadığı düğün mekanlarında, sandalyeler ve koltuklar arasında 1 metrelik oturma düzeni ile konuklar kabul edilebilir. Mümkünse, gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için doğal havalandırmalı pencereli odalar tercih edilecektir ”dedi.

Karşılama, veda, kuyumculuk töreni ve toplu fotoğrafçılığa ilişkin kararları da içeren genelgede, “Düğün töreni sırasında sallanmaya veya temasa neden olan davranışlardan kaçınılacak ve mesafe korunacaktır. Kuyumculuk töreni, hediyeler, sandıklar vb. Salonda uygun bir yere yerleştirilecek. Bir toplama kutusunda yapılacaktır. Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak ve fotoğraf çekimleri ve pasta kesimi sırasında gelin ve damat hariç mesafe kuralına uyulacaktır. Düğünün yapıldığı yerlerin ortak alanlarında ana salon, bina girişi, kantin ve kafeterya, lavabolar ve benzerleri, el dezenfektanı veya dezenfektan bulunacaktır. Mümkün olduğu kadar teması azaltmak için, onlara mümkünse fotoseller verilecektir. Aynı evde yaşayan çekirdek ailenin konukları için ortak alanlarda oturma düzenlemesi dahil olmak üzere mesafe gereksinimi aranmayacaktır. Bu genelge kapsamında, düğünün yapılacağı yerlerde temasa neden olabilecek canlı müzik, dans, oyun ve benzeri amaçlarla müzik yayını yapılmayacaktır. Ancak, sadece konukların canlı müzik de dahil olmak üzere müzik dinlemesi yapılabilir. ”

Düğün içindeki mescitlerin Mayıs ayında valiliklere gönderilen dairesel hükümlere uygun olarak kullanılacağını açıklayan İçişleri Bakanlığı genelgesi, “Mümkünse, umumi tuvaletlerin giriş kapısı otomatik kapı olarak düzenlenecek sistemi. Düzenlenemezse, ön kapılar bir kapak düzgün şekilde yerleştirilerek açık tutulacaktır. Buna ek olarak, tuvaletler sürekli sıvı sabun, tuvalet kağıdı, kağıt havlu ve çöp ile sağlanacak ve temasları azaltmak için mümkünse fotosellerle musluk ve sıvı sabun üniteleri sağlanacaktır. El kurutma makinelerinin kullanımına izin verilmeyecektir. Merkezi havalandırma sistemli alanların havalandırılması, doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenecektir. Kapı ve pencereler açık bırakılacak ve doğal havalandırma sağlanacak ve havalandırma sistemlerinin kullanımı ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nın Klima Kılavuzunda belirtilen kurallara uyulacaktır. Kapalı alanlarda yapılacak düğün törenlerinde, mekanın sağlıklı bir şekilde havalandırılması için iki düğün töreni arasında en az 15 dakika bırakılacak ve doğal hava sirkülasyonu kapı ve pencerelerin veya merkezi sistemlerin koşullar. Atık kutuları genel kullanım alanlarına yerleştirilecektir, bu kutuların sadece maske ve eldiven gibi temizlik malzemeleri için kullanılacağı ve bu atıkların imha edilirken diğer atıklarla birleştirilmeyeceği belirtilecektir. ”

Düğünün yapılacağı kapalı alanlarda çocuk oyun alanları kapatılacaktır. Çocuk oyun alanlarında sık dokunan yüzeylerin temizlenmesi ve dezenfeksiyonu sağlanacaktır. El antiseptikleri erişilebilir alanlarda bulunacaktır. Covid 19 kontaminasyon riskini artıracağından, 1 metreden fazla yakın temas gerektiren faaliyetler gerçekleştirilmeyecektir. Park hizmeti veriliyorsa, araç, kapı kolu, direksiyon, vites ve benzeri yerler temizlendikten sonra araç konuğa teslim edilecektir.

Asansör kullanımı da sınırlı olacaktır. Asansör düğün ve düğün salonlarında kullanılacaksa, kapasitesinin üçte birinin binmesine izin verilecektir. Bu sayı asansörün girişinde belirtilecektir. Asansör içindeki mesafeyi korumak için, insanların durması gereken alanlar aralarında en az 1 metre mesafe bulunan yerler tarafından belirlenecektir.

Uygulama, Sağlık Bakanlığı Coronavirus Bilim Kurulu, ilgili Bakanlıklar ve yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan ve yapılacak tüm yönetmelikler uyarınca Valilik ve Kaymakamlıklar tarafından gerektiği şekilde gözden geçirilecek ve güncellenecektir.

Evli olan yerlerde çalışan personel için alınacak önlemler aşağıdaki gibidir:

“Personel Covid-19’un iletim yolları ve önleme tedbirleri hakkında bilgilendirilecek. Personel girişinde el dezenfeksiyonu veya antiseptik mevcut olacaktır. Personelin giriş ve çıkışındaki vücut sıcaklığı ölçümleri termal sensörler veya temassız ateş ölçerler ile yapılacak ve bu veriler günlük olarak kaydedilecek ve en az 14 gün süreyle saklanacaktır. Ayrıca bu bağlamda görevlilerden bilgi alınacak, böylece personelin birlikte yaşadığı kişiler Covid-19 açısından izlenebilecektir. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı ve gelişmesi semptomları olan çalışanlar, tıbbi maske takan Covid-19’dan değerlendirme için tıbbi kuruma yönlendirilecektir. Mekanlarda çalışan personel için yeterli koruyucu ekipman bulunacaktır. Tüm personel çalışma sırasında gerekli tıbbi / bez maskeleri, yüz koruyucu şeffaf vizörler vb. Giymelidir. kişisel koruyucu ekipman kullanılacak, maske nemli veya kirli hale geldikçe değiştirilecek ve yeni maske takılırken el temizliği ile ilgilenilecektir. Personel kıyafetlerinin günlük temizliği sağlanacaktır. Personel, el temizliğine dikkat etmek ve el temizliğini sağlamak için sürekli olarak uyarılacak, ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanacağı ve alkol bazlı el antipeptiklerinin kullanılacağı konusuna dayanacaktır. su ve sabun yokluğunda. Evlenecek yerlerde çalışan personelin tuvalet, dinlenme, ortak yemek ve sosyal alanları mesafe koşullarına, yer işaretlerine, şeritlere, bariyerlere ve benzeri düzenlemelere göre düzenlenecek ve bunların kapasitesi düzenlenecektir. alanlar belirlenen kapasiteye uygun olarak personel tarafından belirlenecek ve kullanılmasına izin verilecektir. Bu alanların temizliği ve dezenfeksiyonu düzenli olarak yapılacaktır. Ek olarak, alkol bazlı el antiseptikleri ve dezenfektanlar burada mevcut olacaktır. Personel Covid-19’un semptomlarını kendisinde veya birlikte yaşadığı insanlarda görürse, bunu derhal mekan müdürüne bildirecektir. Covid-19 testi, belirli dönemlerde ve herhangi bir şüpheli durum, yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, koku kaybı, halsizlik vb.Gibi düğün yerinin yönetimi tarafından yapılacaktır. Sonuçlar kaydedilir ve korunur, test sonucu pozitiftir veya test sonucunun sonucu pozitif bir kişiyle temas halindedir, test sonucu pozitif ve iyileştirilir, ancak son negatif test sonucundan sonra 14 günlük takip süresi geçmedi ve onunla birlikte yaşayan kişi ya da onun birlikte yaşadığı şüpheli. Test sonucu elde edilene kadar personelin çalışmasına izin verilmeyecektir. ”

Valilikler ve kaymakamlıklar, yukarıda belirtilen kurallara uygun olarak faaliyetlerine devam etmek için Genel Sağlık Kanununun 27 ve 72 nci maddeleri uyarınca gerekli kararları alacaklardır. Tedbirlere uymayanlara Genel Sağlık Kanunu’nun 282. maddesi uyarınca idari para cezaları verilecektir. Çelişkinin durumuna göre Kanunun ilgili maddelerine göre işlem yapılır. Suç teşkil eden davranışlarla ilgili Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi kapsamında gerekli yargı işlemleri başlatılacaktır.

Emin Kuvat

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi