Hollanda parlamentosundan Aliyev aleyhine skandallı karar

Hollanda parlamentosundan Aliyev aleyhine skandallı karar
22:00 - Kasım 17 2020 Salı

Azerbaycan ordusu, 28 yıldır işgal altında olan Dağlık Karabağ’ı 44 gün süren çatışmaların ardından ele geçirerek Ermenistan ordusunu mağlup etti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın yenilgiyi kabul etmesinden sonra Rusya’nın arabuluculuğunda Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan ortak bildiri ile çatışmalar sona erdi.

Azerbaycan’ın tarihi zaferinin uluslararası arenada büyük yankıları olurken, Ermenistan’ın işlediği savaş suçlarını görmezden gelen Avrupa yeni bir skandal başlattı. Hollanda parlamentosu, Hristiyan Demokrat Parti (CDA) ve Hıristiyan Birliği (ChristenUnie) tarafından hazırlanan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mihriban Aliyeva’ya savaş suçu işledikleri gerekçesiyle yaptırımların uygulanmasını içeren öneriyi kabul etti. . Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da savaş suçları işlediği ve bu nedenle cezalandırılması AB tarafından oy çokluğu ile kabul edildi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, “doğru düzen olmadığı” gerekçesiyle önergeyi onaylamadığını belirtti. Bakan Blok, Dağlık Karabağ’daki olası insan hakları ihlallerine yönelik soruşturma yapılması gerektiğini, ancak bu durumda şüphelilere yaptırım veya yasal işlem yapılabileceğini belirtti.

Oy çokluğuyla kabul edilen önerge, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok tarafından Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’na sunulacak.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi