Hollywood filmlerinin kostümleri tarihi Kapalıçarşı’da üretiliyor

Hollywood filmlerinin kostümleri tarihi Kapalıçarşı’da üretiliyor
10:12 - Ekim 21 2020 Çarşamba

Hollywood gişe rekortmenlerinin kostüm ve dekor kumaşları İstanbul Kapalıçarşı’daki tarihi dükkanda üretiliyor.

Süleyman Ertaş’ın oğlu Emrah Ertaş ile birlikte işlettiği mağaza, 6 kuşaktır yerli ve yabancı film yapım şirketlerine kumaş ve kostüm tedarik ediyor. 15 yıl önce Truva filmine kostümler üreterek yabancı sinema sektörüne giren 159 yıllık tarihi dükkandan, Karayip Korsanları, 300 Spartalı, Taht Oyunları, Hobbit, Pamuk Prenses, Noah gibi birçok yabancı film Peter Pan, Star Wars ve Aladdin yapımları gerçekleştirildi. Marco Polo ve Witcher dizilerinin tasarımcılarının da kendilerini tercih ettiğini söyleyen Ertaş, yerli dizi ve filmler için de üretim yaptıklarını belirterek, Ayla, Çiçero, Cep Herkülü gibi dizi ve filmlerden bazıları: Naim Süleymanoğlu ve Diriliş Ertuğrul. Kostüm hazırlama sürecinin de günler sürdüğünü belirten Ertaş, daha sonra hazırladıkları kostümleri bozarak yeniden yaptıklarını belirtti.

“İlk başlangıcımız Troy filmiydi”

Tarihi dükkânı 5. kuşak olarak işletmeye devam eden Süleyman Ertaş, “Burası 1860’tan beri ailemizin içinde olan bir işyeri. Ben beşinciyim ve çocuklarım, özellikle oğlum altıncı kuşak olarak faaliyetlerine devam ediyor. Osmanlı coğrafyasının birçok yerinden toplanan ve iç mekan yapımlarında kullanılan eski ürünlerimiz var. Hollywood, Kazakistan ve Avustralya yapımlarında da kullanılmaktadır. İlk çıkışımız Troy, ardından Karayip Korsanları filmiydi. Hobbit, Noah, Exodus, Pan, 300 Spartalı, Pamuk Prenses bunlardan birkaçı. Son zamanlarda Aladdin ve The Witcher serileri için kostümler yaptık. Devam eden 2 projemiz var. Kazakistan’daki 3 filmin tamamı için kumaş tedarik ettik. “Üç bin yıl önce dokunduğumuz kumaşları dokuyormuşuz gibi verdik”.

“3 gün boyunca bazı parçalar üzerinde çalışıyoruz”

Yerel dizi ve filmler için de prodüksiyon yaptıklarını belirten Ertaş, “Diriliş Ertuğrul, Kuruluş Osman ve Kut’ül Amare, Ayla, Çiçero, Müslüm ve Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu gibi dizi ve filmlere de kostüm temin ettik. Bazı yerlerde kumaşı giyip önce dokuyup sonra kırıyoruz. Onu yırtıyoruz, çamurda buluyoruz ve hatta yakıyoruz. Bazen üzerini tekrar boyamamız gereken durumlar vardır. Bazı kısımlarda 3 gün çalışıyoruz. Bana bu işi öğreten ustalar gerçekten çok iyi ustalardı. “Biz de merak ediyorduk, öğrenmek için tezgahların yanında uyuduğumuz zamanlar oldu.”

Sümeyye İnal – Ahmet Faruk Sarıkoç

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi