İçişleri Bakanlığı, corona virüs salgınına yönelik yeni önlemler hakkında sık sorulan soruları yanıtladı

İçişleri Bakanlığı, corona virüs salgınına yönelik yeni önlemler hakkında sık sorulan soruları yanıtladı
14:00 - Kasım 20 2020 Cuma

İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan corona virüs salgınının yeni önlemleri hakkında sıkça sorulan soruların cevapları şöyle:

Soru 1: Üniversitelerde yüz yüze okuyan 20 yaş altı öğrenciler ile profesyonel veya ulusal sporcular sokağa çıkma yasağından muaf mıdır?

Cevap 1: Bazı üniversitelerde teknik eğitim veren mühendislik fakülteleri / tıp fakülteleri gibi bölümlerde yüz yüze eğitim devam etmektedir. Bu yaş grubundaki öğrencilere durumlarını belgelemek amacıyla üniversite yönetimi tarafından müfredatı gösteren özel bir belge verilecek ve 20 yaşın altındaki öğrenciler bu belgenin ibrazı üzerine bu yaş grubuna uygulanan sokağa çıkma yasağı kısıtlamalarına tabi olmayacaklardır. gerektiğinde.

20 yaş altı profesyonel veya milli sporcular, profesyonel veya milli sporcu olduklarını belgelendirmeleri kaydıyla, spor faaliyetleri kapsamında (yarışma, antrenman, bu amaçla seyahat vb.) Sokağa çıkma yasağına tabi tutulmayacaktır.

Soru 2: 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın şehirlerarası seyahatleri için izin gerekli midir?

Cevap 2: 65 yaş ve üstü vatandaşlar ancak 20.05.2020 tarih ve 8206 sayılı Genelge’miz çerçevesinde Seyahat İzni almak şartıyla ve her türlü şehirlerarası toplu taşıma araçlarının (uçak) bilet satış sürecinde , otobüs, tren, feribot vb.) İzin Belgesi alma şartı aranacaktır.

Soru 3: 65 yaş ve üstü sağlık mesleği mensupları (doktor, diş hekimi, eczacı vb.), Seçilmiş görevliler (belediye başkanı, muhtar vb.), Avukatlar, akademisyenler, veterinerler, bağımsız muhasebeciler-mali müşavirler gibi meslek gruplarının üyeleri, bu yaş grubu Sokağa çıkma yasağı kısıtlamasına tabi mi?

Cevap 3: Genelge ile gün içinde 10.00-13.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek 65 yaş üstü vatandaşlarımız, işyerlerini ve hastalıklarını gösteren iş / SGK kaydı. Belgeyi ibraz edenler muaf olduğundan, yukarıda belirtilen meslekleri icra eden 65 yaş ve üstü vatandaşlar kısıtlamadan muaftır.

Soru 4: 20 yaşın altındaki gençler ve çocuklar şehir içinde veya şehirler arası nasıl seyahat edecekler?

Cevap 4: 20 yaş altı genç ve çocuklar, yanlarında ebeveyn / veli bulundurmak şartıyla 30.05 tarih ve 8558 sayılı Genelgemizde belirtilen çerçevede herhangi bir belge aramadan şehir içi ve şehirlerarası seyahat edebileceklerdir. .2020.

Soru 5: Çocuklarını kreşe veya bakıcıya bırakmak zorunda kalan ebeveynler, kısıtlama saatlerinde çocuklarını yanlarında getirebilir mi?

Cevap 5: 29.05.2020 tarih ve 8483 Sayılı Genelge’miz çerçevesinde sokağa çıkma yasağına tabi olan çocuk ve gençlerimizin bakıcılara, ailelerinin büyüklerine, kreşlere veya gündüz bakımevlerine gitmeleri ve gözetiminde seyahat etmeleri mümkündür. kısıtlı saat dilimlerinde ebeveynleri / velileri.

Soru 6: KPSS, Kariyer Meslekleri Giriş Sınavları, TOEFL ve IELTS gibi ülke çapında sınavlara girecek kişiler sokağa çıkma yasağından muaf mıdır?

Cevap 6: Sirkülerimiz ile KPSS ve diğer merkezi sınavlara katılacaklarını belgeleyenler ile refakatçilerinin kısıtlamadan muaf oldukları, dolayısıyla her yaş grubundan kişilerin sokağa çıkma yasağına tabi olmayacağı belirlenmiştir.

Soru 7. İnşaat sektörü hafta sonu sokağa çıkma yasağı kısıtlamalarından muaf mıdır?

Cevap 7: İnşaat sektörü ve çalışanları, 5.1 / ğ ve 5.2 / ğ hükümlerine göre üretim ve imalat tesisleri ile burada çalışanlar için getirilen istisna hükmü kapsamında oldukları için sokağa çıkma yasağı kısıtlamasından muaf tutulacaklardır. Genelge.

Soru 8: Hastanelerdeki (özel hastaneler dahil) yeme-içme mekanları (kantin, kafeterya vb.) Genelge kapsamında yeme-içme yerlerine getirilen kısıtlamalara tabi midir?

Cevap 8: Hastanelerdeki yeme-içme mekanları (kantin, kafeterya vb.), Genelge kapsamında yeme-içme mekanları için getirilen kısıtlamalara (çalışma saatleri, hizmet şekli vb.) Doğrudan tabi değildir. Hastanelerde yeme içme yerlerinin çalışma usul ve esasları hastane yönetiminin kararı doğrultusunda belirlenecektir.

Soru 9: Oteller ve konaklama tesislerindeki restoranlar veya restoranlar, restoran ve restoranlarla ilgili kısıtlamalara tabi midir?

Cevap 9: Otel ve konaklama tesislerindeki restoran veya restoranlar sadece konaklama müşterileri için yemek hizmeti verebilir ve diğer restoran veya restoranlara getirilen kısıtlamalara tabi değildir. Ancak, otel ve konaklama tesislerindeki restoranlar veya restoranlar paket servis olarak dışarıya satılamaz.

Soru 10: Havalimanlarında bulunan restoran ve restoranlar Genelge’de getirilen kısıtlamalardan muaf mıdır?

Cevap 10: Havalimanları içindeki yeme-içme yerleri (lokanta, lokanta, kafeterya vb.) Sadece yolculara ve havalimanında çalışanlara hizmet vermek kaydıyla Genelge kapsamında yeme-içme yerlerine getirilen kısıtlamalara tabi değildir. ulaşım sektörü.

Soru 11: Deniz turizmi için ticari faaliyette bulunan tekne ve yatlar, gezi amaçlı müşterilerine teknelerinde yiyecek ve içecek servisi yapabilirler mi?

Cevap 11: Deniz turizmine yönelik ticari faaliyette bulunan tekne ve yatlar, gezi amaçlı teknelerinde müşterilerine yiyecek ve içecek hizmeti veremezler.

Soru 12: Seyahat acenteleri tarafından sirküler haricinde verilen tur, paket tur, konaklama veya transfer hizmetlerinden yararlananlar mı?

Cevap 12: Seyahat acenteleri tarafından sağlanan tur, paket tur, konaklama veya transfer hizmetlerinden yararlanan tüketiciler, “5.2 / u) Şehirlerarası toplu taşıma araçlarında (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) Çalışanların kodu vb. gönderenler ve onaylayanlar “istisna” kapsamındadır.

Soru 13: Havalimanlarındaki mağazalar (giyim, hediyelik eşya vb.) 10.00-20.00 saatleri arasında hizmet verme uygulamasına tabi midir?

Cevap 13: Havalimanlarındaki mağazalar (giyim, hediyelik vb işyerleri) Genelge’nin 1. maddesine göre 10.00-20.00 saat olarak belirlenen işyerleri kapsamında değildir.

Soru 14: Tekel kiosklar piyasalar için uygulanan çalışma saatleri kısıtlamalarına tabi midir?

Cevap 14: Tekel büfeleri Genelge’nin 1. maddesi kapsamında piyasalar için getirilen çalışma saatleri kısıtlamalarına (10: 00-20: 00 arası) tabidir.

Soru 15: Pastaneler ve simitler, hamur işleri, hamur işleri vb. Ürün üreten ve satan işletmeler saat 10: 00’dan önce satış yapabilir mi?

Cevap 15: Pastanelerden simit, börek, börek vb. Satın alabilirsiniz. Ürün üreten ve satan işletmeler bu ürünleri ancak sabah 08.00-10.00 saatleri arasında satabilirler.

Soru 16: Azınlık topluluklarının üyeleri olan 65 yaş ve üstü din adamları, bu yaş grubuna uygulanan sokağa çıkma yasağı kısıtlamalarına tabi midir?

Cevap 16: 65 yaş ve üzerindeki din adamlarının bu yaş grupları için öngörülen saatlerde dini görevlerini yerine getirmeleri konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur ve dışarıdan izin alınmasına gerek yoktur.

Soru 17: 65 yaş ve üstü 20 yaş altı vatandaşlar için getirilen sokağa çıkma yasağı kısıtlaması Cuma namazı açısından nasıl uygulanacak?

Cevap 17: Cuma namazını kılmak isteyen belirli yaş gruplarındaki vatandaşlarımız için 65 yaş ve üstü yaşlılarımızın sokağa çıkma yasağı İl / İlçe Genel Hijyen Kurulları tarafından Cuma namazının sonuna kadar uzatılabilir ve çıkış saati 20 yaş altı gençlerimizin Cuma namazına gidebilmesi için ileri sürülebilir.

Soru 18: Anaokullarında yüz yüze eğitim faaliyetleri devam edecek mi?

Cevap 18: Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile yapılan görüşmeler sonucunda çalışan ebeveynlerin durumu dikkate alınarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreşler ile diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel eğitim kapsamındaki kreşler değerlendirilmiştir. kurumlar eğitim faaliyetlerine yüz yüze devam edebilmelidir.

Soru 19: Sokak hayvanları nasıl beslenecek?

Cevap 19: 30.04.2020 tarih ve 7486 Sayılı Genelge’miz kapsamında “Hayvan Besleme Grubu Üyeleri” ve sokak hayvanlarını beslemek isteyen diğer vatandaşlar hafta sonları sokağa çıkma yasağı kısıtlamasından muaf tutulacaktır. Önceki sokağa çıkma yasaklarında olduğu gibi, hayvan severlerimiz hafta sonları sokağa çıkma yasağı sırasında sokak hayvanlarının beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilecekler.

Soru 20: Reklam ve dizi sektörünün hafta sonu saat 20: 00’den sonra kendini çekmesine izin verilebilir mi?

Cevap 20: Reklam ve dizi sektörü ve çalışanları, 5.1 / ğ ve 5.2 hükümlerine göre üretim ve üretim tesisleri ile burada çalışanlar için getirilen istisna hükmü kapsamında oldukları için sokağa çıkma yasağı kısıtlamasından muaf tutulacaklardır. / ğ Genelge.

Soru 21: Pazar yerleri, Genelge’de piyasalar için getirilen çalışma saatleri kısıtlamalarına tabi midir?

Cevap 21: Esnafımız sebze ve meyve gibi ürünlerin temini ve pazara nakliyesi / montajı konusunda çalışma saatleri sınırlamasına tabi değildir. Ancak pazar yerlerinde 10.00-20.00 saatleri arasında vatandaşlarımıza satış yapılabilecek ve bu bakımdan pazarlar için çalışma saati kısıtlamasına tabi olacaktır.

Soru 22: Otel rezervasyonu yaptıranlar sokağa çıkma yasağı döneminde özel araçlarıyla seyahat edebilir mi?

Cevap 22: Otel rezervasyonu yaptıran vatandaşlar, konaklama rezervasyonunun başlama saati ve konaklama tesisine ulaşım süresi içinde rezervasyonlarını belgelendirmek / ibraz etmek kaydıyla, özel araçlarıyla herhangi bir izin almadan seyahat edebileceklerdir.

Soru 23: Ülkemizde turizm amaçlı yabancı turistler sokağa çıkma yasağına tabi midir?

Cevap 23: Turistik faaliyetler kapsamında geçici olarak ülkemize gelen yabancı turistler, hafta sonları uygulanacak sokağa çıkma yasağı kısıtlamalarından muaf tutulacaktır.

Soru 24: Genelge kapsamında faaliyetleri askıya alınan sentetik sahalarda amatör spor kulüpleri ve futbol akademileri yetiştirilebilir mi?

Cevap 24: Amatör liglerin ertelenmesi nedeniyle, yeni bir karar alınana kadar faaliyetleri askıya alınan astro sahalarda futbol okulları / akademileri gibi faaliyetlerin antrenmana devam edemeyeceği değerlendirilmektedir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi