Hasta olanlar yine mi yakalandı?

Hasta olanlar yine mi yakalandı?
08:12 - Ağustos 18 2020 Salı

Covid-19 enfeksiyonunda artan vakalar nedeniyle ikinci dalga anksiyetesi artarken, daha önce hastalığı olan kişilerde antikor korumasının beklenenden daha kısa sürede ortadan kalktığını gösteren vakalar, “yeniden enfeksiyon” yani yeniden bulaşma riskini ortaya koydu. koronavirüsü yakalamak. Uzmanlar, hastalığa yakalanmış kişileri bu durumdan emin olmaları ve rahat etmemeleri konusunda uyarıyor.

Dünyada koronavirüse yakalananların yeniden yakalandığını gösteren bilimsel yayınların tam olarak oluşmadığını ancak klinikte yeniden enfeksiyon olabileceğine dair vakalar bulunduğunu belirten Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakil Merkezi Sorumlusu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü İmmünohematoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, “Covid-19 henüz bilmediğimiz ve yaşarken öğrendiğimiz yeni bir virüs. Aynı virüs ailesinden olan MERS ve SARS ile virüsün geleceği ile ilgili tahminlerimizi yapıyoruz. Bu tahminlere göre hastalanan kişilerde dokunulmazlıkların iki yıla kadar sürmesi bekleniyordu. Ancak 4-6 ayda antikor bağışıklığının kaybolabileceğini gösteren makaleler yayınlanmaya başladı. İzole bir vaka olmasına rağmen iyileşen hastalarda antikorun iki ay sonra negatif hale geldiğini gösterdim. Bu nedenle “Hastalandım, kurtuldum, bana hiçbir şey olmayacak” dedi.

AŞINIZ OLMAYA KADAR RELAX YOK

Hücresel bağışıklık ve humoral bağışıklık olmak üzere iki tip virüs enfeksiyonunda bağışıklığın geliştiğini ifade eden Prof. Dr. Erkurt, “Humoral bağışıklık, antikorlar aracılığıyla bağışıklıktır. Vücut virüse karşı antikorlar üretir ve hasta iyileştikten sonra virüsle tekrar karşılaşsa bile bu antikorlar kişiyi korur. Antikor, virüse bağlanır ve bu virüsün ölmesine neden olur. T lenfositlerden geçen hücresel bağışıklık da vardır. Artık bazı makalelerde T lenfositler aracılığıyla bağışıklığın devam ettiği bildirilmektedir. Ancak humoral antikor bağışıklığı yavaş yavaş yok oluyor. Bu, bir aşı veya ilaç bulunana kadar aynı virüsün bulaşma riskine karşı uyanık olmayı gerektirir. Yakın zamanda bir bilimsel dergide yayınlanan makale, aynı virüs tarafından yeniden enfeksiyondan ziyade gözlemlenen genetik mutasyon olasılığının hesaba katılması gerektiğini de vurgulamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Covid-19 enfeksiyonu geçiren hastaların bir kısmının yeterli antikor yanıtı oluşmadığı için ikincil enfeksiyona karşı korumaya sahip olamayabileceği belirtiliyor.

AŞILAR İÇİN DE RİSKİ AYRICA

Uzun süreli antikor korumasının geliştirilmekte olan aşılar için de önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. Dr. Erkurt, “Öte yandan bağışıklık beklenenden daha kısa sürede kaybolursa geliştirilecek aşının korunmasında sorunlar ortaya çıkabilir” dedi.

Bilim dünyasının şu anda iki soruyla meşgul olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Erkurt, bu sorulara “Hastalananlara tekrar mı kavuşur?”, “Hastalığa tekrar yakalanırsa hafif mi, şiddetli mi? ” Ekliyor: Bu konuda çok sayıda hastada yapılan çalışmaların sonuçlarını takip etmek gerekiyor. Bu konunun tam olarak açıklanması için biraz daha zamana ihtiyaç var. Etkili bir aşı bulunana kadar yeniden enfeksiyon kavramı ortadan kalkmayacaktır. Klinik olarak yeniden enfeksiyon olduğu düşünülen vakalar vardır. Uygulamada, yeniden enfeksiyonun teorik olarak daha hafif olması beklenmektedir. Ancak bu konu henüz netlik kazanmış değil.

YAPTIK AMA HER ZAMAN KORKUYORUZ

Bursa’da koronavirüsten kurtulan sağlık çifti, korona hastalarına hizmet vermeye devam ediyor. Olumlu sonucu görünce çok korktuğunu ve sürekli ağladığını belirten Tülay Saka, “Bilmediğimiz bir hastalık yaşıyoruz. Çok zor bir süreçti. Nefes darlığı yaşadım. Tat ve koku. gittim, öleceğimi sandım, kurtulduk ama yine de korkuyoruz, maske takmayanları uyardığımızda bize kızıyorlar ama bu bir şaka. dedi.

Çekirge Devlet Hastanesi’nde röntgen teknisyeni olarak çalışan Ufuk Saka ve hemşire Tülay Saka çifti, iki gün arayla koronavirüse yakalandı. Çiftten Ufuk Saka hastaneye kaldırılırken, eşi Tülay Saka çocuklarına bakacak kimse olmadığı için evde tedavi altına alındı. Nefes darlığı ve yüksek ateşle mücadele eden çift, 12 gün sonra iyileşti. Çift, karantina sürülerinin dolması ve testlerin negatif çıkmasının ardından hastanedeki görevlerine döndü. Ufuk Saka hastanede koronavirüs şüphesi olan hastaların tomografilerini çekerken eşi Tülay Saka hastalara hizmet vermeye devam ediyor. Hastalığı atlatan çift, hastanede tedavi gören koronavirüs hastalarına moral veriyor. Sağlık çifti, kurallara uymayan vatandaşları “Lütfen önlemlere uyun, bu hastalık çok tehlikeli” uyarısında bulunuyor.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi