Hangi Emekli Ne Kadar Maaş Alacak?

Hangi Emekli Ne Kadar Maaş Alacak?
14:30 - Nisan 19 2020 Pazar

Emekli maaşı tutarları 2020 yılı itibariyle asgari ücrete yapılan zam ile birlikte yeniden düzenlenmiş ve artırılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda üretici ve tüketici fiyat endeksleri değerlendirilmiş ve 2020 yılı itibariyle emekli maaşı olarak ödenen tutara kişi bazında aylık olarak yüzde 6,49 zam yapılmasına karar verilmiştir. Yapılan zam ile birlikte ödenecek en düşük emekli maaşı tutarı 1.500 TL olmuştur. Bu yenilik ile birlikte korona virüs tedbirleri kapsamında yapıla değişikliklerle birlikte Kısa Çalışma Ödeneği şartları da esnetilmiştir. Bu bağlamda 600 gün limiti 450 gün, 120 gün limiti de 60 gün olarak yeniden belirlenmiştir.

2020 SSK Emekli Maaşı

SSK emekli maaşı belirli süre zarfında sigortalı olarak çalışmış olan bireylere, belirli şartlar ve olaylar sonucu işten ayrılmalarından sonra hayatlarını kimseye muhtaç olmadan devam ettirebilmeleri amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinden verilen aylık ödemelerin adıdır. Çalıştıkları süre zarfında aldıkları maaş üzerinden belirli miktarlarda sigorta için kesinti yapılan bireyler emekli olduktan sonra bir miktar toplu para alırlar ve bu dönemden sonra yine aylık olarak emekli maaşı almaya hak kazanırlar. Enflasyon, üretici ve tüketici fiyat endeksi gibi değerler dikkate alınarak belirlenen SSK emekli maaşları 2020 yılı itibari ile en düşük 1.500 TL olmuştur.

2020 BAĞKUR Emekli Maaşı

BAĞKUR emekli maaşı standart emeklilik sistemlerinden bir tanesidir. Esnaflar için belirlenen bu sistemden ve programdan kendi isteğiyle aylık ödemeleri yapan bireyler de faydalanabilmektedir. Bunun için aylık olarak belirlenen tutarın ilgili banka veya kuruma belirli bir süre zarfı boyunca yatırılması gerekmektedir. Bu ödemeleri düzenli şekilde yapan bireyler bu süre zarfının sonunda BAĞKUR emeklisi olurlar ve Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinden aylık olarak maaş almaya başlarlar. Zorunlu hizmet süresinin tamamlanması veya malullük gibi durumlar sonucu bireyler çalıştıkları süre zarfında yatırmış oldukları aylık ödemeler sayesinde çalışmadan aylık olarak maaş alabilecek ve bu sayede kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebileceklerdir. BAĞKUR emekli maaşı da diğer emekli maaşları gibi hesaplandığından 2020 yılı itibari il yapılan zam kapsamındadır. Buna göre 2020 yılı BAĞKUR emekli maaşı aylık tutarı esnaf bireyler için en az 1.690 TL, çiftçi ve diğer emekliler için ise en az 1.189,71 TL olarak belirlenmiştir.  

Emekli Maaşı Zammı Ne Kadar?

Emekli maaş zammı tüm dünyada etkisini gösteren salgın sebebiyle yeniden gündeme gelmiştir. Buna göre emeklilerin maaşlarına yapılacak olan zam ile ilgili olarak yapılan değerlendirmeler ve alınan kararlar kamuoyu ile paylaşılmıştır. 2020 yılı itibari ile emekli maaşlarına yüzde 6,49 oranında zam yapılmasına karar verilmiştir.

Memur Emeklilerinin Maaşı Ne Kadar?

Memur emekli maaşı da yapılan düzenlemeler ile birlikte artmıştır. Buna göre belirlenen en düşük memur emeklisi maaşı 2020 yılı itibari ile 2.379 TL olmuştur. Kamu personelleri ve kamu hizmetinde çalışmış olan bireylerin yararlanabileceği memur maaşları da Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinden verilmekte ve düzenlenmektedir. Belirli bir yaş sınırına ulaşmış olan bireyler, malullük veya yaşlılık gibi sebepler dolayısıyla işten ayrıldıktan sonra aylık olarak maaş almaya devam etmektedirler. Bu maaş memur emekli maaşıdır ve maaş tutarları ve ilgili düzenlemeler kurum aracılığıyla yapılarak duyurulmaktadır. 

Emekli Bayram İkramiyesi 

Emekli ikramiyesi olarak duyurulan ve dini bayram süresinde verilmesi beklenen ikramiyelerin, covid-19 salgını nedeniyle oluşan ihtiyaçların karşılanabilmesi ve halkın mağduriyet yaşamaması adına Nisan ayı itibariyle verilmesine karar verilmiştir. Buna göre verilecek olan emekli maaşı üzerine 1000 TL ikramiye tutarının eklenmesine karar verilmiştir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi