Hastalık gider, Covid-19’da etkiler kalır

Hastalık gider, Covid-19’da etkiler kalır
10:12 - Ekim 3 2020 Cumartesi

Corona virüsü ile mücadelede yerinde mücadele eden doktorlardan biri olan Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu. Dr. Hakan Oğuztürk, Covid-19 tanısı alan hastalarda hastalığın getirdiği bazı etkilerin iyileşmeden sonra da devam ettiğini belirtti. Bu etkilerin başında zayıflık ve yorgunluğun yanı sıra konsantrasyon eksikliği ve dikkat dağınıklığı vardır. Konsantrasyon eksikliğinin devam ettiğini fark eden Profesör, vatandaşlara bir süre araba kullanmamalarını tavsiye etti. Dr. Oğuztürk, dikkat gerektiren işlerde çalışanların bu anlamda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

“Covid-19’dan kurtulduktan sonra belli bir süre eski hayata tam olarak dönmeme sorunu var”

Covid-19 enfeksiyonunu atlatarak iyileşen hastalarda, bazı etkilerin hastalıktan sonra da devam ettiğini ifade etti. Dr. Hakan Oğuztürk, “Covid-19’dan kurtulduktan sonra maalesef klinik deneyimlerimize bakarsak belli bir süre eski hayata dönmem mümkün. Süreç boyunca bazı şikayet ve bulgular devam eder. Bu anlamda hastanın Covid-19 testi negatif olsa bile bazı parametrelerin devam ettiğini görüyoruz. Bunlardan en yaygın olanları yorgunluk ve halsizliktir. Cidden, bu yüksek bir oranla ortaya çıkıyor. Bunun dışında tat kaybı olumsuz da olsa belli bir süre devam edebilir. Solunum ve solunum sıkıntısı belli bir süre devam edebilir. Bunlara ek olarak vurgulanması gereken önemli bir sorun da konsantrasyon güçlüğü ve eksikliğidir. Bu önemli bir sorundur, bunu bazı hastalarımızda ciddi olarak gördük. Bu anlamda Covid-19 hastalığı olan kişilerin meslek olarak dikkat gerektiren herhangi bir işi yaparken dikkatli olmaları gerekir. Örnek vermek gerekirse, araç kullandığınızı varsayalım, o aracı ne kadar uzun süre kullanırsanız, konsantrasyon zorluklarınız nedeniyle ciddi bir kaza geçirmenize neden olabilir. Ya da bir fabrikada ince işçilik gerektiren bir iş içindeyseniz, bu konsantrasyon eksikliği hem işiniz hem de sizin için sorun yaratabilir ”dedi.

“Ölüm ve yaşam arasındaki çizgiye uzanarak, kişiyi bu tarafta tutabilirsiniz.”

Covidien-19 enfeksiyonunun ilk aydan kısa bir süre sonra Türkiye gibi bazı üniversitelerde görülebildiği ve Türk Kızılayı İnönü Üniversitesi’nin “Bağışıklık Plazma Tedavisi” araştırmasının başladığını belirten Prof. Dr. Oğuztürk, ” Şahsen immün plazma donörlerinden alınan bu ürünler Covid-19 hastalığının tedavisinde başarılıdır. Bu anlamda bazı kriterlerimizi karşılayan kişileri bu hastalığın tedavisine katkı sağlamak için bağış yapmanın önemini vurgulamadan geçmek istemiyorum. Bu anlamda kişi 18 – 60 yaş aralığında ise diyelim ki tercihen erkek ya da gebe olmayan bir kadında ise bu donör kriterleri hastalıktan 14 gün sonraki dönemdedir. Yaptıkları Covid-19 testi negatif ve 24 saat sonra alınan ikinci bir test de negatifse bu kişiler kolayca immün plazma donörü olabiliyor. Yaşamla ölüm arasındaki bu çizgide, Covid-19 hastalığından ölme riskine karşı bu insanlara ulaşmaktan daha kutsal bir görev şu anda akla gelmiyor. Bu anlamda Covid-19 hastalığına yakalanmış insanlarımızın toplumda farkındalığı artırması ve bağış yapması gerekiyor. Bunu ayda 3 kez 10 günde bir bağışlayabileceğinizi hayal edebiliyor musunuz? Böylelikle ölüm ve yaşam arasındaki o çizgiye ulaşabilir ve kişiyi bu tarafta tutabilirsiniz. Kutsal iyilik, ”dedi.

Utku Şimşek – Nurullah Geylani

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi