Hastanelerin tam taleplerine başhekim yanıtı

Hastanelerin tam taleplerine başhekim yanıtı
11:00 - Eylül 23 2020 Çarşamba

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile dünyayı etkileyen corona virüs salgınıyla mücadele kapsamında açılan Prof.Dr.Murat Dilmener Acil Hastanesi, vaka sayısının arttığı bu günlerde salgınla önemli bir mücadele veriyor. artan. Atatürk Havalimanı yerleşkesinde inşa edilen ve 31 Mayıs’ta hizmete giren hastanede çok sayıda hastaya hizmet verildi. 432’si yoğun bakım ünitesi olmak üzere 8 bin 8 yatak kapasiteli hastanede uluslararası hastalar tedavi edilirken, Murat Dilmener Acil Hastanesi’nin bağlı olduğu Prof.Dr.SBÜ Bakırköy. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş sorumlu olduğu hastaneler hakkında bilgi verdi. Adaş, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önündeki test kuyruğu ve hastanelerin corona virüs hastaları ile doldurulduğu iddiaları.

“Basit kurallara uymadığınızda, bir enfeksiyon tablosu ile karşılaşırız”

Murat Dilmener Acil Hastanesi’nin bağlı olduğu corona virüs vakalarındaki artışla ilgili açıklamalarda bulunan Prof.Dr.SBÜ Bakırköy. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş, “Sağlık Bakanlığı verileri tüm toplumla paylaşıyor. Bu verileri incelediğimizde şimdiden Türkiye genelinde bir artış gerçekleştirebiliyoruz. Bazı kuralları unuturuz, bu kuralları unutmamalıyız. Bu kadar basit kurallara uymadığınızda bir enfeksiyon tablosu ile karşılaşırız. Bazen bu tablo hiç onaylamadığımız seviyelere ulaşabilir. Açılışından bu yana yaklaşık 50 bin hasta polikliniklere geldi. Ama hasta dediğinizde bazıları pasaport, bazıları covid enfeksiyonu sonrası geliyor, buradan Sadi Konuk alın. Bazen medyada böyle bir imaj varken herkes dehşete düşer. Çok fazla korona var mı yok mu? Şu anda burada bu kadar paniğe neden olacak hiçbir şey yok. Özellikle İstanbul bu konuda son derece kontrol altında ”dedi.

“Gelenlerin yanında her zaman en az bir veya iki kişi olacak”

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde test kuyrukları hakkında konuşan Adaş, “Medyada Sadi Konuk’ta test yapıldığı haberi geldi. Elbette herkes saldırdı. Hastaları belirli lokasyonlarda toplayıp, onları toplarken açık havada toplamayı planladık. Bununla ilgili çok eleştiri aldık, ancak bir hastalığın kapalı bir alanda yayılması ile açık bir alanda yayılması arasında çok farklı olduğunu takdir edeceksiniz. Gelenlerin yanında her zaman en az bir veya iki kişi olacak. Birbirleriyle sohbet başlar, bir süre sonra bu tecrit kırılır ”dedi.

“Mesafenizi koruyun, maskenizi çıkarma”

Dr. Murat Dilmener Acil Hastanesi’ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Adaş, “Pasaport polikliniğini içeriye taşıdık. PSR kabini yoktu, negatif basınçlı kabinler yaptık. Hem diğer polikliniklerde hem de burada çünkü hasta PSR çekildiğinde hasta çıktığı zaman bulaşma olmuyor. İçerideki hava tamamen alınır. Kırmızı ve yeşil ışıklar var. Yeşile dönene kadar havanın temizlenmesi gerektiğinden kimse giremez. Negatif basınçlı odalar hem yoğun bakım hem de servis hastaları için çok önemlidir. Lütfen temel kurallara uyun. Mesafenizi koruyun, ellerinizi ve yüzünüzü yıkayın, maskenizi çıkarmayın. “Sağlıklı beslenmek, düzgün uyumak ve kötü alışkanlıklardan vazgeçmek önemlidir.”

“Yatarak tedavi görenlerin kayıtlarını birçok kişi görüyor”

Hastanelerde daha fazla hasta olduğu iddialarına değinen Adaş, “Şu anda dolu bir hastanemiz yok. Bazen medyada ‘hastanelerde yer yok’ ifadeleri var. İstanbul adına rahat konuşabiliyorum. Çünkü başhekimler toplantısı yapıyoruz ya da Sayın Sağlık Bakanı geliyor ve toplantı yapılıyor. Yani her hastanenin mevcut kapasitesi dolu değil, Bakırköy’deki kampüsümüz şu anda normal hastalara hizmet veriyor. Çok acil ve istenmeyen durumlar ortaya çıkarsa, onu kullanacağız. Ama bunu şu anda yapmıyoruz. Aşağıdaki terimler kullanılmaktadır; aslında on kez beş kez ama saklanıyor. Arkadaşlar, bunu saklayamazsınız, böyle bir şey olmaz, birçok kişi yatan hasta kayıtlarını görür. Bunu ne kadar uzağa yapabilirsin? Bu veriler 10 yıl ve 20 yıl sonra duracak. Böyle bir şey mümkün değil. Bu bizi çok rahatsız eden bir haber. Hastalar hiç beklemediğimiz ülkelerden bile geldi. İngiltere’den, Almanya’dan, Haiti’den bile var. Vatandaşlar lütfen sakin olun, devletin yetkili makamlarının yaptığı açıklamaları dikkate alın. Dünyada çok sayıda ülke var ve Türkiye’de aşı çalışmaları var, umarım başarılı olur ”dedi.

Hasibe Karadağ – Emre Baba

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi