Her gün binlerce test yapıyorlar ve Kovid-19 almıyorlar

Her gün binlerce test yapıyorlar ve Kovid-19 almıyorlar
11:00 - Ekim 26 2020 Pazartesi

Samsun’da corona virüsün sağlık kahramanları her gün bine yakın test yapıyor. Burada PCR testleri ile pozitif hastalar tespit edilir. Yoğun emek gerektiren prosedürler uygulayan sağlık çalışanları, koruyucu kıyafetlerde zorlu koşullarda çalışmaktadır. Öte yandan hiçbiri, aldıkları önlemler nedeniyle Kovid-19’a yakalanmıyor.

OMÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Birinci, “OMÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Kovid-19 tanı laboratuvarındayız. Burada Kovid-19 tanısı için üniversite hastalarından alınan numuneler ve Samsun’un Çarşamba, Bafra, 19 Mayıs gibi birçok yerinden alınan numuneler inceleniyor. Kovid-19 tanısında PCR testleri kullanılmaktadır. Eğitimli personelin PCR testlerini incelemesi gerekir. Tıbbi mikrobiyoloğun onayı olmadan bu testlerde sonuç alınamaz. Bu testlerin incelenmesi çok zaman alır, işçilik gerektirir ve çok dikkatli çalışılmalıdır ve sadece bu laboratuvarda çalışan kişiler Kovid-19 teşhis laboratuvarına girebilir.

Laboratuvarda alınan önlemlerin zorlu olabileceğini ancak sağlık çalışanlarını koruduğunu ifade eden Prof. Dr. Asuman Birinci, “Laboratuvara girdikten sonra özellikle koruyucu ekipman giyilmesi gerekiyor. Bu koruyucu ekipmanı giymek çok önemlidir. Koruyucu ekipmanda çalışmak çok zordur. Bu koruyucu tulumlarla, özellikle pandeminin başlamasından sonraki sıcak yaz aylarında 35 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda çalışmak çok zor olmuştur. Çünkü klima açılmıyor ve personelimiz bu laboratuvarda çalışanlara çok dikkat ediyor. Bu iş bu ekipman olmadan asla yapılmaz. “Tüm bakımların sonunda, salgının başlangıcından bu yana laboratuvarda çalışan hiç kimse Kovid-19 PCR testi için pozitif test yapmadı.”

Biyolog Ümmügülsüm Mumcu, “Buradaki birinci önceliğimiz koruyucu ekipmanlarımızla çok titiz çalışmaktır. Burada çalışırken çok dikkatli davranıyoruz, ancak sosyal ortamlarımızda buna özellikle dikkat etmeye çalışıyoruz. İnsanlardan buna dikkat etmelerini bekliyoruz çünkü örnek sayılarımız her geçen gün artıyor. Bazı zamanlarda, bazen inişlerde artışlar olabilir. İnsanların buna daha fazla dikkat etmesini istiyoruz. Hijyen ve mesafeye daha çok dikkat etmelerini bekliyoruz. Çünkü burada zor şartlar altında çalışıyoruz. Belki günlük yaşamlarında daha rahat yaşamak istiyorlar. Ancak sağlık çalışanlarının çevrelerindeki yaşlıları, eşleri ve arkadaşları düşünerek biraz daha dikkatli olmalarını istiyoruz ”.

Asistan Doktor Canberk Çınar, “Bu laboratuvarda uzun süredir çalışıyoruz. Özellikle yaz aylarında koruyucu ekipman giyip çıkarmak, maske kullanmak ve gözlük kullanmak gerçekten zordu. Hala bundan acı çekiyoruz. İnsanlardan beklentimiz sosyal mesafeye, hijyene ve maske kullanımına dikkat etmektir. Sayılarımız her geçen gün artıyor. “Olumlu yönlerimiz artıyor, eğer bunu birlikte bitirmek istiyorsak, hep birlikte dikkat etmemiz gerekiyor.”

Ünsal Karka – Oğuzhan Uysal

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi