İBB Fatih Sultan Mehmet’in portresini 6,5 milyon TL’ye satın aldı

İBB Fatih Sultan Mehmet’in portresini 6,5 milyon TL’ye satın aldı
17:00 - Haziran 25 2020 Perşembe

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Osmanlı İmparatorluğu’nun Rönesans dönemi ile ilgilenen ve entelektüel birikimi ile öne çıkan Fatih Sultan Mehmet’in üç orijinal portresinden birini satın aldı.

1480’de İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından yapılan tek Fatih portresi, İngiltere’nin başkenti Londra’daki dünyaca ünlü Christie’s salonunda müzayedede alıcılara sunuldu. Müzayedenin en dikkat çekici kısımlarından biri olan eser 400-600 bin £ ‘a satışa sunuldu. IMM, 770 bin £ (yaklaşık 6,5 milyon lira) ile portreye sahipti. Böylece portre yıllar sonra İstanbul’a döndü. Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Mehmet Alkanalka İMM’yi müzayede temsil etti.

Açık artırmada koroner virüs bariyeri

Ulusal Galeri’nin “Kalıcı sanat eserleri” nden Fatih’in portresini de içeren müzayede aslında daha önce yapılmıştı. Ancak, korona virüsü önlemlerinin bir parçası olarak, Christie’nin Londra’daki müzayede salonu kapıyı çalmak zorunda kaldı. Bu, açık artırmanın iki ay ertelenmesine neden oldu. Salon aylar sonra IMM’yi de içeren bu açık artırma ile yeniden açıldı.

Ölümünden altı ay önce tamamlandı

Gentile Bellini’nin en önemli tablolarından biri ve tuval üzerine yağlı boya olarak kabul edilen çalışmanın genişliği 33.4; ve uzunluğu 45.4 santimetredir. Resmin sağ alt köşesinde Latince harflerle belirtilen tarih 25 Kasım 1480’dir. Belki de 3 Mayıs 1481’de ressam Bellini’ye zehirlenen Fatih Sultan Mehmet’in son pozlarından biri.

Portre içindeki ikinci kişi bilinmiyor

Öte yandan Fatih Sultan Mehmet’in portresindeki ikinci kişinin kim olduğu hala bilinmiyor. Christie’nin müzayede salonunda İslam ve Hindu Sanat Eserleri’nden sorumlu Sara Plumby’ye göre, masada kimin olduğu konusunda iki farklı teori var. Birincisi, ikinci figürün padişahın üç oğlundan biri olduğunu göstermektedir. Ancak, tablodaki ikinci kişi II. Mehmet ile küçük yaş farkı bu iddiayı yalanlamaktadır. Diğer iddianın sahipleri, masadaki figürün beyaz ve traş olduğunu ve Batılı bir kişi olduğunu iddia ediyor.

Bellini’yi deneyerek işe alındı

Fatih Sultan Mehmet 1429-1507 yılları arasında yaşamış olan Bellini’yi 1479’da İstanbul’a davet etti. Boyamasına izin vermeden önce saraydaki farklı insanların resimlerinden emin olmak için resim çizdi. İtalyan ressamın yeteneklerinden emin olduktan sonra Fatih kendi portrelerini çizmeye başladı.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi