İçişleri Bakanı Soylu, Hakkari’de 80 yıllık düşmanlığa son verdi

İçişleri Bakanı Soylu, Hakkari’de 80 yıllık düşmanlığa son verdi
19:00 - Kasım 22 2020 Pazar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hakkari’nin Geçitli ve Akkuş köylerinde yayla meselesine düşman olan iki ailenin barış yemeğine katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Yardımcısı İdris Akbıyık, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kavukçu, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Çınar, Vali yardımcıları, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, AK Parti İl Başkanı Emrullah Gür, AK Parti 18. Dönem Milletvekili Abdulmuttalip Özbek kanaat önderleri, kurum şefleri ve Geçitli ve Akkuş köylerinin sakinleri katıldı.

Törende konuşan Bakan Soylu, barış içinde iki köy arasında 80 yıllık düşmanlığı sona erdirmek için çaba gösteren herkese teşekkür ederek, bu barışın sağlanmasında aşiret liderlerinin ve kanaat önderlerinin büyük payı olduğunu söyledi. Barış yapmanın, el ele tutuşmanın ve birbirine sarılmanın büyüklük olduğuna işaret eden Soylu, “Yüce Allah Kuran’da ‘Müminler, müminler sadece kardeştir’ diyor. Yani bize bir emri var. Kardeşlerimiz arasında düzelt diyor. Onun emrini bugün burada yapıyoruz. 2-3 gün önce hava çok soğuk olmasına rağmen bugün güzel güneş bu kardeşliğin üzerine doğdu. Bu, Yüce Allah’ın rahmetidir ”dedi.

“Bu toprağın çocukları doktor ve öğretmen olacak”

Doğu ve Güneydoğu’nun her köşesinde barış havası yaşandığını ifade eden Bakan Soylu, “Hakkari’de 2019-2020’de 20 okul bitirildi, 15 okul devam ediyor. Organize Sanayi Bölgesi ilk defa Hakkari … Bakanlıklarımız tüm şubeleriyle burada hizmet vermeye ve yatırım yapmaya devam ediyor, Cumhurbaşkanımızın işkencesini, Yüksekova Havalimanı’nda yaptıranların işkencesini hepimiz biliyoruz.Urumiye’den girecekler, uçağa binecekler. havaalanı. roketatar tarafından tacize uğradı, ölenler öldü. Dingle Hastanesi yüzde 95 bitti. Dingle Hakkari’den 230 kilometre. Dingle, kuzey Irak’ın sınırı artık ilçe oldu. Bir hükümet sırtını dönmüyor. Aksine Türkiye’nin en büyük Kaymakamlık binasının temelleri Degik’in ücra köşesinde atılıyor.Yine Yüksekova’da 75 yataklı hastanenin yüzde 75’i tamamlandı. 500 metre ve önemli bir turizm merkezi haline geldi. Valiliğimizin girişimiyle 120 kişilik otel inşa ediliyor. Yeterli mi? Hayır. Anjiyo merkezi yapılıyor. Spor salonları ve spor merkezleri Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından yapılmaktadır. Bazıları bitti, bazıları devam ediyor. Toplam 150 yataklı öğretmen evi bitti. Katı atık tesisi başladı. Türkiye’nin en modern katı atık tesislerinden biri Hakkari’de yapılıyor. Çukurca’da tarihi bir camiimiz var. Şimdi restore ediliyor. Hakkari’de 2.500 kişi kapasiteli Ulu Cami açıldı. Yüksekova’da 350-400 milyon yatırımla ilçenin tüm altyapısı tamamlandı. Kanalizasyon, içme suyu ve arıtma tesisi. Türkiye’nin en modern ilçelerinden biri olacak. Yüksekova’nın içi 32 kilometre beton asfaltla inşa edildi. Hilton Oteli semtte inşa ediliyor. Bunlar nasıl geliyor? Sayın Cumhurbaşkanımız bir vasiyet gösterdi. Ülkemin 780 bin kilometrekaresinin her metrekaresinde huzur ve sükunet olacağını söyledi. Bu toprağın çocukları doktor ve öğretmen olacak ”dedi.

Bakan Soylu, terör örgütü PKK üyelerinin haraç ödemek için dükkânlara gelerek millete katledilen fidyelerinin uzak günler olmadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Hakkari’de doğunun birçok ilinde olduğu gibi Hakkari kilim, yerel el sanatları ve tekstil kenti projeleri uygulanıyor. Burada 4 fabrika inşa ediyoruz. Uygulama aşamasında burada 2 bin kişi istihdam edilecek. 700 polis lojmanı inşa ediliyor. Yüksekova orada olacak ve o ilçenin ekonomisine katkı sağlayacak Hakkari Belediyemiz 24 yeni araç aldı yani para başka yere gitmezse ve belediyeye harcanırsa güzel hizmetler olacak. Geçen sene kâr merkezi yapıldı, bu sene yapılacak. Çukurca’da foto safari yaptım.Hepimiz Türkiye’yi duydum, duydum.Ters lale festivali yapıldı.Türkiye Rafting Şampiyonası Zap’daydım. Hepsi seninleydi. Çok Darbeleri gördünüz, Başbakanın infazını gördünüz, terör gördünüz, yüzde 8 bin faiz gördünüz, Amerika’da bize parmak salladınız, çocuklarını alıp dağa götürdüklerini gördünüz. anneler. Bakın, Bugün Hakkari’ye bir aile daha katıldı ve sayı 177’ye ulaştı. Kadınların cesaretini görüyor musunuz? Türkiye değişiyor, dönüyor. Bunu bilmeyenler, Hakkari’yi bilmeyenler, bu mücadeleden haberi olmayanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonundan haberi olmayanlar salonlarda oturdukları koltuklarda patlıyorlar. . Patlayacaklar, biz işimize bakacağız. “

“Bu topraklar tarımla büyüyecek ‘

Soylu konuşmasında bu topraklarda tek bir teröristin kalmayacağına vurgu yaparak, “Bu aynı zamanda Allah’a bir yemin. Şeref bir onur sözüdür. Bu toprakların çocukları doktor ve öğretmen olacak. Bu toprakların çocukları, milletimizle birlikte dünyayı, bu ülkenin sesi, bu ülkenin sesi yapacak. Bu yerler tarımla yeşerecek. Kato Dağı, Feraşin Yaylası, Zap Çayı, İkiyaka Dağlarını gören bir kardeşim. Allah dilerse inşallah Ocak-Şubat aylarında Ağrı Dağı’na tırmanacağız. Topraklarımız, ovalarımız ve dağlarımızla yeniden buluşuyoruz, hayvancılığımızla yeniden buluşuyoruz. Her gün daha iyi olacak. Bu insanları çekti. Cumhurbaşkanımızın şunu söylemesini istiyoruz; Irak, Suriye, Libya, Karabağ ve Balkanlar’a barış. Biz Müslüman milletleriz. Sadece iyiliğimiz dünyaya dokunabilir. Bizler iyi medeniyetin insanlarıyız. Ülkedeki terör örgütünün niteliğinden çıkamayanlar ortamımızı bozmamalı. Beni kendime getiren 7-8 yaş arası çocuklar. Onlar bizim sevdiklerimizdir. Bu aşk buradaki büyük bağı oluşturdu ”dedi.

“Kürtler bu ülkenin çimentosudur”

Bakan Soylu, Kürtlerin bu ülkenin çimentosu olduğunu belirterek, “Ne derse desinler. Şimdiye kadar birlikte büyük işler başardık. Bağımsızlığımızı aldık ve onurumuzu kurtardık. Bu memlekette Ezan-ı Muhammed’in “Allah’i Ekber” olarak okunması sağlandı. Akdeniz’imizi, İstanbul’umuzu, Hakkari’mizi, Ağrı’mızı, tarihimizi ve her ilimizi, Mevlana’mızı, Hacı Bektaşımızı kıskanıyorlar. Allah adına bizim iyiliğimizi kıskanıyorlar ”dedi.

Hakkari’nin bugüne kadar 3 bin 260 şehit verdiğinin altını çizen Soylu, güvenlik güçlerinin 3,5 yıldır aileleriyle birlikte çalışmaları sonucunda 826 teröristin aileleri ile ikna edildiğini ve kucaklandığını belirtti.

Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Yardımcısı İdris Akbıyık, Hakkari’ye sadece üst ve alt yapı, güvenlik değil tüm kültürel ve sosyal alanlarda 30’dan fazla ziyarette bulunan Bakan Soylu’ya kısa bir konuşma yaptı, ve bugün barış törenine katıldı. Teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Bakan Soylu, iki köy arasındaki düşmanlığa barışla son verdi. Bakan Soylu, yemekten sonra yayla sorunu nedeniyle 10 yıl önce silahla öldürülen Fettah Dinçer’in ailesini ziyaret ettikten sonra Geçitli köyünden ayrıldı.

Feyzullah Taş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi