Hasat ‘kırmızının altında’ başladı

Hasat ‘kırmızının altında’ başladı
09:12 - Aralık 3 2020 Perşembe

Halk arasında “kırmızı altın” olarak anılan ve yerel ekonomiye önemli katkılar sağlayan turp hasadında yeni sezon başladı.

İlçe ekonomisine yılda 100 milyon TL katkı sağlayan turp hasadında 5 aylık hasat sezonunda yaklaşık 6 bin kişi istihdam edilmektedir. Savran turp ilçesinde dere üzerine inşa edilen yıkama ve paketleme havuzlarında yıkanan turplar başta İstanbul olmak üzere Ankara olmak üzere Türkiye’nin dört bir köşesine İzmir büyükşehir olarak gönderiliyor.

İlçe ekonomisi açısından “bacasız fabrika” olarak da anılan turp, zorlu bir yolculukla tarladan sofraya teslim ediliyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlada başlayan hasat süreci, şehir merkezinden geçen Savrun Çayı üzerinde kurulan havuzlarda devam ediyor. Çoğunlukla kadın işçiler turpları tek tek yıkayıp paketleyip satışa hazırlıyor. Kadınların torbalı turpları erkek işçiler tarafından kamyonlara yüklenmektedir.

Savrun Çayı’nın yarım metreye kadar soğuk suyunda, kadın işçiler günlük 70 TL ücret karşılığında sabahın ilk ışıklarıyla turpları yıkayıp paketlemeye başlıyor.

Yeni sezonun turpta başladığını belirten Kadirli Turp Üreticileri Derneği Başkanı Soner Topalhan, “Sektörümüzde şu anda 6 bin kişi ekmek yiyor. Turp, Çukurova ve Kadirli ekonomisine önemli katkı sağlıyor. “Yeni sezonda tüm çiftçilerimize ve çalışanlarımıza bol şans.”

Selçuk Savran

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi